Mergi la conţinutul principal

Crucea de pe biserica Sf. Parascheva, aproape doborâtă de vânt

• fixarea crucii de 3 metri înălţime şi 60 kg greutate a necesitat o intervenţie foarte complicată • cu ajutorul unui utilaj foarte performant al Concivia, lucrarea a fost făcută cu succes, în ciuda gerului de afară

 

Se întâmplă extrem de rar ca o cruce de biserică să fie îndoită de vânt, însă exact asta a fost situaţia, la sfâşitul săptămânii trecute, pe biserica Sf. Cuvioasa Parascheva, din Piaţa Concordiei. Construit recent, lăcaşul de cult îşi arată deja anumite hibe. Din fericire, s-a intervenit la timp,  pentru ca un nou viscol să nu conducă la ruperea crucii şi provocarea de daune turlei şi chiar la accidentarea cuiva.

Biserica a fost construită de firma brăileană “Concas”, însă de acoperiş s-a ocupat o firmă din Vrancea, aceasta asigurând şi montarea crucii. Inginerul Niţă Avram, cel care a asigurat dirigenţia de şantier, s-a ocupat, zilele trecute de rezolvarea problemei. Acesta ne-a explicat că crucea, înaltă de 3 metri şi grea de circa 60 de kilograme, se află la 24 de metri înălţime. “Din proiect, investiţia a fost calculată (cu 1,2%  garanţie ) să reziste la un vânt de 80 km/h, respectiv o rezistenţă 64 kg/mp. Numai că la rafală şi chiar insistent, vântul a ajuns, în perioada când Brăila s-a aflat sub cod roşu de vreme rea, la 120 km/h, perpendicular exact pe latura crucii...”, ne-a spus ing. Niţă Avram.

Singura macara potrivită pentru o astfel de intervenţie a fost găsită la firma brăileană “Concivia”. Utilajul are 60 de tone, cu un braţ ce se poate extinde până la 60 de metri. Intervenţia, derulată pe un ger năpraznic, a necesitat o atenţie maximă şi sincronizarea manevrelor efectuate, fiindcă nacela şi cablul aveau balans la cea mai mică adiere de vânt. Crucea a fost consolidată inclusiv cu pene metalice şi apoi izolată hidro. “Pentru sprijinul dat şi profesionalismul dovedit, colegii noştri de la Concivia merită toate mulţumirile!”, a ţinut să precizeze ing. Niţă Avram.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro