Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cu Plesu la o flecareala despre Eminescu

Cineva spunea odata ca democratie Inseamna trei lupi si-o oaie votind ce sa manince deseara la cina. Am asistat de ceva timp la Inca o proba de amatorism a TVR si o demonstratie de cum se pot toca banii publici pe timpenii. Cuprinsi de febra “democratiei”, ferm convinsi ca dimensiunea marilor romani se poate masura prin interviuri In tramvai, In angro-uri si la crisma din colt, organizatorii talciocului dezgustator “Mari romani” au avut astfel ocazia sa constate ca pina si curvele de pe centura (foarte aglomerata) a Bucurestiului care-si pot permite un SMS, pot sa-l promoveze In top pe locul 59 pe Bula, singurul romin al carui nume li se pare cumva familiar si apropiat domeniului lor de expertiza si pe locul 21 pe Mirel Radoi pentru marele merit de a fi hinu' lu' Jiji Becalee da pa locu' treispe.
Incurajati de faptul ca premiile Eurovision se acorda prin tele-voting, organizatorii nu ar vedea probabil nimic exagerat daca premiile Nobel s-ar stabili In aceeasi maniera, desi ar putea sa aiba surpriza ca premiul pentru chimie si pace sa fie cistigat de inventatorul prezervativului cu gust de oua ochiuri cu sunca cu mentiunea “pentru merite deosebite In combaterea simultana a foametei si a bolilor venerice In tarile lumii a treia”.
Oare de ce organizatorii n-au Inteles ca numai cei care cunosc Indeajuns de aproape cine sunt si ce-au facut Iorga, Titulescu, Vlaicu, Enescu, Saligny, Aslan, Eminescu, Celibidache, Moisil, Noica, Palade, Kogalniceanu si Andreea Marin, ar avea dreptul sa voteze?
O dovada de barglazanie, amatorism feroce si cultura de cartier, o reprezinta Insa chiar si situl web al “marii actiuni culturale” (desfasurate inexplicabil , cel putin pentru mine, sub licenta B.B.C.) , http://www.mariromani.ro .
In meniul orizontal “dosar” mai exista Inca pe 10 iulie optiunea “neam amintit”. O formulare stranie pe care, cu multa Ingaduinta am banuit-o ca se refera la popor(neam). Provenind (posibil) dintr-o traducere stingace, expresia total nefireasca, aflata Intr-o stare de echilibru lingvistic instabil, alimenteaza Insa nefericit eroarea In care se scalda rominul zgircit la cratime. In meniul “de la tine” avem optiunile “flecareala” si “jucarele”, probabil traducerile directe voit populiste si golanesti pentru “comments” si “toys”.
Curios sa aflu cine e autorul acestei apocalipse culturale, m-am repezit pe optiunea de meniu “contact/despre noi” pe care , sincer, In tonul Intregului sit web, nu m-as fi mirat s-o gasesc sub titulatura “contact/cine puii mei suntem noi” sau , mai dezinvolt si mai cool, “cine pana mea suntem noi”.
Ei bine, daca veti avea curiozitatea sa accesati acel sit web, veti descoperi ca aceasta Intreaga munca titanica a fost realizata de un grup de nu mai putin de 34 de redactori, specialisti In relatii publice, programatori, webdesigneri, coordonatori editoriali, consultanti, administratori web, fotografi (?!?!??), toti angajati ai TVR.
O fi mare gradina ta, Doamne, dar si multi romani Ii mai sar gardul, fiecare din ei crezind ca are In buletin certificatul de “un oricind posibil mare romin”.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii