• tânărul de 19 ani a participat pentru prima dată la această întrecere • absolvent al Liceului cu Program Sportiv, Dimitrie Luca Buricea ne-a mărturisit că ar vrea să urmeze o carieră militară şi că speră de la crucea recuperată din Dunăre să îi aducă “linişte şi o vocaţie în viaţă pentru un trai frumos”
Desfăşurată sub puzderia de fulgi de zăpadă cernuţi de norii grei, ceremonia de Bobotează de anul acesta a avut un pic din farmecul sărbătorilor de pe vremea iernilor adevărate. Ce-i drept, tradiţionalul ger al Bobotezei nu prea s-a făcut simţit chiar ca pe vremuri, dar nici nu se poate spune că am avut temperaturi de primăvară, cum s-a întâmplat anul trecut. Între orele 11.00 şi 12.00, când s-a desfăşurat ceremonia propriu-zisă de pe Esplanada Dunării, temperatura s-a situat la limita pragului de îngheţ, aşa încât nu a fost nici foarte frig, dar nici prea cald. Sub aceste auspicii, programul de Bobotează s-a desfăşurat ca de obicei la Brăila, debutând cu slujba de la ora 8.00 de la Catedrală, oficiată de ÎPS Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos, în fruntea unui sobor de preoţi. După finalizarea slujbei, în jurul orei 10.45, credincioşii au pornit în procesiune, de la Bariera Călăraşilor până la scena de pe Esplanadă, acolo unde fuseseră pregătite mai multe budane mari de lemn, pline cu apă ce aştepta să fie sfinţită. Pe tot traseul, procesiunea a fost deschisă de fanfara Garnizoanei Brăila.
La slujba de sfinţire au asistat câteva sute de credincioşi, un număr vizibil mai mic decât anul trecut, când vremea însorită a îndemnat mai multă lume să iasă din case. Pe lângă simplii mireni, la ceremonie au asistat şi câţiva politicieni, în frunte cu primarul Marian Dragomir, viceprimarii Doiniţa Ciocan şi Alexandru Jantea şi vicepreşedinţii CJ Ionel Epureanu şi Dan Murea. Din partea puterii actuale au fost prezenţi şi fostul primar Aurel Simionescu, dar şi deputatul PSD Nicu Niţă. Opoziţia a fost reprezentată de preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, deputatul PNL Vasile Varga, consilierul judeţean Ovidiu Nechita sau tânăra speranţă Adrian Tabarac, unul dintre posibilii pretendenţi la fotoliul de primar, la viitoarele alegeri locale.
După sfinţirea apei şi predica prin care ÎPS Casian Crăciun le-a reamintit credincioşilor importanţa sărbătorii Bobotezei a urmat cursa pentru prinderea crucii din apa rece a Dunării, tradiţionala competiţie la care, anul acesta, au participat şapte concurenţi. Aceştia au sărit, ca de obicei, de pe şalupa Zorile, iar întrecerea a fost viu disputată, toţi tinerii care au avut curaj să intre în apa rece încercând din răsputeri să ajungă primii la cruce. S-a înotat cu îndârjire, însă norocul i-a surâs de data asta lui Luca Dimitrie Buricea, un tânăr de 19 ani care a participat pentru prima dată la această probă a curajului. Puternic încurajat de mama sa, care i-a făcut “galerie” pe tot parcursul cursei, Luca Buricea a reuşit să se desprindă de pluton şi să pună primul mâna pe cruce.
După ce toţi participanţii au fost preluaţi în siguranţă de barca pusă la dispoziţie de ISU Brăila, aceştia au mers la cabină pentru a se îmbrăca, iar apoi au fost aşteptaţi la salonul de protocol de ÎPS Casian şi autorităţile locale, care le-au oferit premii în bani şi pungi cu alimente. Primăria l-a premiat pe câştigător cu 500 lei, iar Arhiepiscopia, prin ÎPS Casian, le-a oferit tuturor participanţilor câte un plic cu bani, suma fiind confidenţială.
Câştigătorul, Dimitrie Luca Buricea, ne-a spus că a terminat, în vara anului trecut, Liceul cu Program Sportiv, unde a practicat handbal. Asta după ce, în şcoala primară, a luat cursuri de înot. Tânărul ne-a mărturisit că ar vrea să urmeze o carieră militară, dar că deocamdată nu s-a decis dacă se va îndrepta spre Armată sau spre Pompieri. De altfel, întrebat ce speră de la crucea pe care a reuşit să o recupereze din Dunăre, Luca Buricea ne-a spus că ar vrea să-i aducă “linişte şi să mă ajute să îmi aleg o vocaţie în viaţă, pentru a trăi frumos”. Deşi nu a vrut să comenteze pe marginea acestui subiect, întrebat de reporteri dacă e coincidenţă de nume sau are legături de rudenie cu fraţii Buricea, care şi-au creat la un moment dat faima de lideri ai lumii interlope brăilene, Luca ne-a spus că este fiul lui Dumitrel Buricea. La întâlnirea cu oficialităţile locale şi înaltele feţe bisericeşti, Luca l-a surprins plăcut pe ÎPS Casian Crăciun, căruia i-a mărturisit că s-a retras două săptămâni, pentru a căuta linişte şi reculegere, la Mănăstirea Măxineni. De asemenea, tânărul l-a abordat şi pe primarul Dragomir, căruia i-a mulţumit pentru faptul că, recent, s-a asfaltat strada unde locuieşte. La plecare, Luca a fost fost întâmpinat de un grup de prieteni şi rude, prima care l-a felicitat fiind mama sa.