Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cutremur, in Republica Democrata Congo

Cel putin 23 de persoane au murit duminica in vestul Rwandei, iar alte cinci in Republica Democrata Congo (RDC), ca urmare a unui cutremur cu magnitudinea de 6,0 grade pe scara Richter, care a fost resimtit in mai multe tari din regiune si a provocat ranirea a 350 de persoane, relateaza AFP.
Cel putin 23 de persoane au fost ucise duminica in districtele Rusizi si Nyamasheke, in Provicia de Vest, in vestul Rwandei, ca urmare a acestui cutremur, a anuntat Radio Rwanda. Dintre acestea, zece au murit "dupa prabusirea unei biserici" in care se reunisera, in districtul Rusizi.
Potrivit postului Radio Rwanda, 250 de persoane ranite au fost transportate in spitalele din regiune. Autobuzele au fost chemate sa stringa ranitii, a declarat pentru AFP un martor din districtul Rusizi.
In provincia congoleza Kivu de Sud, in estul RDC, cel putin cinci persoane au fost ucise si circa 100 au fost ranite, potrivit unui nou bilant al autoritatilor locale.
"Potrivit ultimelor informatii de care dispun, sint cinci morti in Bukavu", a declarat pentru AFP primarul orasului, Guillaume Bonga.
Cutremurul a provocat ranirea a "55 de persoane la Bukavu", a declarat la rindul sau medicul inspector general al provinciei Kivu de Sud, Manou Burole. In teritoriul Kabare, situat la circa 20 de kilometri nord de Bukavu si in zona epicentrului, prabusirea partiala a bisericii Sfintul Iosif in timpul slujbei de duminica a provocat ranirea a "37 de persoane, dintre care cinci sint stare grava", a declarat preotul Leon Shamavu, contactat prin telefon de AFP.
Majoritatea ranitilor sufera de fracturi si de traumatisme craniene si primesc ingrijiri la spitalul din Mukongola, situat in teritoriul Kabare, a precizat preotul.
Anterior, un infirmier din institutie declarase pentru AFP ca mai multi raniti sint "in coma".
La Bukavu, primarul le-a recomandat locuitorilor sa nu intre in cladiri si sa pastreze o distanta de "cel putin 200 de metri" fata de acestea.
Epicentrul cutremurului, cu o magnitudine de 6,0 grade pe scara Richter, a fost localizat la 20 de kilometri nord de Bukavu. Seismul a fost resimtit in jurul orei 07.35 GMT (09.35 ora Romaniei), in mai multe tari din regiunea Marilor Lacuri africane, potrivit Observatorului vulcanologic din Goma (OVG), situat in Kivu de Nord. Tarile vecine RDC in aceasta regiune sint Rwanda si Burundi.
Mai multe replici au fost resimtite la Bukavu, a declarat un corespondent AFP, dar aceasta au fost de intensitate mai mica decit cutremurul initial, insa au intensificat panica in rindul locuitorilor din regiune.
Cutremurul s-a resimtit puternic in Burundi si a determinat "inchiderea tuturor barajelor" hidroelectrice din tara, antrenind intreruperea alimentarii cu energie electrica timp de jumatate de ora, a declarat un oficial din cadrul Regiei apelor, sub protectia anonimatului.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii