"Cui i-e frica de Virginia Wolf?" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Cui i-e frica de Virginia Wolf?"

In week-end, pe scena teatrului a fost prezentata in premiera piesa "Cui i-e frica de Virginia Wolf?", scrisa de Edward Albee si montata de regizorul Mircea Cornisteanu. Este una dintre cele mai cunoscute piese ale dramaturgiei americane, o poveste clasica, tulburatoare, despre criza cuplului matur, care trebuie sa sufere pentru a regasi iubirea pierduta in sirul anilor de cind traiesc impreuna. Jocuri de societate, aparent realizate pentru distractie, trezesc monstri adormiti, frustrari si neimpliniri, ratari, regrete toate par ca se napustesc asupra cuplului care traieste de mai bine de 20 de ani impreuna. Martori la aceste suferinte sint doi tineri, un alt cuplu, care supus aceluiasi joc perfid, cade in capcana marturisirilor ce devin apoi suferinta pentru ei. Jumatatile de adevar amestecate cu minciuni in care se refugiaza cuplul, odata spuse, duc inevitabil la adevarul crud, care doare incredibil. O drama a cuplului care este astazi la fel de actuala ca in 1962, atunci cind a fost scrisa.

Pe scena de la "Maria Filotti" cele doua roluri sint interpretate de un cuplu la fel de celebru pentru plaiurile dunarene, Liliana Ghita si Bujor Macrin. De multe ori, pe parcursul piesei interpretarea Lilianei Ghita te face sa te gindesti la Elizabeth Taylor. Un rol tinut in mina fara ezitari, fara alunecari din personaj, asumat pina la capat. Nimic fals nici in veselia debordanta afisata la inceput, nici in drama traita intens in final, nici in putinele momente romantice dintre ea si sotul ei, care te ajuta sa zaresti o iubire care a fost cindva si mai zace inca in adincul sufletelor lor. Bujor Macrin este un partener pe masura, a gasit si de aceasta data, ca in toate interpretarile sale, cheia potrivita pentru acest rol. Flegmatic si serios la inceput, se transforma intr-un monstru implacabil care produce suferinta, insa nu gratuit, ci convins fiind ca dupa momentul de criza va fi mai bine. Nu face smecherii ca sa-si tina publicul in mina, joaca cinstit si adevarat de la un capat la altul al piesei. O replica a cuplului matur este cuplul tinar. Aproape aceleasi probleme, aceleasi vicii, de parca ar avea o oglinda si s-ar vedea peste 21 de ani. Ramona Ganga reuseste sa construiasca foarte inspirat rolul tinerei frumoase dar cam naive, voit naive, pentru ca asumarea adevarului despre ea insasi ar fi prea dureros. Partenerul sau, Liviu Pintileasa, da viata unui Nick foarte modern, isi asuma fiecare gest, nu e nici o clipa in care sa dea impresia ca "se preface", nu sta pe margine nici atunci cind aparent o face.



Autorul piesei, Edward Albee, a primit in 2005 Premiul Tony pentru intreaga cariera



Este un spectacol reusit al regizorului Mircea Cornisteanu, care da de gindit, te emotioneaza si care merita vazut. Mircea Cornisteanu este director de teatru de peste 12 ani. A lucrat cu mari actori si a demonstrat ca stie sa puna in valoare personalitatea acestora. A ales sa monteze la Braila "Cui i-e frica de Virginia Wolf?", dupa ce acum mai putin de zece ani acest spectacol l-a realizat cu marele actor Radu Beligan, Iosefina Stoia, Lamia Beligan si Constantin Cicort la Teatrul "Marin Sorescu" din Craiova.

Autorul piesei, Edward Albee, caruia in 2005 i s-a decernat Premiul Tony pentru intreaga cariera, este considerat "unul dintre cei citiva cu adevarat mari dramaturgi americani in viata", cum il numea Ben Brantly in The New-York Times, avind in palmares, anterior anului 2005, sase distinctii importante: trei Premii Tony si alte trei Pulitzer primite in 1966, 1974 si 1991.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro