Mergi la conţinutul principal

Dan Chisu - un extremist al gastronomiei

Volumul II al cartii "Retete pe muchie de tigaie" apartinind lui Dan Chisu a fost lansat, luni, la Pizzeria Bella Italia. Actrita Liliana Ghita a prezentat cartea, spunind ca din punctul sau de vedere, autorul indeamna cititorii sa se joace de-a gatitul. "Se joaca mereu cu toate simturile noastre, pentru ca retetele au gust, miros, savoare, culoare. Foarte interesant este si faptul ca in spatele fiecarei retete se afla o poveste si astfel transgresam tinuturi si culturi. In capitolul “Arhivele gustului” se vorbeste despre salata, spanac, rosii pitice, lamii verzi, coriandru, iar prezentarea este asemanatoare unei povesti. Am experimentat citeva retete si pot sa va spun ca sint foarte, foarte savuroase, usor de facut si nu foarte costisitoare. Aceste retete imprumuta calitatile autorului: rafinament, inventivitate, stil, eleganta", a apreciat actrita Liliana Ghita.
Autorul a povestit ca ideea acestei carti a aparut din intimplare, in urma cu doi ani. "Am o mare pasiune pentru gatit, pentru a improviza si a amesteca lucruri aproape negindite. Retetele mele transfera in zona literaturii un fel de mincare. Trebuie sa recunosc ca m-a influentat Pastorel Teodoreanu, cu felurile lui de mincare. Dupa aparitia primului volum am fost criticat ca retetele sint prea sofisticate si mi-am insusit criticile. Volumul doi prezinta retete mai simple, si din bucataria romaneasca, si din cea internationala. Totul este la latitudinea si dispozitia celui care gateste, in carte nu sint date nici macar cantitatile. In fiecare marti, la mine in restaurant, incerc tot felul de retete si trebuie sa recunosc ca noua din 10 incercari le ratez, pentru ca sint extremist", a marturisit Dan Chisu in fata invitatilor sai. Autorul "Retetelor pe muchie de tigaie" a vorbit si despre importanta memoriei afective a gustului care se formeaza intre cinci si 15 ani, despre saracia in mirodenii a bucatariei romanesti, despre importanta mirodeniilor in ziua de astazi, despre faptul ca acestea au ridicat mincarea la rang de arta.

Dan Chisu - presedinte de onoare al Scolii Bella Italia de Excelenta in domeniul ospitalitatii

La eveniment a fost prezent si maestrul bucatar Tudorel Gheorghita, care a pregatit Tortellini cu brinza. Intr-o tigaie a pus ulei de masline, doua cubulete de unt, a topit totul usor, dupa care a pus in tigaie pastele gata fierte - "al dente", impreuna cu bucatele de gogosar in otet tocate marunt. In alta tigaie a pus din nou putin ulei de masline, brinza proaspata de vaca (sau brinza de capra, care e mai sanatoasa, sustine maestrul bucatar), miez ras de nuca, ierburi mediteraneene si smintina. Se topeste totul, apoi se condimenteaza cu sare, piper si ierburi mediteraneene. Dupa condimentare nu se mai pune pe foc. Tortellini astfel pregatite au fost aranjate pe farfurioare, iar invitatii au avut ocazia sa guste dintr-o reteta pe muchie de tigaie. Pe farfurie au fost aranjate cu gogosar tocat si patrunjel verde. La tigaie a trecut apoi actorul Bujor Macrin, care a gatit, impreuna cu Dan Chisu si maestrul bucatar, un ostropel de pui. Despre valentele unui fel de mincare a povestit din nou Dan Chisu, care a spus ca in banalul ostropel daca se adauga oregano si busuioc se obtine un minunat ragú de pui sau daca se pune curry obtinem o mincare indiana.
In final, Dan Chisu a primit diploma de presedinte de onoare al Scolii Bella Italia de Excenta in domeniul ospitalitatii. Dan Chisu a fost incintat de diploma primita. A spus ca aceasta scoala este o idee extraordinara, pentru ca in Romania lipseste o asemenea institutie si ca va veni de cite ori va fi invitat, mai ales ca acum are aceasta calitate care il obliga, presedinte de onoare. La eveniment a fost prezent si presedintele Francizei Bella Italia Romania, Iulian Zamfir.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro