"Este de dorit o usoara incetinire, pentru ca este posibil ca ritmul accelerat sa nu fie sustenabil pe termen nedefinit", a spus Craciun.
Autoritatile au prognozat, initial, pentru intregul an, o crestere economica de 6%, fata de 4,1% anul trecut. Comisia Nationala de Prognoza a revizuit insa estimarea la 6,7%, in urma cu doua saptamini, ca urmare a evolutiei favorabile din primul semestru.
Comisia se asteapta de asemenea la reducerea ritmului de crestere in 2007, anticipind insa o scadere usoara, la 6,4%.
Avansul economic a fost de 7,8% in trimestrul al doilea si de 7,4% pe ansamblul primului semestru, peste asteptarile analistilor.
Craciun a apreciat ca, dupa aderarea la UE, industria alimentara, cea textila si sectorul farmaceutic vor fi negativ influentate de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, iar domeniile care vor beneficia cel mai mult sint infrastructura si telecomunicatiile.
"Industria alimentara va fi afectata de normele sanitare care vor fi impuse, cea textila de relocarea productiei in statele asiatice, iar cea farmaceutica de norme si de concurenta din domeniu", a spus Craciun.
El a apreciat ca alte domenii economice vor beneficia de pe urma aderarii, printre acestea fiind industria auto, cea de prelucrare a lemnului, serviciile, turismul, precum siconstructiile.
Referitor la investitiile straine directe pe care Romania le va atrage anul viitor, analistul considera ca acestea se vor plasa la circa opt miliarde de dolari, fata de nivelul estimat pentru 2006, de aproximativ zece miliarde de dolari.
In ceea ce priveste inflatia, Craciun a apreciat ca nivelul va trebui sa scada dupa aderare.
"Mai periculos decit neatingerea tintei de inflatie pentru 2007 este inversarea tendintei, astfel incit cresterea preturilor sa fie superioara celei din acest an", a afirmat analistul ABN AMRO.
Pentru finele acestui an, analistul estimeaza o inflatie incadrata in intervalul de variatie anuntat de Banca Nationala a Romaniei, de 4-6%.