Criza pestei porcine a lăsat brăilenii fără porc de Crăciun | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Criza pestei porcine a lăsat brăilenii fără porc de Crăciun

• din cauza pestei porcine şi eutanasierilor făcute de autorităţi, gospodarii brăileni nu prea au mai avut ce să taie pentru Ignatul din acest an • situaţia este reflectată de numărul examinărilor trichineloscopice solicitate de populaţie • teoretic, comercializarea porcilor vii sau sacrificaţi din gospodăriile populaţiei este strict interzisă pe raza întregului judeţ • practic, mulţi săteni nu prea ţin cont de aceste restricţii, chiar dacă autorităţile veterinare spun că situaţia este sub control

 

Ca de fiecare dată în această perioadă a anului, autorităţile sanitar veterinare brăilene îi îndemnă pe crescătorii care sacrifică porci pentru sărbătorile de iarnă să ducă mostre de carne pentru examenul trichineloscopic. Doar în acest mod se poate elimina riscul îmbolnăvirii de trichineloză, o boală foarte gravă, cu potenţial mortal pentru oameni. La fel ca şi în anii trecuţi, examenul  trichineloscopic, pentru porcii sacrificaţi în exploataţiile nonprofesionale, adică în gospodăriile particulare, se efectuează de către medicii veterinari de liberă practică concesionari din fiecare comună,  iar în municipiul Brăila la sediul Circumscripţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficială din Str. 1 Decembrie 1918 (vis-a-vis de Piaţa Halelor) şi la Staţiunea de control alimente din incinta Pieţei Halelor. Programul de lucru pentru efectuarea controalelor  trichineloscopice este între orele 8.00 şi 18.00, în zilele lucrătoare, şi 8.00-17.00, pentru zilele de sâmbătă şi duminică. Tariful aplicat conform Ordinului ANSVSA nr. 96/2017, cu modificările şi completările ulterioare, este de   10,71 lei. Mostrele care trebuie duse la control se colectează din muşchii intercostali sau din pilierii diafragmatici.

Trichineloza este o boală parazitară, provocată de parazitul Trichinella Spiralis, ce se transmite prin consumul cărnii de porc. Oamenii se îmbolnăvesc prin consumul cărnii infestate, neexaminată anterior de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă sau preparată crudă, sărată ori afumată. La om, boala se manifestă prin febră ridicată, dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree, dureri în masele musculare însoţite de edeme ale feţei, motiv pentru care se mai numeşte “boala capetelor umflate”. Trichineloza poate fi tratată, însă pentru ca tratamentul să fie eficient bolnavul trebuie să se prezinte la medic în primele faze ale bolii.

Anul acesta, numărul brăilenilor care solicită examinarea trichineloscopică a cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în gospodării este vizibil mai mic decât în anii trecuţi. Astfel, potrivit datelor furnizate de Direcţia Sanitar Veterinară Brăila, de la 1 decembrie şi până ieri, 19 decembrie, au fost duse la control mostre de la 478 de porci. Spre comparaţie, anul trecut, până la Crăciun, fuseseră duse la control 1.657 de mostre, cifră care este puţin probabil să fie atinsă până la Crăciunul actual. La crescătoriile profesionale, mai exact în unităţile de abatoare autorizate, au fost sacrificaţi, de la începutul lunii decembrie a.c., 9.227 porci, faţă de 29.177 din decembrie 2017. Vestea bună este că, până ieri, din toate mostrele examinate trichineloscopic niciuna nu a ieşit pozitiv, deci toţi porcii tăiaţi până la această dată pot fi consumaţi fără risc de îmbolnăvire. După cum se ştie, în situaţia confirmării unei probe pozitive, carnea se confiscă în vederea neutralizării, iar proprietarul animalului beneficiază de plata unei despăgubiri, conform H.G. 1214/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Ignatul de anul acesta, afectat de criza pestei porcine

Evident, numărul mai mic de porci sacrificaţi atât în gospodăriile populaţiei cât şi în abatoare este cauzat de criza pestei porcine, boala care a făcut ravagii pe raza judeţului nostru. În total, din luna iulie când a fost confirmat primul caz de boală pe raza judeţului nostru şi până la începutul lunii decembrie, la Brăila s-au consemnat 123 de focare de pestă porcină africană. Dintre acestea, 11 au afectat ferme specializate în creşterea porcilor, 110 au apărut în gospodăriile populaţiei, iar 2 pe fonduri de vânătoare. În încercarea de a stopa răspândirea bolii, autorităţile brăilene au eutanasiat 195.879 de porci, din efectivele celor 11 societăţi comerciale afectate, şi 32.258 de porci din gospodăriile populaţiei. 

Autorităţile veterinare brăilene au reamintit, ieri, prin intermediul unui comunicat de presă că, în ceea ce priveşte comercializarea porcilor vii şi a cărnii şi preparatelor din carne de porc, în contextul evoluţiei pestei porcine africane, pe întreg teritoriul judeţului Brăila este interzisă organizarea de târguri pentru vânzarea porcilor vii. Carnea şi preparatele de carne rezultate din sacrificarea porcilor în gospodării particulare se vor consuma strict în familie, fiind interzisă înstrăinarea acestora.

“Nerespectarea restricţiilor de circulaţie a porcilor vii, precum şi a cărnii şi preparatelor din carne de porc, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.400-3.600 lei, conform H.G. 984/2005, cu modificările şi completările ulterioare. Măsurile de restricţie a mişcării porcilor vii şi a cărnii sau preparatelor din carne de porc au fost reamintite tuturor Consiliilor Locale şi reprezentanţilor U.A.T.-urilor din judeţ  în cadrul sedinţei Colegiului Prefectural, desfăşurate în cursul lunii noiembrie a.c., când a fost aprobat Planul de măsuri de supraveghere sanitară veterinară în perioada premergătoare şi în timpul sărbatorilor de iarna 2018-2019”, a precizat conducerea DSV Brăila.

Reprezentanţii acestei instituţii ne-au declarat, ieri, că deocamdată nu a fost depistat niciun caz de comercializare a porcilor vii sau a cărnii de porc pe teritoriul judeţului Brăila. Cu toate acestea, un reportaj filmat cu camera ascunsă şi difuzat de un post naţional de televiziune a demonstrat faptul că mulţi brăileni din mediul rural comercializează porci vii sau sacrificaţi fără a ţine cont de aceste restricţii. Şi pe adresa redacţiei noastre am primit o sesizare referitoare la faptul că un localnic din comuna Chiscani ar avea la vânzare porci vii pe care i-ar fi adus de la Tecuci, deşi transportul acestora ar fi strict interzis. Conducerea DSV ne-a declarat că nu are cunoştinţă despre un asemenea caz dar că va face verificări la faţa locului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro