Criza de forta de munca fara precedent in industria confectiilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Criza de forta de munca fara precedent in industria confectiilor

Zecile de fabrici de confectii au reusit sa mentina cit de cit sus balanta economica a Brailei ani de zile dupa 1989. Schimbarile de pe piata muncii au dus, insa, la o situatie diferita in acest domeniu, astfel incit se pune problema ca firmele care lucreaza in sistem lohn sa paraseasca, in curind, Romania deoarece nu mai exista conditiile ideale pentru a functiona. In plus, unitatile din acest domeniu se confrunta cu o mare criza de forta de munca, iar salariile oferite sint foarte mici.
In acest context, potrivit ultimelor informatii, multe companii ar putea sa se mute spre est pentru a cheltui cit mai putin cu forta de munca si cu utilitatile. Firmele care se bazeaza exclusiv pe sistemul lohn si nu au facut investitii in retehnologizare si in promovarea marcilor proprii vor avea dificultati in a se mentine pe piata.
In Braila exista fabrici cu manageri romani, italieni, turci. Cele mai multe dintre ele isi pun la punct strategia pentru a veni in intimpinarea noilor realitati. Una dintre fabricile cele mai mari din Braila este "Braiconf" S.A. Potrivit Marianei Radoi, director Resurse Umane in cadrul companiei, la ora actuala este o criza fara precedent in ceea ce priveste forta de munca. "Exista o fluctuatie a fortei de munca fara precedent. Nu ne-am mai intilnit cu asa ceva. O fluctuatie de 16% ridica mari semne de intrebare. Daca am avea posibilitatea de a inlocui salariatele nu ar fi o problema dar, din pacate, pe piata braileana nu mai exista persoane calificate. Aceasta cerinta e de domeniul fantasticului in contextul actual. Am putea lucra si cu persoane dispuse sa se califice, dar nu mai sint doritoare nici din aceasta categorie. Pentru ca lucrul in lohn o sa se diminueze, si unitatile de invatamint si-au luat masuri in acest sens. Si apoi, nu pot fi tinuti salariatii nici cu acele contracte potrivit carora firma plateste scolarizarea, iar elevii urmeaza sa lucreze un anumit numar de ani. De cele mai multe ori, salariatii tineri prefera sa plateasca studiile si sa plece spre un alt contract mai bun. Din alt punct de vedere, nu stiu cind se va muta lohn-ul catre est, dar in ceea ce ne priveste, va pot spune ca avem foarte mult de lucru si ca avem multe comenzi", a precizat Mariana Radoi.
Media de virsta la Braiconf S.A. este de aproximativ 40 de ani. Numarul salariatilor s-a redus insa progresiv, in ultima perioada, de la 3.250 la 2.900. Conducerea fabricii sustine ca salariul mediu brut este de 611 lei plus tichete de masa, dar salariatele spun ca, de cele mai multe ori, au mers acasa cu salariul minim pe economie plus tichetele de masa. Din 2007, situatia s-a mai schimbat, angajatele reusind sa aiba putin peste salariul minim pe economie. Cistigul din acest domeniu ramine, insa, unul de subzistenta. "Problema de fond in confectii, in acest moment, este resursa umana. Cred ca aceasta lipsa de forta de munca va fi resimtita si mai mult. Tinerii pleaca pentru ca piata muncii s-a extins si ofertele sint mult mai variate. Lucram cu motoarele in plin pentru identificarea solutiilor potrivite, pentru ca volumul de comenzi e foarte mare. Acum euro a scazut, pretul utilitatilor creste si ne punem problema reducerii costurilor. Daca pina acum am facut investitii in tehnologie, de acum trebuie sa investim ceva mai mult in oameni. Progresul nu se poate obtine oricum. Trebuie sa cheltuim mai mult pentru traininguri, specializari. In ceea ce priveste politica salariala, exista loc de mai bine, insa numai in strinsa concordanta cu cresterea productivitatii. Cresc pretentiile, dar trebuie sa creasca si calitatea muncii", ne-a declarat Anica Nisioi, director general al "Braiconf" S.A.

Forta de munca straina - o varianta costisitoare pentru angajatori

Cu lipsa fortei de munca se confrunta si unitatile mici si mijlocii care isi desfasoara activitatea in confectii. Conducerea societatii "Valmet Trade" SRL, de exemplu, a spus ca fluctuatia este data de plecarile in tarile europene, nu de migrarea la alt angajator din Romania. La aceasta unitate inca este necesara achizitia de utilaje performante, cu parametri productivi crescuti. Media de virsta a angajatelor a scazut in ultimii trei ani, ajungind acum in jurul virstei de 37 ani. Conducerea "Valmet" a precizat ca nu are probleme in ceea ce priveste comenzile, numarul acestora fiind chiar mai mare in ultimul timp. Firma lucreaza cu 320 de salariati, intr-un singur schimb si nu va face reduceri de personal. "Valmet" spune ca are un plan bine definit de recrutare si angajare de personal nou care sa se ocupe de operatiunile de executie in confectii camasi barbati si bluze de dama.
Societatile "Mistral" SRL si "Doria Confezioni" SRL se confrunta de asemenea, cu fluctuatia fortei de munca. Varianta potrivit careia sa fie adusi salariati din alte tari din est este acceptata de unele unitati si considerata dificila si costisitoare de catre altele. Problemele ar putea aparea, spun cei care nu imbratiseaza aceasta solutie, din diferentele de mentalitate, datorita culturilor diferite. Aceasta deoarece un salariat din alta tara vine si cu obiceiurile lui, care nu sint asemanatoare cu cele ale tarii gazda. Un asemenea exemplu este cel al salariatelor de origine chineza. In plus, lucrul cu persoane din alte tari presupune multe alte costuri. Acestora trebuie sa li se asigure cazare, masa si un salariu decent si, din aceste motive, multi angajatori prefera in continuare salariatii romani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro