Cu bebe in ghiozdan | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cu bebe in ghiozdan

O adolescenta de numai 16 ani are un copilas de trei luni. Din fericire, M. B. nu a abandonat micutul, asa cum fac multe alte fete aflate in situatia ei, ci il creste asa cum poate, desi de multe ori a ajuns in situatii limita. Se bucura de sprijinul parintilor, chiar daca are tata adoptiv, si de sprijinul profesorilor si al colegilor. Bunica micutului are doar 32 de ani. Ea si-a nascut fata, singurul copil, tot la 16 ani.
Povestea adolescentei incepe simplu. Cind era in clasa a IX-a, fata s-a indragostit de un tinar cu patru ani mai mare ca ea. Relatia lor a avansat si parea ca vor fi o pereche fericita, la fel ca alti mii de tineri. Bucuria insa nu a tinut foarte mult, pentru ca in primavara acestui an si-a dat seama ca ceva nu este in regula si a fost la un control medical. Era insarcinata deja in trei luni. Ciclul i-a venit peste sarcina, astfel ca si-a dat seama prea tirziu ca este gravida. Cind i-a marturisit viitorului tatic ce s-a intimplat, acesta i-a spus cu nonsalanta fetei ca este vina ei si ca nu are cum sa o ajute. Si a disparut. M. B este micuta, firava, o mina de copil, iar sarcina aproape ca nu s-a vazut pina la opt luni. Abia atunci a indraznit sa-i spuna mamei. Aceasta a ajutat-o sa treaca peste momentul dificil si a lasat serviciul - era muncitoare la o fabrica de confectii, pentru a putea sta cu nepotul, astfel ca fata sa-si termine scoala. "Cu nici un chip nu vreau sa renunt la copil, vreau sa am grija de el, il iubesc foarte mult. Acum vreau sa termin clasa a X-a, iar la anul sa ma inscriu la seral, ca sa ma pot angaja si sa fac si scoala. Avem nevoie de bani si nu mai pot sa vin la cursuri de zi", ne-a marturisit adolescenta.

"Lapte praf mai avem numai pentru doua zile"

Aceasta decizie a bunicii, de a renunta la serviciu, a fost o piatra de moara agatata de gitul familiei, care este acum nevoita sa se descurce din cei 700 de lei cistigati de tatal ei adoptiv ca agent de paza la o firma. Din acesti bani, doua treimi se duc pe rate la banca, iar din restul trebuie sa traiasca ei patru. Cu toate acestea, conditiile de viata oferite micutului sint rezonabile. Casa batrineasca in care locuieste familia are patru camere, iar cea in care sta copilul este bine incalzita si curata. Celui mic nu-i lipseste un minim de confort, avind chiar patutul lui. Pe rafturile din camera exista doar strictul necesar.
Tinara M.B. nu a avut lapte la sin decit doua saptamini, iar de atunci micutul traieste cu lapte praf, procurat cu greu de familie. O cutie costa 45 de lei si ii ajunge doar patru zile. "Am avut probleme mari cu el. De doua ori l-am internat in spital din cauza ca i-am schimbat laptele praf si nu i-a priit. Acum ii cumparam un tip de lapte pe care-l accepta mai bine. Am inceput sa-i dam si biscuiti cu mar, supa de legume, incet-incet trebuie sa-i dam si altceva in afara de lapte. Nu stiu cum o sa ne descurcam acum, pentru ca nu mai avem lapte decit pentru doua zile. Bani nu mai avem, trebuie sa se imprumute sotul pina ia salariul. Am fost in situatii atit de disperate, incit fata a mers la scoala si a povestit ca nu avem cu ce sa-l hranim pe cel mic si ne-au ajutat cum au putut. Au pus bani mina de la mina, cite zece mii, 50 de mii, fiecare cit a putut si am reusit sa trecem peste momentul dificil. Vreau sa le multumesc colegilor fetei si domnisoarei diriginte, doamnei directoare, ca ne-au ajutat", a povestit bunica micutului.

Adolescenta nu primeste indemnizatie pentru cresterea copilului

Adolescenta nu a primit pina acum din partea statului decit 150 de lei pentru trusoul copilului. Restul banilor, inca 150 de lei pentru ca este la prima nastere si banii pentru copil, cei 200 de lei dati de stat, inca nu i-a primit, desi ar fi fost mana cereasca. "Ma plimba de la Primaria Baraganu, unde am adresa pe buletin, la institutiile din Braila si nu am reusit sa rezolv nimic, decit sa mai cheltuiesc niste bani. Nu stiu unde sa ma mai adresez. Nu am primit nici alocatia, desi au trecut aproape patru luni, nici lapte praf. De la Primaria Baraganu mi-au spus ca nu se mai da si sa merg la medicul de familie, iar de aici m-au trimis inapoi la Primarie", a spus M. B. Desi ca proaspata mamica ar fi trebuit sa primeasca 600 de lei pe luna, timp de doi ani, pentru cresterea copilului, ea nu beneficiaza de aceasta prevedere pentru ca nu a lucrat, nu este casatorita si este minora. Mama fetei ar fi putut sa faca cerere pentru concediu ingrijire copil si sa primeasca acesti bani, dar ar fi trebuit ca micutul sa fie trecut pe numele sau, sa-l adopte practic, iar fata nu a dorit acest lucru, a vrut ca micutul sa fie numai al ei.

Scoala trebuie sa spijine elevii aflati in situatii speciale

Fata este eleva la Grupul Scolar "Edmond Nicolau", in clasa a X-a si s-a bucurat de sprijinul colegilor si profesorilor. "Este un copil bun, nu lipseste de la scoala si este foarte iubita de colegi. Sint bucuroasa ca am putut sa o ajutam, sa-i intindem o mina atunci cind a avut nevoie. Ar fi un pacat sa nu ajutam un asemenea copil. In Romania chiar exista lumi paralele. Traim fara sa cunoastem realitatile altora. Nu am crezut asa ceva, pina nu m-am convins", a declarat directorul Teodora Ilie. Regulamentul de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamint Preuniversitar prevede in sectiunea a doua, la capitolul "Exercitarea calitatii de elev", art. 96 ca elevii si elevele aflati in situatii speciale (casatorie, nasterea unui copil, persoane existente in ingrijirea elevului, detentie etc.) vor fi sprijiniti sa finalizeze ciclul de invatamint. Din pacate, acesta nu este un caz singular. In scolile brailene sint multi copii care se confrunta cu situatii disperate: trebuie sa creasca la rindul lor copii sau sa ingrijeasca parinti bolnavi de cancer. Pentru toti, singurul sprijin vine din partea familiei, a scolii, a colegilor, statul implicindu-se prea putin.

"Cred ca sint cea mai tinara bunica"

In familia fetei, sosirea neasteptata a micutului nu a fost chiar o mare drama. Si bunica a avut-o pe M. B. tot la 16 ani. Acum isi iubeste nepotul ca pe propriul fiu. Practic, mama fetei nu a stiut de sarcina pina la opt luni, insa atunci cind a aflat a sprijinit-o si a ajutat-o cu tot ce a putut. Situatia a fost inteleasa si de tatal fetei, desi este tata vitreg. Din banii pe care-i cistiga, se pun deoparte in primul rind banii pentru lapte praf si apoi, ce mai ramine, daca mai ramine ceva, se fac cheltuieli pentru casa. "Cel mic este pe primul plan. Daca Dumnezeu nu a vrut sa mai am un copil, acum ma bucur de el ca si cind ar fi al meu. Sa fiu sanatoasa, sa pot sa-l cresc. Am 32 de ani, cred ca sint cea mai tinara bunica. De la anul, as vrea sa ma reangajez, ca sa pot aduce bani in casa si sa ne fie mai usor, iar fata sa-si poata vedea de scoala", a mai povestit mama fetei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro