Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cultivatorii de tutun mai pot cere subventiile pina pe 30 aprilie

Anul acesta, producatorii de tutun beneficiaza din partea statului de un sprijin financiar, stabilit in functie de varietatea cultivata. Pentru judetul Braila, subventia a fost stabilita la 1,6 lei/kg. Conform HG nr. 965/2006, insa, pentru a beneficia de acest sprijin, producatorii trebuie sa depuna o cerere la Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA), pina cel tirziu in data de 30 aprilie. "Pina ieri, APIA Braia a primit 10 cereri, toate din partea cultivatorilor din comuna Visani. Zilele acestea sint asteptati si ceilalti cultivatori din bazinele traditionale din judetul nostru. Atragem atentia ca mai au la dispozitie doar citeva zile", a precizat Marilena Brincusi, consilier superior in cadrul APIA Braila.
Cultura tutunului, una din cele mai rentabile activitati agricole, a fost, pina in urma cu citiva ani, principala sursa de venit pentru mii de locuitori din judetul Braila. Zone traditionale pentru cultura tutunului: Rosiori-Tataru-Ciocile-Zavoaia-Ulmu-Surdila Gaiseanca-Filipesti, Rimnicelu, Sutesti, Gradistea, Racovita, Visani, Galbenu, erau recunoscute la nivel national pentru calitatea recoltelor. Aici, anual, se plantau circa doua mii de hectare de tutun, productiile medii obtinute fiind de 2.000 kg/ha. Dupa 1990 insa, dintr-odata, tutunul nu a mai fost profitabil, astfel incit, atit suprafetele cultivate cit si productiile s-au diminuat considerabil. Anul trecut de exemplu, au fost cultivate cu tutun numai 57 ha, la jumatate fata de 2005. Si numarul cultivatorilor s-a redus, daca in 1989 peste 1.000 de familii din judetul nostru isi asigurau un trai decent din cultivarea tutunului, in 2006, in situatiile operative ale Directiei Agricole mai existau doar 550 de producatori.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii