Mergi la conţinutul principal

Cum salvăm un pui de pasăre sălbatică

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică, „Să iubim natura”, cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

În această perioadă a anului sunt solicitat în ceea ce privește puii de păsări căzuți din cuiburi sau care încearcă să zboare și despre care noi credem că au căzut din cuiburi. Sunt momente când sunt apelat și de 4-5 ori pe săptămână, de aceea îmi face plăcere să vă reamintesc ce aveți de făcut în astfel de cazuri.

În aceste situații este important să luăm decizii rapid, astfel încât puiul de pasăre să aibă șanse cât mai mari de supraviețuire. Din păcate, atunci când sunt sunat, nu pot da decât sfaturi, deoarece nu există în zonă un centru specializat pentru preluarea animalelor sălbatice aflate în dificultate și nici nu îmi permit să țin într-un apartament un pui de pasăre.

Prima recomandare atunci când găsim un pui de pasăre (în alt loc decât pe o creangă) este să vedeți dacă este rănit, dacă are o problemă de sănătate. Cel mai bun lucru pe care puteți să îl faceți este să îl puneți într-un loc ferit, pe creanga unui copac din imediata apropiere a locului unde l-ați găsit sau într-o tufă, pentru a-l feri de eventualele atacuri ale câinilor sau pisicilor.

Așteptați să vedeți dacă vin părinții la pui, stând undeva retrași, pentru a permite acestora să își hrănească puii. Trebuie să aveți în vedere că un pui are nevoie de hrană destul de des, undeva o dată la 15-20 de minute, de pe la ora 6.00 și până pe la ora 22.00, deci vă asumați o mare responsabilitate atunci când luați un pui găsit în natură. De cele mai multe ori, când cineva găsește un astfel de pui, este încântat că poate să salveze o viață, apoi observă că nu știe ce are de făcut cu acest pui și caută informații. Primele informații sunt și cele mai importante, dacă sunt date de către un specialist în domeniu. Aceste informații pot salva viața puiului de pasăre.

Alte situații delicate sunt când puii unor specii mai mari (care cuibăresc frecvent pe clădiri, cum ar fi vântureii sau pescărușii) sunt găsiți în dificultate, căzuți în parcări sau în curțile blocurilor sau ale clădirilor. De asemenea, cel mai potrivit lucru este să fie returnați pe clădirile de unde provin (și eventual adăpostiți la umbră) – părinții vor veni cu certitudine să îi hrănească.

Dacă pasărea este parțial sau complet acoperită de penaj, probabil nici nu are nevoie de ajutorul dumneavoastră. Părinții sunt mereu în apropiere și le răspund la chemări cu livrări periodice de hrană. Trilurile sâcâitoare pe care le veți auzi din copacii din apropiere sunt scoase de părinții care insistă astfel să plecați și să le lăsați puiul în pace.

Din păcate, oamenii intervin cel mai des la acest stadiu al dezvoltării puilor și preiau păsările sălbatice din natură. Deși intențiile lor sunt dintre cele mai bune, acest fapt poate avea consecințe dintre cele mai nedorite. Nu doar că este ilegal (preluarea păsărilor din natură), dar veți priva o pasăre de ajutorul esențial al părinților, caz în care puiul nu va avea aceleași șanse la viață și nu va fi adaptat la mediu așa cum sunt celelalte păsări tinere.

De asemenea, trebuie acceptat faptul că mortalitatea puilor de păsări sălbatice este în mod natural, în general ridicată, mai ales la unele specii (motiv pentru care aceste specii au mai mulți pui).

Dacă ați găsit pui de pasăre cu puf și pene mici, pui care a căzut din cuib, atunci încercați să îl puneți înapoi în cuib. Totuși, luați în calcul că un astfel de incident este comun la mai multe specii de păsări: puii cad din cauze naturale (vânt puternic, furtună etc), sau puiul mai mare îl împinge din cuib pe cel mai slab, astfel încât să primească mai multă hrană. Cel mai puternic dintre pui va supraviețui și își va crește și el puii în viitor. Dacă nu reușiți să localizați cuibul, cereți ajutor specializat.

Dacă ați găsit un cuib care a căzut din copac, acest lucru se întâmplă uneori în timpul unor furtuni puternice, puneți cuibul înapoi în copac, cu pui cu tot. Nu este adevărat că păsările își abandonează puii, dacă aceștia au fost atinși de un om. Păsările chiar au un simț al mirosului destul de slab dezvoltat. Dacă nu găsiți locul în care se află cuibul sau dacă este prea periculos să urcați în copac, puneți puiul sau puii într-un loc în care părinții îi pot găsi, dar alegeți locul cu grijă, astfel încât să nu poată ajunge pisicile la pui.

Este destul de simplu să înlocuiți un cuib deteriorat. Puteți folosi un coșuleț de plastic sau un container de aceeași formă, în care să puneți bucățele de șervețele de hârtie. Nu folosiți cârpe de bumbac, acestea se încurcă în degetele de la picioarele păsărilor. Fixați cuibul cu sârmă sau cu ajutorul unor cuie bătute în copacul din care a căzut sau în arbustul unde se află. Următorul pas este plasarea puilor în cuib. Aceștia trebuie să fie mereu așezați cu picioarele strânse sub corp, respectiv aveți grijă că puii să nu fie expuși la soare. La scurt timp vor sosi părinții și își vor hrăni puii în containerul în care i-ați amplasat, ca și cum ar fi fost cuibul lor. 

Discutam de curând cu un iubitor de natură brăilean și mă întreba dacă nu ar fi mai bine să nu intervenim în astfel de cazuri, răspunsul meu a fost următorul: dacă găsiți o pasăre rănită este important să facem tot ce putem să o salvăm, dacă în urmă cu 50 de ani erau efective numeroase din multe specii de păsări, astăzi sunt foarte multe specii care au efectivele scăzute și dacă nu ne pricepem să le determinăm specia, trebuie să facem tot ce depinde de noi să le salvăm. Rata salvării acestor pui în dificultate este una foarte mică oricum. Sunt specii care depun ponta direct pe pământ, iar șansa de supraviețuire a acestora, după ceea ce am observat eu, este de unu la cinci, adică din cinci pui doar unul supraviețuiește. Sunt specii de păsări care depun ponta pe terenurile agricole, unde din păcate, trec utilaje agricole, fără să se știe de prezența acestora. Sunt de asemenea foarte multe cazuri în ultimul timp când, voit sau accidental, unii dau foc miriștilor sau stufului fără să conștientizeze că acolo sunt cuiburi de păsări, pui de mamifere, reptile etc., și care nu vor mai avea vreo șansă de supraviețuite. La fel de periculoase sunt și atacurile unor specii de corvide asupra cuiburilor multor specii de păsări.

Este important să luăm cea mai bună și rapidă decizie în favoarea puilor descoperiți prin parcuri sau pe oriunde circulăm. Până la urmă, mă bucur că vreți să salvați o viață!

Sursa de informare:

https://www.sor.ro/ai-gasit-un-pui-de-pasare-acum-ce-faci/?fbclidâIwAR116jQhbw02FZm2tFtSw14UkXfXyKsXnXye6ldcX-i7mfNkQGoNQ8heyQs

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro