Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cursa referendumurilor

Situatia politica din Romania este departe de a fi solutionata. Discursul din Parlament de miercuri dup-amiaza al presedintelui Basescu nu a linistit spiritele. Inca o data, Traian Basescu a luat calea atacului direct si i-a acuzat pe parlamentarii romani - atitia citi au binevoit a se afla in sala (intre a face un alt circ precum cel de acum doua luni si a nu se prezenta cu barbatie la slujba, vajnicii alesi ai neamului au ales lipsa de barbatie) - de minciuna, coruptie, de a se fi ascuns in spatele listelor de partid pentru a deveni parlamentari etc. Pentru prima data in istoria post-comunista a Romaniei s-a propus la nivel oficial si in vazul intregii tari introducerea votului uninominal pentru alegerile parlamentare. Pentru cei care urmaresc consecvent scena politica din Romania, intervetia presedintelui Basescu nu a fost o surpriza: ideea votului uninomial a fost vehiculata deja de nenumarate formatiuni ale societatii civile, printre care Asociatia Pro Democratia si Coalitia pentru o Guvernare Curata nu sint decit exemplele cele mai cunoscute si mai recente.
Reactiile la propunerea lui Basescu nu s-au lasat asteptate, iar dintre ele cea a fostului presedinte Iliescu a fost cea mai hazlie. Domnia sa considera ca nu are nici un rost sa fie introdus votul uninominal pentru ca, vezi Doamne!, asta ar deschide usa pentru ca numai cei cu bani sa poata candida la alegeri. Pe de alta parte, mai spune Dl Iliescu, oameni valorosi, precum avocati sau doctori, nu si-ar putea permite sa candideze, pentru ca nu si-ar putea sustine campaniile din punct de vedere financiar. Mai adauga fostul presedinte si ca la vremea CPUN-ului (va mai amintiti CPUN-ul??), cei care au fost impotriva votului nominal au fost reprezentantii partidelor istorice. Cu alte cuvinte, noi, zice domnia sa, am fi vrut vot uninominal, dar ne-democratii de Coposu si Cunescu nu au vrut. Ca la vremea aia, partidele istorice erau de-abia re-infiintate si fara multe nume cunoscute de electorat, in timp ce FSN se baza pe contingente seriose ale esalonului doi al PCR, asta nu mai precizeaza fostul presedinte Iliescu.
Referendumul pe care Traian Basescu il anunta acum va fi la mare concurenta de popularitate cu cel al Parlamentului, prin care este ceruta opinia populatiei cu privire la suspendarea aceluiasi Basescu. Motivele suspendarii nu sint prea clare, dar parlamentarii din opozitie, ajutati gratios de unii dintre cei de la putere ale caror scaune se cam clatina din pricina de coruptie au decis totusi sa ceara suspendarea. Si daca le iese?, s-au gindit domniile lor. N-ar fi pacat sa nu incerce? Ce bine-ar fi de le-ar iesi pasienta... isi zimbesc ei in barbii. Ca doar cu Macovei le-a mers. Ce, n-o fi Basescu mai breaz!?
Singurele detalii care le-au scapat parlamentarilor care au depus propunerea de suspendare a presedintelui Romaniei sint, pe de o parte, ca prin crearea acestui scandal politic nu au facut decit sa isi dea pe fata (pentru a cita oara?) ticalosia care ii mina in toate actiunile pe care le indreapta cu consecventa impotriva celor care au fost indeajuns de pacaliti pentru a-i vota, iar pe de alta, ca se prea poate sa se fi impuscat singuri in picior, cum spun americanii. E adevarat ca de dovezi de ticalosie chiar nu mai era nevoie din partea celor in cauza, dar parca nimeni nu se astepta la una atit de enorma precum provocarea unui dezechilibru politic la nici o luna de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, o dovada de ignorare totala a intereselor tarii si de punere la mare pret a celor proprii. Pentru ca ce altceva ii poate mina pe acesti domni parlamentari decit frica pierderii propriului scaun si a azvirlirii lor si a afacerilor lor oneroase direct acolo unde le e locul: la cosul de gunoi al istoriei? In ceea ce priveste "impuscatul in picior", mi-e teama ca stimabilii parlamentari nu realizeaza ca presedintele Basescu se bucura de sprijinul majoritatii populatiei si ca un referendum prin care electoratul nu confirma suspendarea ceruta de Parlament va duce direct la alegeri anticipate. Nu sint, insa, motive de mirare. Pe linga ticalosie, cei in cauza, sleahta de politruci care se tot infrupta din bunastarea romanilor, nu mai au decit o singura alta caracteristica: prostia.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii