Mergi la conţinutul principal

Cu gunoaiele pe hol, în „buricul târgului”

• chiriașii unui imobil vechi, de pe strada Mihai Eminescu, s-au plâns că, de la începutul lunii ianuarie, operatorul de salubritate nu le-a mai ridicat deșeurile • locatarii celor opt apartamente din clădire și-au depozitat resturile menajere în saci de plastic, pe holul de acces comun, de la parterul imobilui • hol care, zilele trecute, se transformase într-un adevărat focar de infecție • RER Brăila ne-a transmis că s-a ajuns la această situație deoarece, pe tot parcursul anului trecut, locatarii în cauză nu și-au preluat pubelele puse la dispoziție gratuit de firma RER • ”conform prevederilor contractuale, echipele RER nu au dreptul să intre în curțile private pentru a prelua deșeurile, acestea trebuind scoase în afara limitei de proprietate, în pubele inscripționate RER”, au precizat reprezentanții RER • în mod excepțional, gunoaiele de pe holul imobilului respectiv au fost preluate gratuit, luni, 22 ianuarie, pentru eliminarea focarului de infecție • locatarii au fost invitați la sediul RER pentru a-și ridica pubelele la care au dreptul • totodată, operatorul de salubritate a solicitat Primăriei să desemneze un loc pe domeniul public unde aceștia să-și poată scoate pubelele în ziua desemnată pentru colectarea deșeurilor pe strada Mihai Eminescu

 

Chiriașii unei clădiri a Primăriei, situată în Centrul Vechi al Brăilei, pe strada Mihai Eminescu, nr. 66, ne-au sesizat, zilele trecute, faptul că nu li s-au mai ridicat deșeurile de câteva săptămâni. Clădirea respectivă are parterul ocupat de spații comerciale, plus două etaje compartimentate în câte patru apartamente. În total, stau în chirie acolo opt familii, care și-au depozitat deșeurile menajere în saci de plastic, pe holul de acces comun, dinspre strada Mihai Eminescu. ”De trei săptămâni, firma RER nu a mai venit să colecteze gunoiul de la adresa noastră. Ca de obicei, toți locatarii și-au scos sacii pe holul comun, de la parter și, după atâtea săptămâni, s-a umplut holul de gunoi și deja a început să miroasă foarte tare, s-au făcut viermi, mișună șobolanii. Nu se mai poate sta așa, sunt locatari care au astm, sunt bolnavi. Noi am achitat taxa de salubrizare, suntem cu plata la zi, de ce nu vin să ridice gunoiul?! E focar de infecție, nu mai putem suporta...”, ne-a spus Vasile C., unul dintre chiriașii revoltați.

În urma acestei sesizări, cotidianul nostru a solicitat, luni, 22 ianuarie, un punct de vedere de la RER Brăila, operatorul unic de salubritate din municipiul și județul nostru. După ce au luat la cunoștință despre situația din imobilul situat pe Str. Mihai Eminescu, nr. 66, reprezentanții RER ne-au transmis că o echipă a societății s-a deplasat la fața locului și a preluat deșeurile respective, pentru a înlătura starea de disconfort a celor care locuiesc în clădire. Pe de altă parte, însă, firma RER ne-a transmis că în cazul de față s-a făcut o excepție, deoarece, în mod normal, deșeurile nu se depozitează în interiorul clădirii - în cazul de față holul de acces - ci trebuie scoase în afara limitei de proprietate, în pubele speciale, sortate pe categorii: menajere și reciclabile. Situația din imobilul în cauză ar fi fost generată de faptul că, pe tot parcursul anului trecut, locatarii nu ar fi făcut demersuri pentru a intra în posesia pubelelor puse la dispoziție gratuit de operatorul de salubritate.

”Locatarii celor 8 apartamente din imobilul de la adresa mai sus menționată NU au solicitat recipiente pentru colectarea deșeurilor reciclabile și nici reziduale, deși conform prevederilor Contractului de delegare nr.360/07.06.2022, început la 1 martie 2023, aveau obligația să o facă către RER.

Cetățenii din Municipiul Brăila care nu au intrat în posesia recipientelor de colectare a deșeurilor în perioada campaniei de distribuire, o puteau face, pe parcursul anului 2023, în ultima sâmbătă din fiecare lună, prin prezentarea pe Str. Râmnicu Sărat, Nr 117, Mun. Brăila.

Reprezentanții RER, conform prevederilor contractuale nr.360/07.06.2022, au obligația să colecteze deșeurile depozitate de cetățeni în recipientele cu însemnele RER din fața limitei de proprietate, din poartă în poartă, fără a avea dreptul de a intra în curțile private.

În urma sesizării primite de la cotidianul Obiectiv, la fața locului s-a deplasat controlorul de zonă RER, împreună cu echipa de colectare, de unde au procedat la colectarea tuturor deșeurilor, ca urmare a permiterii accesului pe gangul aflat pe proprietate de către cei din imobil. Menționăm că locuitorii acestui imobil au încălcat prevederile legii 17/2023, prin faptul că nu au colectat deșeurile separat, pe categoriile de deșeuri. Echipa RER a ridicat un număr de 1,5 mc de deșeuri reziduale amestecate, cât și deșeuri voluminoase (uși și rame metalice).

Reamintim că deșeurile voluminoase se colectează gratuit doar în cadrul campaniilor trimestriale organizate în parteneriat cu autoritățile sau contra cost, prin semnarea unui contract de prestări servicii.

În mod excepțional, compania RER a ridicat toate deșeurile, cu titlu gratuit de la locuitorii din imobilul situat pe Str. Mihai Eminescu, Nr 66 și i-a invitat la sediul RER Brăila de pe b-dul Dorobanților, Nr. 72, pentru a intra în posesia recipientelor de colectare deșeuri pe fracții separate, cât și pentru a li se înmâna Ghiduri de colectare separată a deșeurilor și Afișe A3 cu recapitularea regulilor de colectare, informări care sunt disponibile publicului și pe site-ul rerbrăila.ro în secțiunea utile”, se precizează în punctul de vedere oficial transmis redacției noastre de firma ”RER Ecologic Service” SRL.

 

Problema deșeurilor pe strada pietonală Mihai Eminescu

Reporterii noștri au întrebat dacă mai sunt și alte clădiri de pe strada pietonală Mihai Eminescu, locuite de mai mulți chiriași, unde de asemenea nu s-au distribuit pubele care să servească la o colectare normală și eficientă a deșeurilor. Departamentul de comunicare a firmei RER ne-a informat că mai există două astfel de clădiri, cu o situație similară celei de la nr. 66. Una este situată lângă fosta Arenă de Box, însă locatarii de acolo au deja pubele obținute în regim individual, din alte surse decât campania de distribuire a operatorului de salubritate. De asemenea, mai este un imobil cu chiriași în apropierea intersecției cu Str. Petru Maior, unde locatarii nu au solicitat pubele, dar nici nu s-au plâns până acum că nu li s-a ridicat gunoiul. Din câte se pare, aceștia și-au scos deșeurile în saci de plastic, pe trotuarul din fața imobilului, de unde au fost preluate de echipele RER.

După ce situația existentă în clădirea de pe Str. Mihai Eminescu, nr. 66 a fost ”pusă pe tapet”, firma RER a transmis o adresă și către Primăria Brăila, solicitând să se precizeze un loc pe domeniul public, unde locatarii imobilului în cauză să-și poată scoate pubelele cu deșeuri, după ce vor intra în posesia acestora. Rămâne de văzut, totuși, dacă locatarii vor merge la sediul RER pentru a-și lua pubelele. După cum ne-a explicat Teodora Secuian, purtătorul de cuvânt al firmei RER Brăila, de la începutul acestui an, cei care n-au intrat în posesia pubelelor până acum nu le vor mai putea ridica în ultima sâmbătă din fiecare lună, de pe Șos. Râmnicu Sărat, nr.117, așa cum s-a procedat pe tot parcursul anului trecut. Începând din această lună, brăilenii care încă nu și-au luat recipientele puse la dispoziție gratuit de operatorul de salubritate RER trebuie să se prezinte la sediul societății, de pe Bdul. Dorobanților, nr. 72, bl. B28, ap. 1 (vizavi de Liceul Cerna n.n.) pentru a face o solicitare, după care vor putea prelua efectiv pubelele de la punctul de lucru de pe Șos. Baldovinești.

RER a mai transmis că, pentru sesizări și reclamații privind situația ridicării deșeurilor din județul Brăila, cetățenii au la dispoziție adresa de email: office@rerbraila.ro și 2 numere telefon: 0374 885 690 pentru apelurile din intervalul 07:00 – 19:00, Luni – Vineri și 0239 615 664 pentru

apelurile din intervalul 19:00 – 22:00 în timpul săptămânii și în weekend, în intervalul 08:00 – 22:00. ”Pentru a vă asigura că solicitarea dvs. ajunge direct la departamentul de comunicare, vă rugăm să ne-o transmiteți doar pe adresa de email: comunicare@rerbraila.ro, au precizat reprezentanții operatorului unic de salubritate din Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro