Mergi la conţinutul principal

Criza pestei porcine nu afectează deocamdată măcelăriile din Brăila

• vitrinele frigorifice din pieţele brăilene sunt pline de carne, comercianţii spunând că reuşesc să se aprovizioneze fără probleme • chiar dacă în cele două mari ferme de porci, de la Gropeni şi Tichileşti, a pătruns virusul pestei, iar efectivele sunt în curs de lichidare, există în judeţ ferme mai mici care nu au fost afectate până în prezent • la Deduleşti este una dintre ele, deţinută de doi italieni, care au ales să investească acolo deoarece ferma nu se află lângă niciun curs de apă important • logica acestei decizii pare de înţeles la ora actuală, după ce au apărut informaţii că în fermele din Gropeni şi Tichileşti virusul a pătruns prin intermediul apei din Dunăre • în ceea ce priveşte carnea de porc în pieţele brăilene, deşi galantarele sunt pline, vânzările au mai scăzut, deoarece unii clienţi se tem de existenţa virusului pestei • în încercarea de a-şi convinge muşteriii să cumpere carne, comercianţii au mai lăsat puţin la preţ

 

Criza pestei porcine africane nu are, deocamdată, efecte asupra măcelăriilor din pieţele brăilene. Aprovizionarea cu carne de porc decurge fără probleme, după cum ne-au spus comercianţii din Piaţa Mare şi, în mod paradoxal, la unele tarabe preţurile sunt mai mici decât erau înainte de apariţia focarelor de boală în judeţul nostru. Acest aspect se explică prin faptul că mulţi cumpărători se arată destul de reticenţi în a mai consuma carne de porc, temându-se că aceasta este infestată cu virusul pestei porcine. “Lumea vine şi întreabă dacă e vreo problemă cu carnea, dacă nu cumva provine de la porci bolnavi de pestă. Se vede o îngrijorare în rândul consumatorilor, iar vânzările au mai scăzut un pic. Din acest motiv, am mai lăsat şi noi la preţ. Oricum, le explicăm clienţilor că toată carnea pe care o avem la vânzare provine din sursă sigură, are certificat veterinar şi tot ce trebuie. Clienţii care cumpără de la noi de ani de zile ştiu că suntem serioşi şi au încredere, cumpărând în continuare”, ne-a spus, ieri, Livia Anghelescu, unul dintre comercianţii care au stand cu carne în Hala Mare. Aceasta ne-a precizat că furnizor este o fermă de porci din satul Deduleşti, care are efective de câteva mii de exemplare, iar până acum nu a fost afectată de pesta porcină africană. “E o fermă deţinută de doi italieni care de când au cumpărat-o, acum vreo câţiva ani, spuneau că locaţia e foarte bună pentru că e departe de cursurile mari de apă. Acum se dovedeşte că au avut dreptate, pentru că la fermele din Gropeni şi Tichileşti pesta a intrat din cauza apei din Dunăre”, ne-a mai spus comercianta din Piaţa Halelor. La standul acesteia, carnea de porc avea preţuri cuprinse între 16 şi 22 lei, în funcţie de sortiment. Preţuri similare erau, ieri, şi la celelalte măcelării din Hală care, de asemenea, avau vitrinele frigorifice pline cu carne de porc. Niciun comerciant nu s-a plâns că ar avea probleme cu aprovizionarea, unii aducând carnea din crescătoriile încă funcţionale din judeţul nostru, unii având furnizori din alte judeţe.

După cum se ştie, pesta porcină africană se manifestă în judeţul nostru de la începutul lunii iulie. Primul focar a apărut într-o gospodărie din Insula Mare a Brăilei, apoi virusul s-a răspândit cu repeziciune, afectând majoritatea localităţilor din Insulă dar şi multe localităţi de pe malul celălalt al Dunării. Până la sfârşitul lunii august, pe raza judeţului Brăila fuseseră confirmate 34 de focare, împrăştiate în 19 localităţi din IMB şi de pe partea de terasă a judeţului, din apropierea Dunării, cum ar fi comunele Stăncuţa, Berteştii de Jos, Victoria, Viziru, Tichileşti, Gropeni. În localităţile respective, autorităţile veterinare au sacrificat toţi porcii din gospodăriile populaţiei, în total peste 30.000 de exemplare, sperând că astfel vor stopa răspândirea virusului şi că vor putea proteja cele două mari crescătorii de suine din judeţul nostru, de la Gropeni, unde se afla un efectiv de 140.000 de capete, şi de la Tichileşti, cu 35.000 capete. După cum se ştie, până la urmă boala a intrat şi în cele două ferme, în prezent fiind în curs de exterminare toţi porcii existenţi acolo. Autorităţile au spus că virusul a intrat în ferme prin intermediul apei din Dunăre, din cauza cadavrelor de animale care fuseseră aruncate în fluviu de diverse persoane inconştiente.

De la începutul lunii septembrie, au apărut noi focare de pestă porcină africană, de această dată în localităţi situate mai departe de Dunăre. Este vorba despre Cazasu, Siliştea şi Bordei Verde. De această dată, însă, nu s-a mai procedat la uciderea tuturor porcilor existenţi în localităţile respective, fiind eliminaţi doar cei din gospodăriile unde s-au confirmat focarele de boală. Un focar a fost confirmat, ieri, într-o gospodărie din Bordei Verde, unde se aflau 13 porci. Toţi aceştia au fost eutanasiaţi de autorităţile veterinare. Tot ieri au mai apărut şapte suspiciuni de pestă în câteva gospodării din comuna Chiscani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro