Autorul a povestit ca ideea acestei carti a aparut din intimplare, in urma cu doi ani. "Am o mare pasiune pentru gatit, pentru a improviza si a amesteca lucruri aproape negindite. Retetele mele transfera in zona literaturii un fel de mincare. Trebuie sa recunosc ca m-a influentat Pastorel Teodoreanu, cu felurile lui de mincare. Dupa aparitia primului volum am fost criticat ca retetele sint prea sofisticate si mi-am insusit criticile. Volumul doi prezinta retete mai simple, si din bucataria romaneasca, si din cea internationala. Totul este la latitudinea si dispozitia celui care gateste, in carte nu sint date nici macar cantitatile. In fiecare marti, la mine in restaurant, incerc tot felul de retete si trebuie sa recunosc ca noua din 10 incercari le ratez, pentru ca sint extremist", a marturisit Dan Chisu in fata invitatilor sai. Autorul "Retetelor pe muchie de tigaie" a vorbit si despre importanta memoriei afective a gustului care se formeaza intre cinci si 15 ani, despre saracia in mirodenii a bucatariei romanesti, despre importanta mirodeniilor in ziua de astazi, despre faptul ca acestea au ridicat mincarea la rang de arta.
Dan Chisu - presedinte de onoare al Scolii Bella Italia de Excelenta in domeniul ospitalitatii
La eveniment a fost prezent si maestrul bucatar Tudorel Gheorghita, care a pregatit Tortellini cu brinza. Intr-o tigaie a pus ulei de masline, doua cubulete de unt, a topit totul usor, dupa care a pus in tigaie pastele gata fierte - "al dente", impreuna cu bucatele de gogosar in otet tocate marunt. In alta tigaie a pus din nou putin ulei de masline, brinza proaspata de vaca (sau brinza de capra, care e mai sanatoasa, sustine maestrul bucatar), miez ras de nuca, ierburi mediteraneene si smintina. Se topeste totul, apoi se condimenteaza cu sare, piper si ierburi mediteraneene. Dupa condimentare nu se mai pune pe foc. Tortellini astfel pregatite au fost aranjate pe farfurioare, iar invitatii au avut ocazia sa guste dintr-o reteta pe muchie de tigaie. Pe farfurie au fost aranjate cu gogosar tocat si patrunjel verde. La tigaie a trecut apoi actorul Bujor Macrin, care a gatit, impreuna cu Dan Chisu si maestrul bucatar, un ostropel de pui. Despre valentele unui fel de mincare a povestit din nou Dan Chisu, care a spus ca in banalul ostropel daca se adauga oregano si busuioc se obtine un minunat ragú de pui sau daca se pune curry obtinem o mincare indiana.
In final, Dan Chisu a primit diploma de presedinte de onoare al Scolii Bella Italia de Excenta in domeniul ospitalitatii. Dan Chisu a fost incintat de diploma primita. A spus ca aceasta scoala este o idee extraordinara, pentru ca in Romania lipseste o asemenea institutie si ca va veni de cite ori va fi invitat, mai ales ca acum are aceasta calitate care il obliga, presedinte de onoare. La eveniment a fost prezent si presedintele Francizei Bella Italia Romania, Iulian Zamfir.