Mergi la conţinutul principal

Cursa înarmărilor: cine vinde, cine cumpără

Piaţa mondială a vânzărilor de armament a înregistrat în 2015 o creştere de 11,3 procente, ajungând de la 58 miliarde de euro în anul precedent la 65 miliarde de euro, fiind stimulată în special de cererea din regiunea Asia-Pacific, conform unui raport publicat luni de institutul britanic specializat IHS Jane's. În cifre absolute, creşterea anuală a fost de 6,6 miliarde de dolari. „Piaţa globală (a achiziţiilor) de apărare nu a cunoscut niciodată o creştere atât de importantă precum cea constatată între 2014 şi 2015", a subliniat analistul Ben Moores, de la IHS Jane's, precizând că „2015 a fost un an record". În regiunea Asia-Pacific, valoarea importurilor de arme a crescut cu 71 la sută între 2009 şi 2015, iar, potrivit lui Moores, trei din primele zece state estimate a avea în continuare achiziţiile cele mai importante se află în această zonă: Vietnam, Filipine şi Bangladesh. Coreea de Sud a devenit în 2015 al 5-lea importator la nivel mondial, cu achiziţii de circa 2,2 miliarde de dolari, urcând două locuri, iar Australia a urcat de pe poziţia a 6-a pe cea de-a 3-a, cu importuri în valoare de 2,3 miliarde de dolari. Primele două ţări importatoare de armament rămân, la fel ca în 2014, Arabia Saudită şi India.
În ce priveşte statele exportatoare, institutul arată că Germania a urcat de pe locul al 5-lea pe poziţia a 3-a, cu vânzări totale de 4,8 miliarde de dolari. În schimb, Franţa a coborât un loc, aflându-se pe poziţia a 4-a (4,8 miliarde de dolari), în timp ce Marea Britanie a ajuns de pe locul al 4-lea pe locul al 5-lea, cu 3,9 miliarde de dolari. Primele două ţări exportatoare de armament continuă să fie SUA şi Rusia.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro