Crăciunul este o sărbătoare a familiei, a prietenilor, când toţi se strâng în jurul unei mese îmbelşugate. În orice casă miroase a brad, a cozonac şi portocale, iar atmosfera festivă, de sărbătoare, trebuie să se reflecte şi în modul în care aranjăm masa de Crăciun, scrie agerpres.ro.
Obligatoriu trei pahare
În primul rând vom alege o faţă de masă curată, din ţesătură, în niciun caz din plastic, cu un imprimeu specific sărbătorilor - Moş Crăciun, om de zăpadă, crengi de brad, globuri, clopoţei. În acelaşi ton vor fi şi şerveţelele. Nu vom neglija decorurile - suporturi cu lumânări, un aranjament cu crenguţe de brad şi câteva globuri, un platou cu fructe. Dacă vreţi originalitate, în locul tradiţionalelor sfeşnice pentru lumânări, puteţi pune lumânările în mere scobite în locul codiţei.
Farfuriile vor fi de calitate, neapărat una ca suport, sub cea din care mâncăm. Nu vom uita că furculiţele se pun în stânga farfuriei, cu dinţii în sus, iar cuţitele în dreapta, cu partea tăioasă spre farfurie. Linguriţa pentru desert se pune în faţa farfuriei. Pentru fructe vom pregăti cuţit şi furculiţă speciale. Paharele se aşază tot în faţa farfuriei, spre dreapta, fiind necesare de obicei trei - pentru băutura aperitiv, pentru vin şi pentru apă.
Locul de onoare este în dreapta gazdei
Pâinea va fi adusă la masă în coşuleţe speciale, sticlele cu băuturi se aşază pe masă simetric, în ambele părţi ale acesteia, pentru a fi la îndemâna tuturor. Dacă la masă este doar familia, fiecare se va aşeza unde doreşte. Dacă avem invitaţi şi prieteni, vom avea grijă să aşezăm alături persoane care se cunosc, pentru a putea discuta. Locul de onoare este în dreapta gazdei.
La masă vom avea o poziţie dreaptă, dar nu rigidă, însă nici nu vom întinde picioarele pe sub masă pentru a fi mai relaxaţi. Ideal este să nu aglomerăm masa cu lucruri personale, cum ar fi cheile de la maşină ori telefonul mobil. Locul acestora este în poşetă/borsetă.
Masa de Crăciun este specială, trebuie savurată, bucurându-ne atât de gustul preparatelor, cât şi de faptul că suntem în compania celor dragi. Vom mânca pe îndelete, nu ne vom grăbi. Vom discuta cu cei de lângă noi, chiar dacă suntem la masă, cu condiţia să nu vorbim cu mâncarea în gură.
Friptura va fi însoţită de brăduţi din castraveţi muraţi
În cazul în care trebuie să respectăm un anumit regim alimentar, vom mânca doar ceea ce este permis, fără a da amănunte despre motivul pentru care ţinem regim. Puteţi lăuda priceperea gazdei în pregătirea preparatelor, fără a exagera. Ideal este să nu se fumeze la masă, ci în alt loc. Dacă gazda este fumătoare şi permite fumatul la masă, vom putea face acest lucru, dar numai după ce toată lumea a terminat de mâncat.
Cine se pricepe are posibilitatea să prezinte şi preparatele într-un mod festiv. Putem realiza decoruri în formă de om de zăpadă din ouă fierte, cărora le punem ochi din două boabe de piper, la fel şi nasturi, mătura poate fi o crenguţă uscată de cimbru, nasul - o bucăţică de morcov fiert, pălăria - din rondele de gogoşar, fularul - o frunză de ceapă verde înnodată.
Roşiile pot fi aduse la masă agăţate de o creangă de brad, asemenea globurilor, friptura poate fi însoţită de brăduţi tăiaţi cu migală din felii transversale de castraveţi muraţi. Ideile sunt numeroase, în funcţie de imaginaţia gazdei.