Ca atare, sedinta CLM a fost doar un spectacol de teatru absurd, cu monologuri reprezentind variatiuni pe aceeasi tema - "este bine ca biblioteca sa se mute" - supervizate, de la tribuna, de regizorul Gheorghe Bunea Stancu, evident satisfacut de modul in care si-a recitat replicile fiecare actor. Si ca sa fie clar ca nu este vorba doar despre colegii sai de partid, ci este o initiativa apreciata la justa valoare de consilieri liberali si PRM-isti, deopotriva, spectacolul politic a cuprins partituri diverse, majoritatea, insa, lasind un gust amar ascultatorului avizat: fie o retorica dezgustatoare, fie un populism ieftin, fie greseli gramaticale jenante, pentru unii care hotarau soarta unei institutii de cultura, si care se dadeau si specialisti.
"Spatiul este impropriu, cu probleme mai ales in conditii de ploaie"
Tonul a fost dat de liberalul Danut Zob, care a vorbit despre faptul ca actuala locatie, din Casa Tineretului, "pune in pericol sanatatea oamenilor", vorbind de biblioteca de parca ar fi fost vorba despre droguri, arme de foc sau cine mai stie ce pericole. "Cunoscind care e situatia reala a bibliotecii de astazi, cunoscind ca spatiul este impropriu, cu probleme mai ales in conditii de ploaie, conditii care... si... neventilare, si probleme de sanatatea oamenilor, propunerea o consider corespunzatoare. Investitia nu este atit de mare, reusim cu 13 miliarde lei vechi sa reabilitam niste cladiri care, dupa 7-10 ani pot sa reintre in orice alt circuit, dar in acelasi timp noi sa ne ocupam sa obtinem bani pentru biblioteca, care inseamna foarte multi bani", a glasuit Zob.
"Sint doua cartiere, Viziru si Radu Negru care cresc de la o zi la alta si ne putem apropia putin de ei"
Urmatorul la cuvint a fost Stancu, care a precizat ca, "de fapt este o infiintare a unui... deci... cred ca va ramine un punct permanent pentru zona Buzaului - Viziru I -Viziru III, pentru ca in acest mod, prin acest punct de lucru infiintat putem sa ne apropiem putin de cei din cartierele... sint doua cartiere, Viziru si Radu Negru care cresc de la o zi la alta si ne putem apropia putin de ei". In traducere pentru cei care ne hotarasc soarta culturii locale : faptul ca in cantina de la Liceul de chimie va functiona o biblioteca este benefic pentru locuitorii cartierelor Viziru I, Viziru II, Viziru III.
"Consideram ca este o cheltuiala inoportuna"
In numele consilierilor democrati, Anisoara Nedelcu a solicitat efectuarea unei expertize facute de o institutie specializata, care sa ateste faptul ca in actualul sediu din Casa Tineretului cartile sint in pericol de deteriorare avansata, asa cum se sustine. Ea a precizat ca investitia i se pare inoportuna, iar consilierii PD nu sint de acord cu aceasta: "Consideram ca este o cheltuiala inoportuna, neavenita si nu sint de acord cu ea".
"Acest provizorat de pina acum n-a oferit nici o alternativa"
Liberalul Adrian Ritzinger a fost insa de o alta parere. Considerindu-se specialist in domeniu, doar pentru ca a lucrat si el citeva luni la biblioteca, angajat cu binecuvintarea lui Stancu - lucru pe care nu l-a uitat, evident - Ritzinger a dovedit ca n-a stat destul in preajma cartilor: "O parte din fondul de carte - si domnii consilieri trebuie sa stie treaba asta - sint depozitate, mai mult sau mai putin in conditii sa zicem normale, la Casa Agronomului". In afara de faptul ca este incorect exprimat, acest lucru este si fals - directorul Bibliotecii, Rodica Draghici, a explicat, ieri, ca au fost luate cartile de la Casa Agronomului. Dar sa vedem ce ne mai spune, in continuare, specialistul Ritzinger: "In biblioteca exista trei depozite: este depozitul de la unu, care este in partea superioara, sus, in care distanta intre rafturi si tot ce se intimpla acolo si partea de incalzire in perioada calda este discutabila"; "Acest provizorat de pina acum n-a oferit nici o alternativa - este prima alternativa. O alternativa care daca noi hotarim aici ca ea nu este facuta doar pentru un provizorat si ca va deveni o biblioteca de cartier in spirit european - pentru ca este o zona destul de aglomerata in noul amplasament -, parerea mea este ca nu avem de ce sa n-o sustinem".
"Dintre doua provizorate, intotdeauna este mai bine sa-l alegem pe cel care este mai functional "
La rindul sau, consilierul Petru Ganciu (PNL) a venit si el cu un argument forte, in favoarea mutarii Bibliotecii: "Apreciez ca acest proiect de hotarire este o solutie buna, deoarece dintre doua provizorate, intotdeauna este mai bine sa-l alegem pe cel care este mai functional (...) Zona aleasa pentru noua biblioteca nu este mai departe de centru, este la confluenta unor cartiere dens populate, in care oamenii chiar pot dori si chiar cred ca este mai facil sa se adreseze fondului de carte".
"Daca cumva acea ploaie si-ar fi permis sa se desfasoare noaptea, nu stiu ce s-ar fi intimplat"
Consilierul Dorulet Capbun a tinut sa comenteze si el unul dintre neajunsurile actualei locatii: "Cladirea nu are un iluminat natural, nu are ventilatie, iar natura poate sa ne dea si niste surprize, cum s- intimplat anul trecut, cu ploaia. Acest lucru se poate intimpla oricind, acolo este sala de lectura, acolo se gasesc depozitele de carte si care daca cumva acea ploaie si-ar fi permis sa se desfasoare noaptea, nu stiu ce s-ar fi intimplat"; "Uitindu-ma pe planurile respective, constat ca suprafata actuala a Casei de Cultura, care este deservita ca biblioteca, comparativ cu cea in noul locas care daca se va vota, se va amenaja, este diferita si evident in avantajul noii locatii". Un atu important, in ochii consilierului Capbun, il are noua locatie, prin faptul ca in proiectul de reabilitare este prevazuta rampa de acces pentru persoanele cu handicap: "In proiectul prezentat am vazut in mod expres prevazut accesul pentru aceste persoane cu handicap. Asta nu s-a realizat pina acum in locatia care exista, si chiar daca s-ar realiza, in afara de o rampa exterioara, din punct de vedere al constructiei, nu cred ca s-ar putea face asa ceva". E drept ca pentru a se realiza noul proiect se vor investi circa 16 miliarde lei, si ca la actualul sediu oricum trebuie construita o asemenea rampa, impusa de legislatia actuala, dar astea sint amanunte nesemnificative... Capbun a mai tinut sa combata ideea ca fosta cantina in care se va muta biblioteca, ar fi intr-o zona periferica, asa cum gresit spun unii, inclusiv presa: "Acolo nu este o zona periferica (...) Pina la urma, ce facem noi este o infuzie, sau chiar un export de cultura prin niste zone poate periferice si care poate aduce un beneficiu, iar aceasta cladire se poate utiliza, poate impropriu, biblioteca de cartier".
"Biblioteca o sa fie un far de lumina, un simbol de cultura"
Unul dintre cei mai tari, la capitolul discursuri, a fost Viorel Mortu, care, ca un intelectual ce se afla, a inceput prin a lauda intelepciunea de care dau dovada colegii sai: "Spre bucuria mea, remarc faptul ca astazi vocile domnilor consilieri sint foarte lucide, cu simtul masurii, extrem de corecte si obiective, ceea ce, dupa parerea mea, e foarte bine". Pina aici, intelegem ca domnul profesor Mortu le-ar da colegilor sai nota 10, pentru cele spuse. Nu ne mai miram de ce merge invatamintul atit de prost, daca profesorii sint atit de indulgenti... Mortu a continuat: "Toate adevarurile fundamentale pe tema aceasta au fost, aici, acum, spuse"; dupa care a explicat ca, de fapt, in zona Buzaului, este extrem de multa elita intelectuala: "Sint mai multe scoli in zona aceea, vreo cinci licee, probabil, in mod cert, extrem de multi studenti, extrem de multa elita intelectuala locuieste in zona aceea a Brailei (..) Biblioteca o sa fie un far de lumina, un simbol de cultura intr-o zona care, sa recunoastem, are destule elemente de promiscuitate specifica zonei de cartier".
"Trebuie sa atragem tineretul, ca sa nu mai stea pe scara blocului si in gasti"
Consilierul Ion Rotaru considera benefica golirea Casei Tineretului, pentru ca, in locul bibliotecii, spune el, se pot organiza activitati prin care sa fie atrasi baietii de baieti, din gastile de cartier: "Casa Tineretului va reveni la destinatia sa initiala, cu tot asezamintul, si va putea fi organizat ca atare. Noi nu avem o discoteca la nivel occidental pentru tineri, care sa poata fi tinuta sub control sub toate aspectele. Trebuie sa atragem tineretul prin diverse activitati, ca sa nu mai stea pe scara blocului si in gasti."
"Trebuie sa facem ceea ce stramosii nostri au concretizat in doua cuvinte "minima minimalis""
Locul I la discursul cultural il acordam, magna cum laudae, consilierului Ion Susanu (PNL), din care noi, unii, n-am inteles nimic, dar poate intelegeti dvs. Dupa ce a vorbit despre chestiuni redundante si altele, irefutabile, Susanu a continuat: "Eu cred, din discutiile colegilor, ca azi, aici si acum, trebuie sa facem ceea ce stramosii nostri au concretizat in doua cuvinte "minima minimalis". As ruga, si va provoc la ratiune, a gindi si a judeca in mod unanim si nu de spirit degregar, de turma, asupra a ceea ce trebuie sa facem. Mi se pare ca fara a judeca cu patima, este cu masura de documentat argumentele asupra solutiei".
"In zona aia de padure, a parcului, nu am vazut nici un academician"
Ca de obicei, vicepresedintele Gheorghe Chiru a fost impotriva a ceea ce vrea Stancu. Si nu doar ca a fost impotriva, dar a si precizat, in plen ca, de fapt, este o incercare a sefului CJ, de a pune mina pe cladire si a-si rezolva interesele personale: "Eu am fost jos la sala de lectura, e bine amenajata, nu e o atmosfera de mort cum spunea un coleg de la PSD, ca miroase a ceva. Problema e mutarea in sine. In zona aia de padure, a parcului, nu am vazut nici un academician. Aceasta modalitate ce vizeaza accesul nebunesc catre carte a celor din Radu Negru si de la D-urile din Viziru, mie mi se pare aberant, pentru ca in saptaminile trecute am descoperit o groaza de oameni cu virsta de 17-18 ani care nu stiu sa se semneze. Aceasta intentie are ca substrat ajungerea acestei institutii, acum Casa de Cultura, la mina domnului presedinte, care, va spun fara nici o jena, vrea sa ia tot din orasul asta. Domnule Oprisan, asta e...". Chiru a mai intrebat-o pe Rodica Draghici, directorul bibliotecii, cum se face ca, initial, a fost impotriva mutarii institutiei din Casa Tineretului dupa care, subit, si-a schimbat radical opinia, devenind "purtatoarea de cuvint a lui Stancu".
"Nu are legatura faptul ca sint pensionara, deoarece functionez legal"
Rodica Draghici s-a aratat, pentru inceput, placut impresionata de luarile de cuvint ale consilierilor, care "au inteles situatia" - de, le-a explicat-o Stancu, in asa fel incit au inteles exact situatia in care se pun, daca voteaza impotriva. Ea a precizat ca nu s-a opus mutarii, ci doar, la momentul despre care aminteste Chiru, nu exista o locatie potrivita. Dar cu ajutorul presedintelui CJ, slava Domnului Stancu, a fost gasita locatia cea mai potrivita, asa incit acum, Draghici este gata sa-si ia catrafusele - pardon, volumele, si sa plece. La noul sediu, si nu la pensie, cum s-ar fi intimplat, daca n-ar fi inteles si ea situatia. Draghici a mai spus ca zvonurile privind faptul ca ar fi fost santajata cu scoaterea la pensie, daca refuza sa accepte mutarea nu sint adevarate: "Este adevarat ca inainte de a se gasi cladirea de pe Buzaului s-a discutat ideea mutarii si eu am zis ca nu cred ca se va gasi o locatie, ca stiu ca Braila e saraca in cladiri mari. Dar acum s-a gasit o cladire buna si sint de acord. Si nu are legatura faptul ca sint pensionara, deoarece functionez legal". In plus, directoarea pensionabila a bibliotecii a comentat in mod inedit ideea - preluata de nu se stie unde - ca in zona viitorului sediu sint multe persoane care nu stiu sa citeasca, explicind ca institutia sa are o oferta variata si pentru analfabeti, respectiv materiale audio-video. Ii si vezi de analfabetii ce pina acum se jenau sa vina in buricul tirgului, facind coada la biblioteca de la cantina, unde pot intra pe sest, prin padurice, pentru a asculta casete audio si a se delecta cu filme educative. Desi exista riscul ca toate locurile la sala sa fie ocupate de elitele intelectuale din zona.
Conjuratia celor 22
Amintim ca in aceasta dupa-amiaza, de la ora 14.30, in fata sediului Bibliotecii din Casa Tineretului este programata o comemorare - ca sa-l citam pe Gheorghe Bunea Stancu - la implinirea a 24 de ore de la decizia istorica a plenului CJ, actiune de protest organizata de Partidul Noua Generatie. Decizie pe care o datoram celor 22 de consilieri din PSD, PRM si PNL, care, strins uniti in jurul lui Stancu, au votat asa cum si-a dorit acesta. Iata si numele celor carora comunitatea trebuie sa le multumeasca, pentru mutarea bibliotecii intr-un spatiu mai bun: Gheorghe Bunea Stancu, Ionel Avram, Alexandru Sculschi, Viorel Popescu, Steluta Dan, Viorel Mortu, Teodor Hutu, Gabriel Gheorghiu, Marian Dragomir, Ion Rotaru (PSD), Niculina Moisescu, Marius Dobrota, George Nistor, Ion Arama (PRM), Ion Susanu, Adrian Ritzinger, Petru Ganciu, Danut Zob, Dorulet Capbun, Bogdan Minescu (PNL), Petre Candidatu, independent, Adrian Scutaru, independent.