Cum ar putea arăta Brăila, în viziunea unor viitori arhitecţi norvegieni şi români | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cum ar putea arăta Brăila, în viziunea unor viitori arhitecţi norvegieni şi români

• o expoziţie inedită, cu o sinteză a unor ateliere de creaţie derulate în oraşul nostru pe parcursul unui an de zile, poate fi văzută, începând de astăzi, în Galeria “Gheorghe Naum” a Muzeului Brăilei • cei care vor vizita expoziţia ar putea înţelege ce s-a vrut de fapt a fi atât de intens criticatul garaj pe picioroange de fier, amplasat în vara lui 2015 pe faleza Dunării

 

Sinteza muncii derulate timp de mai bine de un an, mai exact în perioada aprilie 2015 - iunie 2016, de mai mulţi studenţi norvegieni şi români la Brăila, în cadrul unui proiect inedit de arhitectură urbană, poate fi văzută, începând de astăzi, în Galeria “Gheorghe Naum” a Muzeului Brăilei. Astfel, în perioada 1 februarie - 26 martie a.c., muzeul va găzdui expoziţia proiectului “Laborator Brăila - Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraş cu creşterea stagnată (B-LAB)”. Expoziţia este organizată de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, prin Facultatea de Urbanism, în parteneriat cu Bergen School of Architecture din Norvegia, cu sprijinul Primăriei Brăila, Consiliului Judeţean Brăila şi cel al Muzeului Brăilei „Carol I”.

Expoziţia prezintă, într-o formă sintetică, rezultatele atelierelor puse în practică de studenţii români şi norvegieni, în cele două secţiuni ale programului, intitulate „Locul acesta este chiar bun. Brăila – 10 abordări arhitecturale” şi „LABORATOR BRĂILA: explorări urbane, tactici, acţiuni”.

Aşa cum o spune şi denumirea proiectului, Brăila a fost aleasă ca loc de desfăşurare deoarece este un “oraş în scădere”, din mai multe puncte de vedere, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea urbană. În acest context, studenţii, coordonaţi de îndrumătorii lor, au încercat să abordeze o metodă de lucru ce a constat în explorarea teritoriilor problematice (periferice în sens fizic sau moral, locuri în declin, situri abandonate); dezvoltarea unor tactici de posibile intervenţii (proiecte şi viziuni punctuale, scenarii preliminare); organizarea acţiunilor propriu-zise, pe teren, cu implicarea populaţiei şi a resurselor locale existente.

Expoziţia de la muzeu prezintă, practic, modul în care grupul de studenţi şi cadre didactice a înţeles şi exploatat potenţialul latent al situaţiei existente întâlnite în Brăila.

Unele abordări, cu totul neconvenţionale, nu au fost primite prea bine de publicul larg. Este vorba, de exemplu, despre deja celebrul garaj cocoţat pe patru stâlpi de fier şi amplasat pe faleza Dunării. Studenţii norvegieni au propus astfel un alt mod de folosire a garajelor de beton, de tip Concivia, care se găsesc din abundenţă în Brăila. Garajul de pe faleză s-a vrut a fi un spaţiu expoziţional, în care să fie proiectate filme sau fotografii, însă puţină lume a acceptat această idee. Opiniile localnicilor au fost mai degrabă de respingere, toată lumea, în frunte cu politicienii locali, criticând aprig ciudăţenia arhitecturală de pe faleză.

Iată cum descriu lucrurile, însă, cele două facultăţi de arhitectură care au conlucrat pentru implementarea acestui amplu proiect-exerciţiu de la Brăila ce a inclus, printre altele, şi garajul pe stâlpi de fier de pe faleza Dunării: “Prin metode alternative, pe alocuri neconvenţionale, proiectul încurajează exploatarea acelui potenţial aparent nesemnificativ, de multe ori ignorat în planificarea convenţională. Miza mai amplă a proiectului a fost dezvoltarea unor metode alternative de educaţie, în contextul unui schimb de experienţă în plan internaţional ce favorizează dezvoltarea culturală a periferiilor unui oraş în scădere. În contextul unor abordări interdisciplinare, exerciţiul a avut ca scop valorificarea atât a potenţialului fondului construit existent, prin integrarea patrimoniului perioadei comuniste, cât şi valorificarea potenţialului creativ uman”.

Cei care vor avea curiozitatea să viziteze expoziţia găzduită de Galeria “Gheorghe Naum” din cadrul Muzeului Brăilei se vor putea lămuri mai bine despre intenţiile organizatorilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro