Trupuri deformate, malformate, taiate. Lucrarile lui Marian nu sint frumoase in acceptiunea obisnuita a termenului, dar sint interesante, emotioneaza si pentru ca fac acest lucru, Hugo Maracineanu, indrumatorul sau, le considera frumoase.
Hugo Maracineanu a realizat un scurt istoric al frumosului in arta, incepind cu vechii greci, ajungind la stilul gothic si apoi la anii 1900, cind multi artisti nu-si gaseau locul in estetica pentru ca frumos era numai ceea ce incinta. In final a ajuns la anii nostri, cind modul de exprimare al artistilor a devenit evident dual, astfel ca acestia au ajuns sa fie considerati schizofrenici. "La Marian se vede lupta dintre apolonic si dionisiac, concentrata pe probleme actuale. Tablourile sale sint insotite de versuri care prezinta aceeasi problema cu alte mijloace. Si versurile au aceleasi rupturi, contradictii, alaturari ciudate. Exista in el o doza de teribilism, dorinta de a epata, caracteristica tineretii. Se vede ca-l framinta spaima de moarte, de vid, de disparitie si ca are dorinta de a-si pune in evidenta dualitatea", a spus artistul plastic Hugo Maracineanu.
"Daca ar fi sa dau un titlu acestei expozitii as numi-o “Cuvint frint, culoare frinta”. Cuvintul si culoarea sint menite sa se sustina una pe cealalta. Ele au ca suport individul si dat-ul acestuia. Sintem unici, e de necontestat acest lucru, dar la nivelul socialului apar erori si ele sint motivele acestei expozitii. Unele lucrari sint urite pentru ca nici noi nu sintem mai frumosi", a explicat tinarul artist Marian Vasii.