* în a doua zi de Crăciun, ÎPS Arhiepiscop Casian a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala „Nașterea Domnului” * la slujbă, au participat şi copiii din cadrul programului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, îmbrăcaţi ca de sărbătoare * Corul mixt „Trison“ al Şcolii Populare de Artă Brăila a susţinut un program de colinde specifice Crăciunului
Catedrala „Naşterea Domnului“, din Bariera Călărașilor, s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare, la 30 de ani de la punerea pietrei de temelie a celui mai mare lăcaș de cult din Brăila postdecembristă - simbol al căderii dictaturii comuniste și al libertății religioase a brăilenilor.
„Praznicul Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos a prilejuit o bucurie duhovnicească pentru credincioşii brăileni, întrucât impunătoarea Catedrală din inima municipiului Brăila şi-a sărbătorit hramul. După tradiţie, bucuria hramului a continuat şi în a doua zi de sărbătoare, 26 decembrie, când Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa evlavioşilor credincioşi din municipiul Brăila”, a precizat părintele Rareș Bucur, consilier eparhial, prezent la sărbătoarea de hram. A fost prezent părintele protopop al Brăilei, Mircea Băncilă.
La Sfânta Liturghie de hram au participat şi copiii din cadrul programului catehetic parohial „Hristos împărtăşit copiilor“, îmbrăcaţi de sărbătoare, în portul tradiţional românesc. Au participat, de asemenea, reprezentanţi ai Comunităţii persoanelor cu dizabilităţi de la biserica cu hramul „Sfinţii 40 de Mucenici“, din imediata apropiere a Catedralei.
La momentul cuvenit, câţiva copii purtați pe brațe de părinții lor au fost împărtășiți cu Sfinte Taine. Iar la finalul Sfintei Liturghii, Corul mixt „Trison“ al Şcolii Populare de Artă Brăila a susţinut un program de colinde specifice Crăciunului. Sărbătoarea hramului Catedralei „Nașterea Domnului” s-a încheiat - nici nu se putea altfel! - cu un gest de omenie, obișnuit la astfel de evenimente: împărţirea darurilor pentru copiii participanţi la Sfânta Liturghie. De asemenea, Părintele Arhiepiscop a binecuvântat masa pregătită celor 200 de persoane asistate care beneficiază de sprijinul parohiei, în cadrul Centrului social de la Catedrală.
Demn de amintit este faptul că impunătoarea Catedrală „Naşterea Domnului“, din Bariera Călărașilor, se numără printre primele biserici ale cărei piatră de temelie a fost aşezată imediat după evenimentele din 1989, mai precis la data de 16 aprilie 1990, în ziua a doua a praznicului Învierii Domnului. După mari eforturi şi investiţii financiare uriașe - cu sprijinul Eparhiei, al credincioșilor, donatorilor și municipalității brăilene - la data de 26 decembrie 2005, s-a săvârşit slujba de binecuvântare a Altarului Catedralei „Nașterea Domnului”, de către ierarhul Dunării de Jos, ÎPS Părinte Casian.
„Un important proiect, aflat în derulare la această parohie, îl reprezintă Aşezământul cultural şi social-filantropic, unde funcţionează o cantină la care servesc masa zilnic gratuit 200 de persoane, o grădiniţă, un Centru pentru tineret, precum şi un magazin bisericesc cu obiecte de colportaj şi carte de zidire sufletească. Din 27 noiembrie 2014, la Catedrala „Naşterea Domnului“ funcţionează şi un punct de lucru al Agenţiei de Pelerinaj „Basilica Travel“ al Patriarhiei Române, aşezat sub ocrotirea spirituală a Sfântului Cuvios Ioan Casian. Binecuvântarea şi inaugurarea sediului au fost săvârşite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul oraşului Galaţi şi al României”, a mai precizat părintele Rareș Bucur.
În prezent, sunt în curs de realizare lucrări de pictură în tehnica frescă, în pronaosul impozantei catedrale brăilene.