Deşi foarte scurt ca durată şi redus ca intensitate, cutremurul care a zguduit, ieri, zona Brăilei a speriat serios populaţia municipiului. După mişcarea tectonică percepută în jurul orei 12.19 PM, mulţi brăileni susţineau că au auzit o bubuitură puternică şi puneau cutremurul pe seama unei explozii care s-ar fi produs în zona oraşului. Atât Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă cât şi Garnizoana Brăila au dezminţit, însă, că s-ar fi produs o astfel de explozie. La scurt timp, situaţia s-a lămurit: a fost cutremur. Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunţat, pe site-ul propriu, că la ora UTC 09:19:37, deci l-a ora locală 12:19:37, s-a produs un cutremur de 3,3 grade pe scara Richter, în zona municipiului Brăila, la adâncimea de 1 kilometru. Specialiştii au precizat că a fost vorba despre un cutremur crustal, adică de mică adâncime, care în general se face simţit pe o arie foarte restrânsă, însă poate fi destul de puternic în zona epicentrală.
Din fericire pentru Brăila şi brăileni, cutremurul de ieri s-a resimţit prea slab pentru a putea provoca pagube materiale. O zguduitură mai puternică ar fi putut face ravagii, însă, în multe dintre clădirile din municipiu. Asta pentru că, în ultimii 15 ani, s-au mai făcut extrem de puţine consolidări şi expertizări ale imobilelor cu probleme.
În municipiul Brăila, din peste 300 de blocuri construite înainte de 1977, ce prezintă risc seismic ridicat deoarece nu au fost concepute să reziste la cutremure de intensitate mare, doar unul a fost consolidat în ultimii 20 de ani. Este vorba despre blocul-turn de pe Calea Galaţi.
În plus, din sutele de clădiri vechi şi şubrede din centrul istoric al municipiului, numai câteva au beneficiat, la începutul anilor 2000, de consolidări făcute la modul profesionist. Surse din Primăria Brăila ne-au informat, ieri, că, în ultimii ani, nu s-a mai făcut nicio consolidare şi nicio expertizare.
Nici în ceea ce priveşte blocurile mai noi, ridicate după cutremurul din 77, când s-au impus norme de construcţie mult mai riguroase, lucrurile nu stau prea bine. De vină sunt nenumăratele recompartimentări făcute în ultimii 20 de ani, de către brăilenii care, din dorinţa de a avea mai mult spaţiu în propriul apartament, au dărâmat o parte din pereţii interiori. În numeroase cazuri, s-a intervenit, din neştiinţă sau pură inconştienţă, inclusiv asupra pereţilor ce făceau parte din structura de rezistenţă a clădirilor respective.