Mergi la conţinutul principal

A crescut numarul brailenilor care au plecat legal la munca in strainatate

Numarul brailenilor care au reusit sa plece la munca in strainatate prin intermediul unor firme specializate din Braila a crescut considerabil. Potrivit raportului de activitate al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Braila, de la inceputul anului au fost angajate in urma medierii un numar de 190 de persoane. Ca termen de comparatie in primele 3 trimestre din 2007 numarul celor care au ales sa plece din tara tot prin intermediatori locali era de circa 113 de persoane, ceea ce inseamna, practic, o crestere de circa 70 procente. Cei mai multi si-au gasit un loc de munca in domeniul constructii si medical. Din aceeasi statistica a ITM rezulta ca numarul firmelor locale care intermediaza forta de munca in strainatate a ramas relativ constant. Astfel, daca anul trecut, 40 de societati s-au inregistrat la ITM ca agenti de ocupare a fortei de munca, al caror obiect principal de activitate este "Selectia si plasarea fortei de munca", in 2008 numarul acestora a crescut doar cu o unitate ajungind la 41 de societati. Dintre acestea insa doar 4 firme ("Wog Serv", "Rux-Rom", "Maxi Job" si "Gyron Crew") au plasat efectiv forta de munca in strainatate pe baza ofertelor ferme de locuri de munca transmise de angajatorii straini. Astfel, aceste 4 firme au incheiat in primele 3 trimestre ale acestui an 217 de contracte de mediere si au fost angajate in strainatate, in urma medierii, un numar de 190 persoane in domenii de activitate cum ar fi: constructii civile si industriale, servicii medicale, servicii de curatenie si menaj, precum si transporturi navale, la care se adauga si oferte pentru necalificati.
In tot acest rastimp, angajatorii locali din mai multe domenii s-au plins de lipsa fortei de munca bine pregatite. Explicatia, asa cum au intuit si angajatorii, este migrarea muncitorilor calificati si supercalificati catre zone geografice unde sint remunerati mult mai bine decit aici.
"In conformitate cu programul cadru de actiuni al Inspectiei Muncii, campania de verificare a modului in care agentii economici respecta prevederile Legii nr.156/2000, modificata, privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, va fi continuata si in perioada urmatoare", ne-a comunicat conducerea ITM Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu