Mergi la conţinutul principal

Cristian Preda: Adrian Năstase este un produs al ceauşismului târziu

"Am scris acum două zile că Adrian Năstase nu şi-a asumat niciodată întârzierea intrării României în UE. Plecam de la un fapt: majoritatea ţărilor foste comuniste au devenit state-membre în 2004, noi, ca şi bulgarii - am aşteptat 2007. Aş fi putut adăuga şi alte fapte, care relevă amnezia fostului premier. Fiindcă Năstase nu şi-a asumat nici politica externă ambiguă de la începutul tranziţiei, a cărei emblemă e, desigur, Tratatul cu URSS, încheiat - la insistenţele unui ministru de externe pe nume Năstase - cu doar câteva luni înainte de căderea Imperiului de la Răsărit. Ce-i drept, fostul premier şi şef PSD şi-a asumat în schimb susţinerea în primul deceniu de după Revoluţie pentru un preşedinte neocomunist care a ţinut România - prin mineriade, ca şi prin politici economice de subdezvoltare cronică - departe de lumea civilizată, în vreme ce ţări precum Cehia, Ungaria sau Polonia decolau spre integrarea europeană. Idolul său neocomunist l-a recompensat cu postul de premier atunci când a fost ales, ca în unele ţări africane, a treia oară şef de stat", scrie Preda pe blog.
"În ceea ce priveşte epoca 2000-2004, Năstase nu pare să aibă vreun regret pentru contribuţia semnificativă pe care a avut-o la crearea imaginii unei Românii corupte. Dimpotrivă: cel care, în vremea când era premier, îşi obliga miniştrii să-l citeze în fiecare frază, sprijină azi - e oare singurul din PSD? - delirul lui Adrian Severin despre complotul anti-românesc care ar justifica gesturi de corupţie în PE", continuă el.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro