Mergi la conţinutul principal
În ajunul prelungirii mandatelor membrilor Consiliului de Administraţie

Cu ce se laudă conducerea Zonei Libere Brăila

• PSD-istul Florin Mircea, directorul general al Regiei Autonome Zona Liberă Brăila, membru în Consiliul de Administraţie, consideră că şi-a făcut treaba cât a putut de bine alături de colegii săi • acesta s-a lăudat că în cele 4 perimetre gestionate de Zona Liberă funcţionează peste 40 de societăţi, în frunte cu Yazaki, şi câteva fabrici mici, care cumulează peste 4.800 de angajaţi • membrii CA la Zona Liberă au solicitat, recent, prelungirea mandatelor cu încă 4 ani, lucru care s-ar putea dezbate în proxima şedinţă a CLM Brăila • primarul Marian Dragomir s-a declarat mulţumit de activitatea regiei • de cealaltă parte, consilierul judeţean PND Cătălin Iordache susţine că nu poate înţelege unde se ascund toate aceste “societăţi cu sute de angajaţi” cu care se laudă PSD-iştii

 

Regia Autonomă “Administraţia Zonei Libere Brăila” şi activitatea acesteia este destul de puţin cunoscută pentru brăileni, însă entitatea a intrat, recent, în atenţia publică, după ce membrii Consiliului de Administraţie au solicitat prelungirea mandatelor pentru următorii patru ani. Pe scurt, Zona Liberă Brăila are în prezent în gestiune 4 perimetre pe raza municipiului, în suprafaţă totală de peste 113 ha, unde închiriază sau concesionează teren cu regim vamal distinct. Cu alte cuvinte, spaţii şi terenuri generoase pe care autorităţile le pot pune la dispoziţia unor eventuali investitori interesaţi, la pachet cu măsuri economice tentante. Deci o zonă propice pentru dezvoltarea de parcuri industriale. Primarul Marian Dragomir s-a arătat mulţumit de activitatea celor de la Zona Liberă Brăila, precizând că pe lângă fabrica Yazaki, mai există societăţi care funcţionează acolo, ceea ce a condus la crearea a sute de locuri de muncă. Mai mult, acesta a ţinut să precizeze că discutăm despre o regie pe profit. Pe de altă parte, nu poate fi negat faptul că Brăila duce lipsă de investitori care să creeze locuri de muncă şi nu toţi performerii politici par să îi împărtăşească opinia edilului-şef privind numărul mare de societăţi şi de angajaţi în Zona Liberă. Este cazul consilierului judeţean PND Cătălin Iordache, care susţine că membrii Consiliului de Administraţie ar trebui “recompensaţi” cu o “Zonă Liberă mai mică în Arizona”, pentru că la Brăila perimetrele gestionate de aceştia arată ca preria americană.

În acest context, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au luat legătura cu directorul general al Zonei Libere, consilierul judeţean PSD Florin Mircea, membru în Consiliu de Administraţie al regiei, pentru a vedea cu ce se laudă entitatea pe care o conduce. Acesta a dorit să sublinieze că deşi se poate întotdeauna mai bine, la Zona Liberă discutăm totuşi despre 40 de societăţi comerciale în frunte cu Yazaki, care cumulează peste 4.800 de angajaţi.

 

Cine conduce Zona Liberă Brăila şi cu ce se ocupă aceasta

La conducerea Regiei Autonome “Administraţia Zonei Libere Brăila” se află consilierul judeţean PSD Florin Mircea (director general), Dumitra Gheorghe (director economic) şi consilierul judeţean PND Simona Drăghincescu (director general adjunct). Portivit site-ului Zona Liberă, Consiliul de Administraţie este format în prezent din preşedintele Eugen Iacomi, membrii Florin Mircea, Mariana Adam, Adrian Rădulescu, Nicolae Sloată şi secretarul Mihaela Valentina Sloată. Ei bine, membrii CA au solicitat să le fie prelungit mandatul pentru următorii 4 ani, iar în luna septembrie s-a aprobat demararea procedurii pentru evaluarea acestora. Lucru care s-a întâmplat deja, iar cel mai probabil, la proxima şedinţă ordinară a CLM Brăila din această lună, se va stabili cine rămâne şi cine va fi înlocuit în viitorul mandat. Precizăm că fiecare membru a fost evaluat şi a primit rezultatul personal, însă sunt voci care susţin că s-ar putea să existe schimbări de componenţă.

Plecând de la acest episod, am încercat să vedem care este opinia şefului Zonei Libere Brăila, Florin Mircea, pe care l-am rugat să prezinte pe scurt o situaţie privind fiecare perimetru gestionat.

“Activitatea de bază, aşa cum a fost gândită de la început la Zonele Libere, deci şi pentru Zona Liberă Brăila este de a închiria sau concesiona teren cu regim vamal distinct. Adică mărfurile care sunt staţionate pe teritoriul Zonei Libere Brăila pot să nu plătească taxe vamale, atât timp cât sunt acolo şi asta reprezintă o facilitate pentru unii dintre clienţii noştri, deşi nu neapărat pentru toţi. În ultimii ani,  am mai iniţiat şi facem şi alte activităţi, pentru că niciodată un ban în plus nu strică. Avem o clădire pe care am făcut-o (sediul Zonei Libere de pe strada Anghel Saligny), un centru de afaceri care este plin cu firme mici şi mijlocii din Brăila, care îşi au sediul social acolo. Dar mai sunt şi activităţi mai micuţe, care mai aduc câte puţini bănuţi la bugetul Zonei şi implicit la bugetul local. Pentru că, la final de an, după ce tragem linie, jumătate din profitul realizat se virează către Consiliul Local Municipal, aşa cum zice la lege”, a declarat Mircea, cu precizarea că, în clădire Zona Liberă foloseşte doar etajul 1, în timp ce parterul şi etajele 2, 3, şi 4 sunt închiriate aproape complet de firme care îşi au sediile acolo. De asemenea, pe lângă birouri, pe site-ul Zona Liberă aflăm că regia are oferte privind închirierea unei şalupe, a unei sali de conferinţe, panouri publicitare şi remorcă auto.

 

4 perimetre, peste 40 de societăţi, peste 4.800 de angajaţi

Întrebat totuşi cum se prezintă fiecare perimetru în parte dintre cele pe care Zona Liberă le are în gestiune, Florin Mircea a explicat că:

“Perimetrul 1 este la Bac. Din 42,6 ha teren care poate fi concesionat sunt ocupate cam 18 ha. Acolo este şi principalul nostru punct de atragere a investitorilor, prin faptul că avem port maritim, cale ferată şi e legat la reţeaua de drumuri naţionale, deci este o parte importantă. În principal sunt activităţi logistice, de transport, pe unde mărfurile vin şi pleacă din România. Sunt într-adevăr şi două investiţii care, din păcate, s-au blocat, pe motiv că au intrat firmele respective în insolvenţă, una chiar în faliment, dar asta este. Nu avem cum să ne împotrivim. Sperăm să se termine cât mai repede procedura ca să ştim pe ce drum o luăm”. Potrivit site-ului Zonei Libere, perimetrul 1 acoperă o suprafaţă totală de 67,8 ha.

În ceea ce priveşte perimetrul 2, acesta are o suprafaţă de 34,3 ha şi este amplasat la intrarea în Municipiul Brăila. În prezent aici îşi desfăşoară activitatea fabrica de producţie componente auto Yazaki, şi o fabrică de confecţii.

“Acolo unde a fost făbricuţa «Galmopan», clădirea a fost cumpărată de o fabrică de confecţii. Sunt undeva la 250 - 280 de persoane angajate. La aceştia se adaugă şi cei 4.100 de angajaţi la Yazaki. Dar mai este teren liber pe care ne chinuim să îl promovăm. Discutăm despre 14 ha disponibile. Avem câteva discuţii iniţiate, dar nimic nu se face peste noapte. Sperăm acum să reuşim să îi convingem”, a mai adăugat sursa citată.

Perimetrul 3 are o suprafaţă de 7,01 ha este situat în centrul oraşului Brăila între Gara Fluvială şi Pescărie, în zona danelor maritime. Platforma este dotată cu reţea de cale ferată dispusă între Str. Debarcader şi cheu, servind danele din bazinul docurilor. Potrivit lui Florin Mircea aici funcţionează vreo două fabrici, una de pâine şi una de polistiren care totalizează cam 200 de angajaţi, însă există şi foarte multe depozite.

“Şi acolo mai sunt câteva terenuri libere, cam 4 ha disponibile. E complicat a convinge pe unii oameni să vină şi să ia suprafeţe extraordinar de mari, pentru că este zonă istorică şi trebuie să aibă descărcare arheologică, ceea e mai complicat pentru unii. Pentru cei care reuşesc să îşi cumpere clădiri acolo e mai simplu şi asta am reuşit să facem acum, de curând”, a mai precizat acesta.

Perimetrul 4 acoperă o suprafaţă de 4,018 ha, este situat în zona danelor maritime, accesul fiind posibil prin îmbinarea mai multor categorii de transport: maritim şi fluvial datorită deschiderii la Dunăre, cale ferată şi rutier prin amplasarea sa în imediata vecinătate a DN 22 Tulcea - Brăila - Râmnicu Sărat şi DN 2B Bucureşti - Brăila - Galaţi, se arată pe site-ul Zona Liberă. Acesta este concesionat în întregime de către SC Petrom SA Bucureşti - Membru OMV Group - Sucursala Peco Brăila şi este destinat activităţilor de depozitare combustibili şi produse petroliere, alimentării navelor maritime şi fluviale etc. După cum a ţinut să sublinieze directorul Zona Liberă Brăila, OMV Petrom se află în procedură de depoluare a terenului, iar după ce va obţine autorizaţie de demolare şi va trece de procedurile de licitaţii pentru efectuarea lucrărilor, va preda în cele din urmă  terenul către regie.

“Eu estimez că la începutul anului 2020, Zona Liberă Brăila, prin cine va fi la momentul respectiv, va organiza licitaţia de concesiune a acelui teren. Şi va fi o licitaţie interesantă din punctul meu de vedere. Ţinând cont de firmele care s-au arătat deja interesate să facă activităţi acolo”, a mai adăugat PSD-istul.

În total, acesta a ţinut să sublinieze că putem vorbi despre 40 de firme care au contract cu Zona Liberă şi alte peste 20 care colaborează direct cu acestea, dar care beneficiază de serviciile oferite. Mai mult, Mircea s-a lăudat cu peste 4.800 de angajaţi în cadrul societăţilor, în mare parte la Yazaki.

Întrebat dacă este de părere că membrii Consiliului de Administraţie şi-au făcut treaba şi dacă merită să le fie prelungit mandatul, acesta a precizat că este mulţumit de activitatea depusă, chiar dacă este conştient că întotdeauna este loc de mai bine. PSD-istul a mai subliniat că a efectuat o serie de vizite la Ambasada Japoniei, a Chinei unde a prezentat ofertele Zonei Libere Brăila şi speră să aibă rezultate în atragerea de investitori. Întrebat dacă îşi îndreaptă atenţia şi către zona Uniunii Europene, acesta a afirmat că da, însă ţinta o reprezintă cei din afara comunităţii europene, deoarece aceştia sunt interesaţi de ofertele zonelor libere privind taxele vamale.

 

Primarul, mulţumit de activitatea Zonei Libere Brăila

Şi primarul Marian Dragomir a comentat recent subiectul privind activitatea depusă de cei aflaţi într-un fel sau altul în conducerea Administraţiei Zonei Libere Brăila, declarându-se mulţumit de sutele de locuri de muncă realizate.

“Eu consider că merită o prelungire a mandatului. Au avut o activitate care să merite. În ultima perioadă la Zona Liberă Brăila investiţiile au crescut şi putem să facem o singură referire la societatea care funcţionează în perimetrul 2 al Zonei Libere Brăila (n.r. - Yazaki). În cursul anului trecut şi-a dublat capacitatea de producţie şi numărul de angajaţi. Eu consider că acest lucru dovedeşte că ei au administrat bine. Zona Liberă Brăila este o regie care are profit, nu are pierdere. Şi atunci când avem profit este normal să apreciem activitatea celor de acolo. De asemenea, mai sunt şi alte societăţi în perimetrul 3 al Zonei Libere Brăila, dar şi în perimetrul 1, care au câteva sute de angajaţi. Şi impozitele pe salariile lor vin indirect către Primăria Municipiului Brăila”, a afirmat Dragomir.

 

Iordache: «Sunt construcţii pe care noi nu le vedem şi le vede doar domnul primar!»

Consilierul judeţean PND Cătălin Iordache s-a arătat total nemulţumit de activitatea desfăşurată de cei aflaţi la conducerea Regiei “Zona Liberă” Brăila, precizând că în ciuda cifrelor cu care se laudă PSD-iştii, realitatea este clară: Zona Liberă Brăila arată ca preria americană.

“Domnul primar ar trebui să le facă o Zonă Liberă mică, în Arizona, în prerie. Pentru că Zona Liberă Brăila este exact o prerie. Mai lipsesc cowboy şi indieni. «Doamne iartă-mă!», dar unde a văzut domnul primar firmele astea şi angajaţi MULŢI?! Cu excepţia Yazaki, ce firme mai ştie domnul primar care să dea peste cap Zona Liberă?  Sunt construcţii pe care noi nu le vedem şi le vede doar domnul primar, cu muncitori. Joacă Monopoly?”, a declarat Iordache.

Acesta a mai adăugat că din punctul său de vedere zonele libere ar trebui oricum desfiinţate, pentru că nu îşi au locul în Uniunea Europeană.

“Singurul avantaj pe care îl ai e că nu plăteşti TVA-ul imediat, ci îl plăteşti cum exporţi tu de acolo, din Zona Liberă. Dar ce exportăm noi, frate, din Zona Liberă?! Că în afară de Yazaki, repet, nu mai există nimic funcţional! Eu nu ştiu să existe. Nu prea vorbesc nici cu colega mea de partid, doamna Simona Drăghincescu, care e director de marketing, că probabil mi-ar fi spus ce se mai întâmplă sau ce acţiuni a făcut ca să îi atragă pe TOŢI INVESTITORII ĂŞTIA  acolo! Dar scuzaţi-mă, eu cred că şi doamna director, şi domnul Mircea Florin îşi iau banii degeaba. Nu văd nicio mişcare, în afară de Yazaki, care a venit acolo pentru că Ministrul Economiei era Mihai Tudose. Şi nu vreau să îl  acuz eu acum că i-o fi dirijat pe ăia înspre noi. Dar dacă i-a dirijat, foarte bine că a făcut-o, toţi fac asta! Însă ce companii mai sunt pe aici?”, a conchis acesta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro