• vineri, producătorii şi comercianţii de flori prezenţi la deschiderea evenimentului nu prea au excelat în oferte şi idei de aranjamente florale • standul Seroplant a fost singurul care a ieşit în evidenţă • în altă ordine de idei, organizatorii s-au ţinut de cuvânt: grătarele au fost interzise, dar asta nu însemnă că vizitatorii nu au ce îşi comanda, dacă vor să guste din mâncăruri tradiţionale, specifice toamnei
În ciuda frigului exagerat, ca de sfârşit de noiembrie, Festivalul Florilor de Toamnă a fost inaugurat vineri, 14 octombrie, la ora 10.00, aşa cum fusese anunţat, şi a venit, într-adevăr, cu câteva deosebiri faţă de ediţiile precedente. Cea mai mare diferenţă este făcută de locaţia aleasă, rondoul din Parcul Monument fiind în prezent o gazdă mult mai încăpătoare decât rondoul din Grădina Mare, unde s-a derulat acest eveniment în ultimii opt ani. S-ar putea spune chiar că locaţia este prea încăpătoare pentru cât de multe şi mari erau standurile amenajate vineri dimineaţă. Ideea e că, deşi erau prezenţi vreo patru-cinci producători de flori, standurile acestora nu prea excelau în bogăţie a ofertelor şi nici în aranjamente care să încânte privirile celor prezenţi. În general, crizantemele erau cele mai expuse flori, în glastre aşezate direct pe pavaj şi pe câteva mese. Erau, însă, şi excepţii: un producător a venit de la Vaslui doar cu cactuşi, de diferite specii, iar un alt producător avea expuse mai multe plante deosebite, printre care trandafiri pentru dulceaţă, ginkgo biloba sau goji. În ceea ce-i priveşte pe cei veniţi cu flori de toamnă, adică aproape exclusiv cu crizanteme, singurul stand care ieşea în evidenţă era cel al Serviciului Seroplant din cadrul Primăriei, unde aranjamenele florale erau ceva mai elaborate. Tot acolo, se afla o tricicletă amenajată pe post de suport de flori, dar şi o jardinieră de lemn, de mari dimensiuni. Potrivit celor de la Primărie, asemenea suporţi în formă de tricicletă ar putea fi postaţi, în viitorul apropiat, în mai multe zone din municipiu, la fel ca şi jardinierele masive, care ar urma să ocupe câteva spaţii folosite în prezent ca loc ilegal de parcare de diverşi brăileni mai tupeişti. Un alt stand, amenajat chiar în dreptul aleii dinspre stadion, era, de asemenea, ceva mai bine aprovizionat şi amenajat. În rest, producătorii veniseră, vineri dimineaţă, cu flori puţine şi cu idei de amenajare şi mai puţine. În ceea ce priveşte preţurile, acestea începeau de la 5 lei şi puteau ajunge sau chiar depăşi 50 lei, în funcţie de florile alese sau de mărimea glastrei în care se aflau acestea.
Pe lângă schimbarea locaţiei şi efortul depus în amenajarea standului „Seroplant”, Primăria a adus şi o altă noutate faţă de ediţiile precedente: interzicerea totală a grătarelor care să genereze fum. Vineri de dimineaţă, câteva restaurante din oraş îşi amenajau standurile de servire, în zona destinată laturii culinare a evenimentului. Aceştia se pregăteau să îşi servească muşteriii cu mâncăruri din peşte, cu zacuscă, sarmale, tochitură făcută la ceaun şi alte bunătăţi. Micii vor lipsi complet din meniu la această ediţie a Festivalului Florilor de Toamnă, iar înainte de ceremonia de tăiere a panglicii, care avut loc vineri, la ora 10.00, primarul Marian Dragomir a reiterat ideea că interzicerea grătarelor este un experiment pus la cale de Primărie. „Dacă reacţia publicului faţă de această măsură referitoare la grătare va fi pozitivă, atunci vom merge pe această variantă şi la evenimentele viitoare”, a spus Dragomir. Edilul-şef a fost însoţit, la tăierea panglicii, de viceprimarii Doiniţa Ciocan şi Alexandru Jantea şi de senatorul Ion Rotaru.
Vineri dimineaţă, de programul artistic oferit publicului s-au ocupat elevi ai Liceului de Artă „Hariclea Darclee”, care au cântat atât folclor cât şi muzică pop, determinându-i pe cei prezenţi să danseze alături de ei. Printre cei care s-au încins într-o horă românească s-au aflat câteva tinere mămici care promovează purtarea sănătoasă a copiilor, la piept, în sisteme ergonomice concepute în aşa fel încât să nu îi streseze pe cei mici.
Complementar festivalului florilor, pentru vineri seară, a fost programat concertul trupei „Voltaj”, în parcarea Promenada Mall din Vărsătura, iar sâmbătă, începând cu ora 16.00, cei prezenţi în rondoul din Parcul Monument vor avea ocazia să admire câteva statui vivante, în cadrul unei reprezentaţii oferite de Teatrul „Masca” din Bucureşti.
Festivalul va dura până duminică, 16 octombrie, inclusiv.