Mergi la conţinutul principal

Cum va schimba noul Cod Fiscal viaţa românilor

Guvernul a prezentat ieri proiectului noului Cod fiscal. Documentul prevede numeroase modificări comparativ cu textul anterior. La o primă lectură, schimbările operate par să vină în ajutorul mediului de afaceri şi al populaţiei. Dar trebuie citit printre rânduri, acolo unde, potrivit secretarului general al Asociaţiei exportatorilor şi imporatorilor, Mihai Ionescu, se simte „izul electoral al măsurilor respective, având în vedere că mandatul actualului Guvern nu este garantat de nimeni până în 2019". Ce scrie în proiect :

Scăderea CAS

Contribuţiile de asigurări sociale la angajat se vor reduce de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%. De asemenea, potrivit ministrului finanţelor, Darius Vâlcov, se va introduce un plafon maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CAS şi CASS de la 1 ianuarie 2016. "În plus, propunem eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016 şi introducerea obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri", a mai spus Vâlcov. În plus, în proiectul menţionat se prevede majorarea sumei neimpozabile lunare avute în vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii începând cu 1 ianuarie 2016.

Accize reduse

Accizele la carburanţi vor fi reduse, iar accizele la cafea, bijuterii, arme de vânătoare şi muniţia aferentă, vehiculele cu o capacitate a motorului mai mare de 3.000 centimetri cubi, iahturi şi motoare de barcă vor fi eliminate. Noul Cod Fiscal prevede diminuarea nivelului accizelor la motorină de la 1.897,08 lei/1.000 litri la 1.518,04 lei/1.000 litri (cu 20%), ca urmare a scăderii consumului de carburant şi în special pentru a contracara fenomenul de alimentare cu combustibil de către transportatori în alte state membre cum ar fi Ungaria şi Slovenia - unde se restituie o parte din accize - sau Bulgaria care are un nivel redus de taxare. De asemenea, la benzina fără plumb nivelul accizelor s-ar diminua de la 2.035,40 lei/1000 litri la 1.656,36 lei/1000 litri (cu circa 19%), iar la benzina cu plumb de la 2.327,27 lei/1000 litri la 1.948,23 lei/1000 litri (cu circa 18%).
La alcool şi băuturile alcoolice, nivelul accizelor va fi reaşezat. Proiectul prevede scăderea nivelului accizelor pentru bere de la 3,9 lei/hl/1grad Plato la 3,3 lei/hl/1grad Plato, iar pentru berea produsă de producătorii independenţi a căror producţie anuală nu depăşeşte 200 mii hl, de la 2,24 lei/hl/1grad Plato la 1,82 lei/hl/1grad Plato.

Eliminare impozit pe dividende

Proiectul de Cod Fiscal prevede eliminarea impozitului pe dividende începând cu1 ianuarie 2016. Darius Vâlcov a declarat că o astfel de măsură urmăreşte eliminarea dublei impuneri economice, la nivelul companiei şi acţionarilor. "Companiile listate la Bursa de valori Bucureşti (BVB) ar deveni mai atractive, indicele BET ar reveni la valorile înregistrate înainte de criza financiară, putând chiar să atingă noi maxime", a apreciat ministrul.

Scăderea TVA

Cota standard de TVA va scădea de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 18% începând cu 1 ianuarie 2018. "În privinţa TVA, propunerea noastră este de reducere a cotei standard de la 24 la 20%, iar pentru carne, legume, peşte şi fructe la 9%. Începând cu 1 ianuarie 2016", a declarat Vâlcov. Potrivit autorităţilor, impactul bugetar brut al aplicării cotei TVA de 20% va fi, în 2016, de 11,6 miliarde lei, sume care rămân la dispoziţia populaţiei şi a agenţilor economici. De asemenea, în 2016, impactul bugetar net al măsurii va fi de 5,2 miliarde lei.

Impozite în funcţie de destinaţie

Clădirile vor fi impozitate la fel, indiferent de natura juridică a contribuabilului, persoană fizică sau juridică, iar diferenţierea va interveni în funcţie de destinaţia clădirii, rezidenţială sau comercială. Potrivit proiectului de Cod Fiscal, cota impozitului pe clădiri rezidenţiale va fi cuprinsă între 0,08% şi 0,2% faţă de cota actuală de 0,1%. În schimb, cota impozitului pe clădiri nerezidenţiale, va fi cuprinsă între 0,2% şi 1,3%. Pentru terenurile situate în intravilan au fost introduse limite minime şi maxime, pe ranguri de localităţi şi zone, se mai arată în proiectul de Cod Fiscal. În cazul mijloacelor de transport, "s-a introdus posibilitatea de scutire sau reducere a impozitului pe mijloacele de transport agricole folosite exclusiv în domeniul agricol", a mai anunţat Darius Vâlcov.

Impozite locale majorate

Actul normativ va acorda competenţe suplimentare consiliilor locale, astfel încât să poată majora impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren cu până la 500%, pentru clădirile şi terenurile neîngrijite situate în intravilan. De asemenea, pentru terenul agricol din extravilan nelucrat timp de doi ani consecutiv se poate majora impozitul pe teren cu până la 500%.

Impozite mărite pentru IMM

Microîntreprinderile fără salariaţi vor fi impozitate suplimentar, cu o sumă fixă trimestrială, stabilită şi actualizată, în funcţie de evoluţia veniturilor fiscale care s-ar fi încasat la un salariu de bază minim brut pe economie. Cota de impozitare pentru microîntreprinderile fără salariaţi va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datorează impozit.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro