Mergi la conţinutul principal

Cristian Preda vrea Parlament bicameral, în care Senatul să reprezinte regiunile

Eurodeputatul PDL Cristian Preda şi-a prezentat vineri poziţia privind revizuirea Comstituţiei, una din tezele sale fiind aceea că şeful statului să poată dizolva Legislativul în situaţiile de blocaj politic, însă nu e de acord cu desfiinţarea Senatului, pe care îl vede ca pe o Cameră a regiunilor.
Primul punct al schiţei de reformă constituţională prezentat de Preda este instituirea unui regim semiprezidenţial în care preşedintele are atribuţii mult mai clare. Astfel, euroaprlamentarul PDL a apreciat, în cadrul unei conferinţe pe care a susţinut-o, vineri, la Institutul de Studii Populare, că şeful statului ar trebui să dobândească dreptul de a dizolva forul legislativ ori de câte ori apare o criză politică ce poate fi deblocată în urma unor noi alegeri parlamentare. "Ar trebui să existe un articol prin care preşedintele să poată dizolva Parlamentul, indiferent de momentul în care criza se produce, nu ca acum când poate fi dizolvat doar în situaţia în care un Guvern nu este votat. Crizele politice apar nu doar la formarea guvernului, ci apar şi pe parcurs. Este sănătos, ca un mijloc de depăşire a unor crize în relaţia dintre guvern şi Legislativ, ca un factor constituţional să dispună de capacitatea de a dizolva Camerele", a spus Preda. El a spus că nu există riscul ca şeful statului să abuzeze de acest drept, invocând exemplul Franţei, unde preşedinţii au uzitat rar de dreptul lor din cauza procedurii costisitoare, dar şi a riscurilor politice. În ceea ce-l priveşte pe preşedinte, Preda crede că ar trebui înscris explicit în textul constituţional dreptul şefului statului de a prezida şedinţele Guvernului
În al doilea rând, Preda nu crede în oportunitatea instituirii unui Parlament unicameral deoarece ar lăsa nereprezentate interesele colective mai largi decât cele de la nivel de colegiu, fapt ce ar conduce la "o criză de autoritate mult mai gravă decât cele cunoscute până acum". În consecinţă, reforma constituţională ar trebui corelată cu o restructurare administrativă şi cu o nouă filosofie a reprezentării. Astfel, europarlamentarul PDL susţine că ar trebui să existe un Parlament bicameral, cu o Cameră a Deputaţilor de 250 de deputaţi aleşi uninominal şi un Senat de 40-50, ce ar trebui să reprezinte interesele colective de la nivel regional. Preda susţine varianta desfiinţării judeţelor şi înfiinţarea a 10-12 regiuni care să fie reprezentate în mod egal în Senat. Concomitent, ar trebui redus considerabil numărul comunelor şi, implicit, al consiliilor locale, fapt ce ar conduce la economii la buget mai mari decât prin renunţarea la una din Camerele Parlamentului. "Constituirea regiunilor ar duce la o structură nedisipată a autorităţii şi ar evita crearea unor fiefuri judeţene conduse de către preşedinţi ai consiliilor judeţene", a explicat eurodeputatul.
Tot legat de Parlament, Cristian Preda susţine că ar trebui introdusă o sesiune cvasipermanentă a Camerelor, care să limiteze abuzul de ordonanţe de urgenţă, abuz provocat şi de durata mare a vacanţelor Parlamentului. De asemenea, democrat-liberalul susţine formalizarea instituţiei moţiunii de cenzură constructivă care să forţeze partidele din opoziţie să nu facă o opoziţie iraţională.
Apoi, fiecare parlamentar ar trebui să precizeze oficial cum se poziţionează politic în raport cu guvernul, în majoritatea guvernamentală sau în opoziţie. "Structurile actuale ale grupurilor politice sunt insuficiente pentru a descrie un peisaj politic clar. Mecanismul clarifică poziţia fiecărui ales în sânul Camerei. El poate să aleagă tabăra şi clarifică repede peisajul. Procedeul ar elimina şi negocierile subterane", a argumentat Preda.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro