După ce cu o zi înainte brăileanca Clera Done a intrat în grupul atât de restrâns al persoanelor care au depăşit suta de ani, ieri un alt brăilean, centenar încă de anul trecut, şi-a serbat ziua de naştere. Grigore Săftoiu a împlinit 101 ani dar încă mai este suficient de "în putere" şi de lucid încât să se poată deplasa singur şi să poată purta o conversaţie cu cei din jur. Aşa cum se întâmplă la astfel de ocazii, sărbătoritul a primit un tort şi o diplomă din partea Primăriei, fiind felicitat personal de edilul-şef Aurel Simionescu. Veteran de război, nea Grigore a primit şi vizita unei delegaţii a Asociaţiei Veteranilor, filiala Brăila, primind urări de sănătate, dar şi un plic cu o sumă de bani, din partea generalului în retragere Sandu Temistocle. Garnizoana Brăila a ţinut, de asemenea, să îl felicite pe Grigore Săftoiu, fost militar combatant în cel de-al Doilea Război Mondial.
Nea Grigore a mărturisit că secretul longevităţii sale a fost cumpătarea şi buna înţelegere cu cei din jur. "Dacă eu am căutat să nu fac rău la nimeni, nici cei din jurul meu nu aveau de ce să îmi vrea răul", a spus centenarul.
Viaţa i-a oferit lui Grigore Săftoiu şi bune şi rele. A avut doi copii, un băiat şi o fată. Fiica sa, Eugenia, s-a îmbolnăvit de inimă, încă din tinereţe. Boala era atât de gravă, încât medicii i-au spus că nu poate fi salvată. Norocul a făcut ca, în acea perioadă, toată lumea să vuiască de succesul unui doctor din Africa de Sud care reuşise să facă primul transplant de inimă din istorie. Familia s-a interesat şi a aflat că reputatul medic sud-african Christian Barnard poate face o operaţie care să o salveze pe Eugenia. "Am umblat mult atunci, pe la toate ministerele, să obţin aprobare ca să îmi trimit fata la operaţie. Până la urmă, s-a aprobat, iar norocul a făcut ca Elena Ceauşescu să se implice personal şi să accepte ca statul să acopere cheltuielile cu deplasarea. Costa 600 de dolari transportul cu avionul, o grămadă de bani pe vremea aia. Fiica mea a avut şansa să ajungă în Africa de Sud, a fost operată, iar doctorul Barnard i-a spus că o să mai trăiască 20 de ani, cel puţin. A trăit 25 şi pe urmă s-a stins. Îi mulţumesc lui Dumnezeu în fiecare zi că i-a dat şansa asta să mai trăiască, să nu se ducă atât de tânără cum era atunci când s-a îmbolnăvit. Pe doctorul Barnard n-am să-l uit niciodată, am făcut tablou dintr-o fotografie unde apare el cu fata mea, Eugenia", ne-a povestea bătrânul, anul trecut pe vremea aceasta, când tocmai trecuse pragul celor 100 de ani.
Soţia i s-a stins în urmă cu 20 de ani, celălalt copil a murit şi el, dar bătrânul încă mai are alături patru nepoţi şi vreo cinci strănepoţi. Îi are alături e un fel de a spune, fiindcă viaţa i-a împrăştiat prin alte ţări. Cu toţii îl vizitează, însă, ori de câte ori au ocazia.
În prezent, la Brăila trăiesc şapte centenari, cea mai vârstnică persoană fiind un bărbat care, pe 1 octombrie, urmează să împlinească 103 ani.