Criza financiara loveste planul de scolarizare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Criza financiara loveste planul de scolarizare

Consiliul Local pentru Dezvoltare a discutat, ieri, despre proiectul planului de scolarizare pentru 2009 - 2010, plan care ar trebui sa tina cont de tendintele pietei muncii. La intilnire au participat directori de licee si grupuri scolare, reprezentanti ai agentilor economici, ai organizatiilor care au in obiectul de activitate ocuparea fortei de munca si conducerea Inspectoratului Scolar.
Inspectorul scolar general Iulian Danielescu a precizat ca trebuie stabilit un raport optim intre invatamintul teoretic si cel tehnologic pentru cei 3.329 de absolventi de clasa a VIII-a. Coordonatorul regional al programelor europene implementate in Regiunea de sud-est, Florin Marginean, a precizat ca planurile realizate pentru 2009 trebuie revizuite pentru ca in mod sigur va veni criza economica in Romania si ca trebuie sa se tina cont si de informatiile partiale aparute in mass-media si cele oferite de angajatori. Directorul AJOFM, Simona Chioibas, a prezentat situatia somajului in judetului Braila, cifrele fiind incurajatoare, dar a mentionat apoi faptul ca acestea se vor schimba din cauza crizei. Practic, in ultima luna au intrat in somaj 660 de persoane, 80% dintre acestea fiind din constructii si o mare parte din in agricultura. Angajatorii prezenti la intilnire au spus ca date sigure pentru anul urmator nu poate avea nimeni, pentru ca nu se stie cum va afecta criza economia din Braila. Cert este ca la Santierul Naval va fi in continuare nevoie de forta de munca, ca si in agricultura, desi absolventii acestui profil din 2008 nu au reusit sa se angajeze. Un angajator din domeniul agricol a marturisit ca uneori a lucrat in silvicultura chiar si cu detinuti, pentru ca nu gasea muncitori calificati. Reprezentantul Promex a spus la rindul sau ca in viitor vor avea nevoie de turnatori, otelari, sablatori. Si in industria textila va fi in continuare nevoie de personal specializat. Anul trecut a fost o cerere de 400 de muncitori si s-au angajat doar 70. Si domeniul auto este in suferinta din cauza crizei economice. Societatile care se ocupa de service-ul auto au spus ca pe viitor vor avea nevoie de tinichigii si vopsitori auto si mai putin de mecanici.
In concluzie, s-a precizat ca proiectul planului de scolarizare va trebui rediscutat in domeniile: mecanica, agricol, constructii si lucrari publice, industria textila. Inspectorul scolar general Iulian Danielescu a propus ca in perioada urmatoare sa se initieze discutii cu manageri din domeniile enumerate, astfel incit sa se obtina o imagine asupra evolutiei anului care urmeaza, iar in cazul in care acestia se abtin de la pronosticuri sa se mearga pe cifrele de pina acum. Practic, planul de scolarizare are, in proiect 55% alocat invatamintului tehnologic, 45% alocat invatamintului teoretic si 5% pentru cel vocational.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro