Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cresterea economica nu se regaseste in dezvoltarea umana

Decalajele intre judete si in cadrul acestora cresc in Romania, iar rezultatele bune din cresterea economica nu se regasesc cu aceeasi intensitate in dezvoltarea umana, a declarat, luni, consilierul prezidential Theodor Stolojan.
Stolojan a participat la lansarea raportului realizat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, care are loc in preajma summitului ONU.
?Cresterea economica este factorul decisiv in dezvoltarea umana. Rezultatele bune din cresterea economica nu se regasesc cu aceeasi intensitate in dezvoltarea umana din Romania. Pentru a invinge saracia, este nevoie si de politici bune, astfel incit oamenii sa beneficieze de rezultatele cresterii economice. Pentru ca o parte cit mai mare a populatiei sa beneficieze de cresterea economica, este nevoie de politici bazate pe educatie, sanatate si domeniile sociale", a subliniat Stolojan.
Potrivit consilierului prezidential, in Romania exista zone deasupra mediei din punctul de vedere al dezvoltarii economice, dar si unele zone ramase foarte mult in urma.
?Romania are nevoie de politici structurale si regionale, precum si de finalizarea reformei in administratia locala. S-au facut progrese, dar inca exista probleme. Uneori, descentralizarea a insemnat transferul de probleme de la centru, fara insa a fi transferate si resursele necesare. Trebuie regindit echilibrul intre atributii si resurse, pentru ca exista judete si regiuni care afirma tot mai puternic ca dau prea mult la centru si primesc prea putin", a mentionat Stolojan.
El a mai spus ca, potrivit raportului, guvernarea locala poate juca in Romania un rol central in dezvoltarea umana.
Stolojan a vorbit si despre raportul PNUD, in care se arata ca Romania se afla pe locul 64 din 177 tari, intr-un clasament al dezvoltarii umane in acest an. Stolojan a mai spus ca, fata de 2003, Romania a mai inregistrat un progres, urcind cinci locuri in clasamentul respectiv.
"Totusi, progresul Romaniei este sub media progresului tarilor din Europa Centrala si de Est", a conchis Stolojan.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii