Mergi la conţinutul principal

Dănăilă vrea demisia managerului SJU după scandalul transferului de pacienți COVID-19

* liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a susținut o conferință de presă în această dimineață, pentru a comenta scandalul iscat în județul nostru ca urmare a refuzului autorităților de a accepta transferul a 20 de pacienți infectați cu coronavirus din județul Vrancea * acesta consideră că Delia Râșnoveanu, managerul Spitalului Județean de Urgență Brăila a procedat total greșit, astfel că prefectul ar trebui să demareze procedurile pentru demiterea acesteia din funcție * potrivit lui Dănăilă, Râșnoveanu a ”jucat politic” ridicându-le mingea la fileu PSD-iștilor pentru a semăna panică în rândul populației * mai mult, liberalul susține că în spate s-ar afla o încercare eronată de a încerca atragerea unor fonduri europene, ce vizează cheltuielile autorităților în lupta cu COVID-19

 

Președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă s-a arătat total dezamăgit de modul în care reprezentanții autorităților locale au gestionat scandalul din weekend privind transferul a 20 de pacienți infectați cu coronavirus din județul Vrancea. Acesta a precizat că a urmărit cu atenție întreg episodul, apoi a colectat informații din mai multe surse, pentru ca abia astăzi să poată emite un punct de vedere privind refuzul liderilor administrației brăilene de a accepta transferul celor 20 de pacienți asimptomatici COVID-19 din spitalele din Vrancea către Spitalul Județean Brăila. De asemenea încercarea de a radicaliza locuitorii din Brăila și de a ne enclaviza în raport cu restul țării. Potrivit lui Dănăilă principalul vinovat pentru întregul scandal creat este managerul Spitalului Județean Brăila, Delia Râșnoveanu, față de care, în opinia sa, prefectul Cătălin Boboc ar trebui să demareze procedurile legale pentru a fi demisă.

”Din punctul meu de vedere și din informațiile pe care le am, această situație a fost una creată artificial de managerul Spitalului Județean Brăila. De către doamna Delia Râșnoveanu. Dacă doamna Râșnoveanu ar fi avut un comportament normal - așa cum o cere această perioadă -, și ar fi avut o comunicare permanentă cu toate instituțiile implicate în gestionarea acestei crize, cu siguranță nu s-ar fi ajuns la situația pe care am trăit-o. Să ajungem să întoarcem pacienți din drum, să își facă niște oameni bagajele, calcule că se transferă, sau că ajung să se transfere sau nu... Lucrurile ar fi stat cu totul altfel”, a declarat Dănăilă.

Sursa citată a acuzat că primul care a fost informat despre această situație ar fi fost președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, care a profitat de situație pentru a lansa un atac politic la adresa PNL Brăila.

”Firul evenimentelor, așa cum îl cunosc eu, este următorul: pe data de 7 mai, pentru că toate spitalele din România raportează numărul de paturi libere sau ocupate din secțiile destinate tratării pacienților cu COVID-19, noile infectări și așa mai departe - e o comunicare zilnică -, doamna Râșnoveanu a fost contactată de reprezentanții Grupului de Coordonare și Intervenție de la nivel central și a fost întrebată dacă la Brăila poate primi niște pacienți cu COVID-19 din Vrancea, pentru că acolo numărul acestora crescuse destul de mult. Erau internați în spital, nu tratați în carantină, deși erau pacienți asimptomatici, din ce am înțeles. Doamna manager și-a dat acordul ca pacienții din Vrancea să fie transferați la Brăila. Unii dintre acești pacienți fiind cadre medicale, deci cunoscuți de-ai dânsei. E o chestiune normală să te cunoști cu medicii din alte județe, mai ales din cele limitrofe. Deci doamna Râșnoveanu a știut foarte bine ce face. A știut că pacienții respectivi nici măcar nu vor să se transfere la Brăila, dar a raportat la București că este dispusă să-i primească la Brăila. Ulterior - cred, pentru că asta nu am de unde să știu, dar cred -, singura persoană căreia i-a comunicat oficial doamna Râșnoveanu despre acest lucru, a fost președintele Consiliului Județean, domnul Chiriac. Care, într-o veselie fără margini, a și ieșit public și a comunicat că nu niciun fel de problemă, că la Brăila suntem pregătiți și că putem primi cei 20 de pacienți din Vrancea, să îi tratăm aici, pentru că la noi situația este ținută sub control și cadrele medicale sunt pregătite pentru o astfel de intervenție. Asta este o comunicare publică. Nu poate să nege. Din informațiile pe care le am, la nivelul spitalului nu a fost vreo discuție cu privire la transferul acestor pacienți. Medicii din Spitalul Județean Brăila nu au fost informați cu privire la acest transfer. A fost o decizie unilaterală pe care a luat-o, în urma unei convorbiri telefonice, doamna manager Râșnoveanu. După ce și-au dat seama că nu au gestionat cum trebuie lucrurile și că situația a început să se inflameze, atât primarul cât și președintele Consiliului Județean au ieșit cu o nouă comunicare, că «vezi Doamne», datorită intervenției pe care au făcut-o ei, pacienții de la spitalele din Vrancea nu au mai ajuns să fie tratați la Brăila”, a mai completat Dănăilă.

 

Liderul PNL Brăila cere demisia managerului SJU Brăila

 

În realitate, potrivit lui Dănăilă, pacienții respectivi nici nu și-au dorit vreodată acest transfer, cei mai mulți fiind medici și neavând simptome ale virusului COVID-19, ar fi optat pentru tratarea în carantină. Acesta a profitat de moment pentru a transmite că în opinia sa, prefectul județului Cătălin Boboc ar trebui să nu mai aștepte și să demareze toate procedurile pentru demiterea managerului Spitalului Județean ca urmare a proastei gestionări a acestei situații sensibile.

”Faptul că cei de la PSD au început să aibă alte obiective decât gestionarea coerentă, corectă și transmiterea informațiilor către public așa cum sunt ele în realitate, este o problemă care ar trebui să ne îngrijoreze. În toată perioada aceasta de până acum, lucrurile au fost axate pe tratarea cazurilor noi, acum pentru că ușor-ușor mergem pe panta descendentă a infectărilor, începem să ne relaxăm și să avem tot felul de teme care să sperie cetățenii și să inducă panică în rândul populației. Ceea ce este o mare greșeală. Toate lucrurile astea se vor întoarce împotriva lor. Eu cred că toată această situație, care a fost creată în mod artificial, doar ca PSD-iștii să se poată repoziționa, a fost din vina doamnei manager a Spitalului Județean Brăila. Și vă spun că deși nu are o autoritate și o putere directă în raport cu managerul Spitalului Județean, dacă aș fi prefectul Brăilei, astăzi, eu vă spun că aș demara procedurile pentru demiterea doamnei manager. Pentru că nu este prima dată când greșește. Prin decretul instituirii stării de urgență, se spune clar cine are competență în a demite persoane care nu își fac treaba corect. Și nu pot să cred că doamna manager este responsabilă pentru faptul că la Brăila s-au vindecat pacienții și că nu au fost multe infectări cu COVID-19, pentru că dumneaei era plecată în Serbia când a început pandemia. Apoi a fost în carantină și nu a putut să vină pe la spital. Deci sunt medicii de acolo care și-au făcut treaba și faptul că brăilenii au fost responsabili. Acestea sunt principalele motive. Revin. Ar trebui demarate procedurile legale, informate structurile care au responsabilitate și autoritate în a lua decizii cu privire la demiterea managerului de spital. Deci a doamnei Râșnoveanu de la Spitalul Județean de Urgență Brăila”, a adăugat Dănăilă.

Acesta a precizat că nu este prima oară când managerului SJU Brăila greșește, amintind scandalul privind transferul de pacienți între spitalul din județul nostru și cel din Galați, în momentul în care se discuta despre stabilirea centrelor dedicate COVID-19. Și atunci, susține Dănăilă, informațiile au ajuns în spațiul public, pe surse, plecând din cadrul spitalului, situație de care au profitat PSD-iștii.

”PSD-ul asta și-a dorit tot timpul la Brăila. Să creeze o zonă închisă, astfel încât să nu intre și să nu iasă informații din județul nostru și să rămânem tot timpul sub influența informațiilor transmise de ei. Dar lucrul ăsta trebuie să înceteze. Oricum, sunt convins că brăilenii sunt mult mai informați acum decât în alte perioade și își dau seama de toată situația asta și de modul în care ea a fost gestionată. La vremea respectivă, tot neoficial, tot fără ca prefectul Brăilei să știe - nici atunci, nici acum în mod oficial -, despre niște propuneri avute de DSP Brăila. Acestea au fost făcute publice tot de managerul Spitalului Județean atunci, situație care a data PSD-ului o temă falsă de dezbatere, care a creat animozități între cei de la Brăila și cei de la Galați. Dar vă spun un lucru: după ce se termină cu toată perioada asta, dacă se va întâmpla vreodată ca pacienți din Brăila sau din altă parte din țară, să aibă nevoie să meargă la spitale din București sau la spitale din Cluj, Timișoara sau Arad - pentru că acolo s-au primit pacienți până la capacitate maximă, așa a fost situația -, ce ar trebui să ne răspundă cei de acolo?! Că nu primesc pacienți de la Brăila pentru că primarul Dragomir și președintele Consiliului Județean refuză să aibă o interacțiune organizată între spitale și să trateze pacienți care într-adevăr au nevoie?! Dacă pacienții respectivi erau în stare gravă și viața lor depindea de acest transfer? Și pacienții respectivi au familii. Au părinți, copii, rude. Gândiți-vă dacă ar fi fost cineva din familia oricăruia dintre noi în această situație, ne-am fi dorit un astfel de transfer, care să fie salvator și să încercăm să le salvăm viața pacienților. Nu a fost cazul acum și lucrurile s-au calmat. Ăsta este un lucru bun. Dar și comunicarea contează. Pentru că în toată perioada asta toată lumea urmărește ceea ce se întâmplă. Nu este normal să radicalizăm situația”, a mai avertizat liberalul.

 

Dănăilă susține că în spatele scandalului s-ar afla motive financiare

 

Președintele PNL Brăila, a afirmat că dacă în județul nostru situația privind răspândirea COVID-19 a fost ținută sub control, se datorează în mare parte și măsurilor bune impuse de către Guvernul Ludovic Orban. Acesta a dorit să precizeze că în opinia sa, tot acest scandal are în spate o încercare eronată a managerului SJU Brăila dar și a liderilor administrației locale de a atrage fonduri de la Uniunea Europeană, ce se vor aloca fiecărui județ, în funcție de cheltuielile făcute în lupta cu coronavirus.

”Toate aceste aspecte au o latură financiară. Motivul real pentru care doamna manager a acceptat ca acești pacienți să fie transferați la Brăila, lăsând la o parte faptul că pe unii îi cunoștea și că probabil voia să dea bine la București pentru că raportează - supraproducție, ca pe vremea lui Ceaușescu -, este unul financiar. Uniunea Europeană pune la dispoziția României 350 milioane euro. Bani care au fost alocați în urma lobby-ului făcut de europarlamentarii români, în primul rând de către europarlamentarii PNL, care reprezintă cea mai mare delegație a României la Bruxelles. Acești bani vor fi repartizați fiecărui județ. Între 6 și 8 milioane euro, probabil. În funcție de cheltuieli și de implicarea în lupta cu coronavirusul, în lupta privind prevenția, echipamente și așa mai departe. Deci tot ce înseamnă cheltuieli legate de coronavirus. Acești bani vor fi accesibili, probabil, începând cu luna iunie. Și pe această cale îi și somez pe primarul Municipiului Brăila și președintele Consiliului Județean să înceapă să facă demersurile corecte pentru a atrage acești bani și a reduce cheltuielile pe care le-am avut la buget. Pentru că bugetele Consiliului Local Municipal și Consiliului Județean sunt supuse unui stres mare în această perioadă. Deci ei au vrut să atragă acești bani. Dar fără să ne spună care este situația, de fapt, au vrut să transfere acești pacienți, tocmai pentru ca SJU Brăila să poată să atragă aceste sume de bani în integralitate. Vă dați seama ce ar însemna să vina 6 milioane de euro la spital acum și să își astupe niște găuri pe acolo sau să facă niște achiziții directe, așa cum s-a întâmplat întotdeauna la spitalul județean. Ar fi fost un lucru foarte bun. Dar reacția populației a făcut ca lucrul acesta să nu se întâmple acum. Însă cheltuieli vor fi și banii vor putea fi atrași. Dacă putem să îi atragem pe toți sau nu, rămâne de văzut. Dar acesta este motivul real pentru care eu cred că l-a avut toată această poveste legată de transferul pacienților”, a subliniat PNL-istul.

Dănăilă a dorit să puncteze că a fost o temă pe care PSD-iștii au tratat-o politic, însă au greșit procedând astfel, deoarece lucrurile se vor întoarce împotriva lor în viitor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro