Desi, practic, actul normativ se adreseaza tuturor producatorilor agricoli, indiferent de marimea exploatatiei, forma juridica si modul de exploatare a terenului, Tarita a fost exclus. Motivul: pentru a beneficia de subventii, cererea trebuie insotita atit de datele de identificare ale solicitantului, cit si de cele privind forma de exploatare a terenului (proprietate, arenda, concesiune etc.), in cazul de fata, Contractul de arenda nr. 1/2001 incheiat intre "TCE 3 Brazi" si Agentia Domeniilor Statului (ADS).
Cum procesul privind valabilitatea acestui contract nu este definitivat, ADS a instiintat APIA ca din punct de vedere legal contractul este nul. In aceste conditii, comisia de verificare constituita la nivelul Agentiei de Plati nu a validat solicitarea "TCE 3 Brazi".
Patronul societatii, fostul deputat PSD, Culita Tarita, a ramas fara grai la aflarea vestii. El nu fusese inca informat oficial, adresa emisa de APIA urmind sa ajunga la destinatar zilele acestea. Abia cind va intra in posesia ei, Tarita va decide daca va fi cazul sa actioneze in instanta institutia.
"La aceasta data, contractul de arenda este reziliat"
Pentru aplicarea corecta a OUG nr. 65/2006, privind acordarea sprijinului de 150 lei/ha (1,5 milioane de lei vechi), conducerea APIA a solicitat conducerii ADS situatia concreta a contractelor de arenda incheiate de ADS, valabile pentru anul agricol 2006-2007. In lista transmisa initial de ADS nu figura insa si "TCE 3 Braz" SRL Piatra Neamt, societate care avea deja depusa la APIA Braila cerere de acordare a subventiei pentru 35.800 ha. Drept urmare, APIA a revenit cu o adresa prin care a cerut ADS lamuriri fata de aceasta omisiune.
Raspunsul ADS, din data de 4 octombrie a.c., a fost insa edificator. Conform adresei intocmite de catre Directia Executari Contracte din cadrul Agentiei, arendasul din IMB nu are dreptul de a primi aceasta subventie deoarece contractul in baza caruia a solictat sumele, nu este valabil. "La aceasta data, contractul de arenda nr 1/28.08 2001, incheiat intre ADS si “TCE 3 Brazi” este reziliat, neexistind nici o hotarire judecatoreasca, prin care sa se suspende sau sa se anuleze masura de reziliere", precizeaza ADS.
Reamintim ca pe rolul instantelor de judecata, intre ADS si "TCE 3 Brazi", se afla doua procese, unul privind constatarea nulitatii absolute a contractului de arenda, si unul privind evacuarea arendasului din Insula Mare.
Mai trebuie precizat si ca cererea depusa de "TCE 3 Brazi" catre APIA se referea la infiintarea a 18.600 ha de griu, 15.000 ha rapita iar restul de circa 2.200 ha, orz si orzoaica de toamna. In total, pentru culturile deja infiintate sau in curs de infiintare in aceasta toamna, "TCE 3 Brazi" ar fi trebuit sa primeasca bonuri valorice (cupoane agricole) in valoare de 5.400.000 lei (54 miliarde de lei vechi).
"Cred ca ma puteam astepta si la asta"
Ieri, Culita Tarita nu fusese inca informat despre respingerea dosarului de subventionare. Vestea i-am dat-o noi si, pentru ca nu avea un raspuns oficial, nu a putut sa ne spuna cu certitudine daca va contesta sau nu decizia APIA. Tarita a fost insa sigur ca refuzul s-a bazat strict pe "chichita" cu valabilitatea contractului.
"Nu vreau sa comentez in nici un fel, ca asa e in tara asta, dam tot in cel care munceste. Nici nu cred ca merita sa comentez. De fapt, cred ca ma puteam astepta si la asta. Ce sa spun, poate or sa gindeasca altfel cind or invata sa munceasca, cind or vedea cit de grea e munca la pamint. Atunci sa comenteze. Probabil o sa ii actionez in instanta si voi cistiga, asa cum am cistigat tot pina acum. Procesul cu recunoasterea contractului de arenda nu e gata, asa e, si de asta cred ca s-au legat. Oricum cu redeventa sint la zi, nu au ce sa imi reproseze. Decit ca muncesc, ca fac ceva intr-o tara in care, anual, in jur de 4 milioane de hectare ramin nelucrate. Iar mie, nu stiu cum sa imi mai dea in cap. Nu vor sa imi dea subventia, nu-i nimic, vad eu ce fac. Nu stiam, cind o sa fiu instiintat vad eu", ne-a declarat Culita Tarita.
Totusi, pentru ca in cazul OUG nr. 44/2006 privind acordarea sprijinului de 10.000 lei/litrul de motorina, conditiile de acordare sint "mai blinde", arendasul a primit pina in prezent, din partea Directiei Agricole Braila, aprobare pentru 1.400 tone de combustibil, aferente unei suprafete lucrate de aproape 36.000 ha. Valoarea subventiei deja aprobate este 14 miliarde de lei.