Mergi la conţinutul principal

Cursă cu obstacole pe noile trotuare din Brăilița

* diferența de nivel din anumite intersecții este exagerat de mare * locatarii reclamă și faptul că, din cauza înălțimii trotuarelor, coroborată cu lățimea prea mică a străzii, nu mai pot ieși cu mașina din garaj * Primăria explică faptul că actualele cote urmăresc preluarea eficientă a apei de ploaie de către sistemul de canalizare * totodată, autoritățile dau asigurări că, acolo unde este posibil, problemele punctuale vor fi rezolvate

 

Diferență de nivel de aproape jumătate de metru între trotuarele străzilor aflate în plin proces de modernizare, din cartierul Brăilița. O astfel de situație ne-a fost semnalată, la intersecția străzii Arieșului cu strada Dumbrava Roșie, de un locatar revoltat. Trotuarul de pe Arieșului este mult mai înalt decât cel de pe Dumbrava Roșie, după cum se poate observa și în imaginile care însoțesc acest articol. Din acest motiv, celor care intră de pe Dumbrava Roșie pe Arieșului le va fi destul de greu să treacă de pe un trotuar pe altul, situația devenind extrem de complicată pentru cei care au cu ei un cărucior pentru copii, de exemplu, sau chiar un cărucior pentru alimente.

Totodată, din cauza înălțimii trotuarelor, locatarii de pe Arieșului, care oricum este o stradă foarte îngustă, se plâng că nu mai pot ieși cu mașina din garaj. Cu o astfel de situație se confruntă brăileanul Marian Ene. Când ușile garajului său sunt deschise la 90 de grade în exterior, acestuia îi este foarte greu să intre sau să iasă cu mașina din garaj, în contextul în care strada nu are decât circa 4 metri lățime, iar trotuarul de vizavi este foarte înalt. Asta se întâmplă acum, când încă nu a fost turnat stratul de asfalt care va aduce strada la cota stabilită de proiectanți, însă respectivul locatar se teme că, și după ce se va asfalta carosabilul, trotuarele vor rămâne mult prea înalte, iar problema accesului în garaj va persista. 

Reprezentanții Primăriei ne-au explicat că actualele cote ale trotuarelor și carosabilului de pe străzile din Brăilița sunt date de necesitatea de a asigura o pantă de scurgere corespunzătoare pentru sistemul de canalizare. ”Cotele acestea au fost calculate pentru ca apa de ploaie să poată fi preluată eficient de canalizare, ca să nu se scurgă în curțile oamenilor. Dacă lăsăm trotuarele mai jos, e posibil ca la o ploaie mai puternică să fie inundate anumite curți. E adevărat că în unele locuri trotuarele s-au înălțat foarte tare, iar unii locatari au reclamat că nici nu mai pot ieși din curte din această cauză. Unii au solicitat ca să se mențină vechile cote, pe răspunderea lor, chiar dacă asta va însemna să aibă pe viitor probleme cu inundațiile. Așa s-a întâmplat, de exemplu, cu trotuarul de pe Dumbrava Roșie, care ar fi trebuit să fie mai înalt decât este acum. Din această cauză a apărut diferența de nivel cu trotuarul de pe Arieșului. Dar problema va fi rezolvată. Vom solicita contructorului să nu lase terminația aceea bruscă ci să facă o pantă lină, pentru ca accesul să fie facil pentru toată lumea, inclusiv pentru cei cu cărucioare pentru copii”, ne-a declarat Marius Termegan, directorul Direcției Tehnice din cadrul Primăriei.

În ceea ce privește problema accesului în garaj semnalată de brăileanul Marian Ene, surse din cadrul autorității locale spun că, în mod legal, ușile garajului nu ar trebui să se deschidă în exterior, spre domeniul public. Cetățeanului respectiv i se sugerează, totuși, să adapteze balamalele ușilor în așa fel încât acestea să poată fi deschise la 180 de grade, ca să nu mai împiedice manevrarea autoturismului.

 

Mai multe probleme sesizate în legătură cu lucrările din Brăilița și Pisc

După cum v-am mai informat, de când au început lucrările din cartierul Brăilița, am primit la redacție mai multe reclamații referitoare la felul cum au fost proiectate și executate trotuarele mai multor străzi. Locatarii s-au plâns nu doar de înălțimea acestora ci și de faptul că, pe alocuri, sunt foarte înguste, având doar circa un metru lățime, în contextul în care lățimea ar trebui să fie de minim 120 centimetri. Reprezentanții Primăriei ne-au dat asigurări că, acolo unde va fi posibil, trotuarele vor fi lățite.

În cartierele Vidin, Brăilița și Pisc sunt incluse în proiectul de modernizare 33 de străzi în lungime totală de 10 kilometri. Proiectul presupune asfaltarea părții carosabile, amenajarea de rigole pentru preluarea apelor pluviale, amenajarea spațiilor verzi și a trotuarelor, precum și a căilor de acces în curțile locatarilor. Lucrările au fost câștigate la licitație, în 2018, de firmele bucureștene “Dalex Group” SRL - “Metabet CF” SA - “Protelco” SA, care însă nu și-au făcut treaba, astfel că Primăria a reziliat contractul și a reluat licitația. Noul câștigător a fost firma brăileană ”Euro Building”, cu care Primăria a semnat, în vara anului trecut, un contract de 16.527.360,04 lei fără TVA, din care proiectare - 143.758,89 lei, iar execuție lucrări - 16.383.601,15 lei. Termenul de finalizare este de un an de la începerea lucrărilor. Așadar, anul acesta, în lunile septembrie - octombrie, cele 33 de străzi ar trebui să fie gata.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro