Mergi la conţinutul principal

Cursa pentru Marele Premiu "Darclee" s-a incheiat

Ieri, seara, s-a incheiat etapa finala a Concursului International de Canto "Hariclea Darclee". In aceasta faza a competitiei, au evoluat 47 de tineri artisti din 13 tari, si anume: 19 soprane, 7 mezzosoprane, 9 tenori, 1 contratenor, 5 baritoni, 1 bas-bariton, 5 basi, reprezentind Germania, Albania, Mexic, Rusia, Coreea de Sud, Polonia, Franta, Cehia, Statele Unite, Bulgaria, China si, de asemenea, Romania si Republica Moldova. Multi dintre concurenti au trait pe scena Teatrului "Maria Filotti" o experienta extraordinara, cintind pentru prima oara, nu acompaniati la pian, ci cu acompaniament orchestral. Orchestra Festivalului Darclee a fost dirijata de Maestrul Marco Balderi, binecunoscut publicului brailean de la editiile anterioare ale concursului.
Presedintele de Onoare al Juriului, Mariana Nicolesco, a adresat publicului rugamintea de a nu aplauda, dat fiind ca a fost vorba de un concurs, acesta implicind o mare concentrare atit din partea juriului, cit si din partea concurentilor.

Tinere talente inspirate de Mariana Nicolesco

Editia din acest an a festivalului aduce pentru prima data in Romania secvente din capodoperele dedicate de Donizetti reginelor Anna Bolena, Maria Stuarda si Elisabetta I (din Roberto Devereux). Concertul din aceasta seara, cu incepere de la ora 19.00, marcheaza istoria operei din tara noastra, aducind marturie splendorii aduse pe lume de belcanto.
Repertoriul de belcanto nu are egal ca prestigiu in lumea artei lirice. Venind din baroc, prin Mozart, si ilustrat de Rossini, acest stil de virtuozitate atinge incredibile intensitati dramatice odata cu Bellini si Donizetti. Subsumate liniei de canto perfecte, numita legato, calitatile vocale ale interpretului se afirma cu grandoare, noblete, si au acoperit de glorie mari soprane ale lumii, de la Maria Callas la Mariana Nicolesco.
Putine artiste au abordat cele trei roluri si au triumfat pe scena ca Regine din dinastia Tudor, personaje marcate de drama, tragedie, istorie. Mariana Nicolesco, celebra interpreta a acestor capodopere, a incredintat arii si scene din Anna Bolena, Maria Stuarda si Roberto Devereux (in care personajul principal este Elisabetta I) tinerelor talente Aurelia Florian, soprana, Carmen Topciu, mezzosoprana, Bogdan Mihai, tenor care l-a inlocuit pe Liviu Iftene prins de o neiertatoare laringita la primele repetitii, si Zoltan Nagy, bass.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu