Mergi la conţinutul principal

Crescătorii de albine și-au primit compensațiile de război

• crescătorii de albine beneficiari ai OUG 14/2024 și-au primit subvențiile de la stat • Direcția pentru Agricultură a județului Brăila a anunțat că banii au fost virați deja în conturi, fiind alocați, în total, peste 500.000 de lei • acest sprijin se acordă prin Schema de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor suferite, în anul 2023, în sectorul apicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

 

Crescătorii de albine din Brăila și-au primit subvențiile promise de stat. Direcția pentru Agricultură a anunțat că sumele alocate pentru familiile de albine au fost virate, zilele acestea, în conturile beneficiarilor. Este vorba, mai exact, despre sprijinul financiar alocat prin Ordonanța de Urgență 14/2024 - Schema de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor suferite, în anul 2023, în sectorul apicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție cotidianului ”Obiectiv” de către directorul DAJ Brăila, Traian Cișmaș, în acest județ, ca urmare a depunerii documentației necesare la sediul instituției, un număr de 278 de beneficiari a primit acest ajutor de stat. În total, aceștia au primit puțin peste 517.000 de lei.

Valoarea ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 5 euro/familia de albine, pentru numărul de familii de albine deţinut la 31 decembrie 2023. Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime a cuantumului este cel comunicat de Banca Națională a României, la data de 29 decembrie 2023, respectiv de 4,9746 lei/euro.

Conform OUG nr.14/2024, plata ajutorului de stat se realizează până la data de 30 iunie 2024, dar se pot efectua plăți și după această dată pentru conturi invalide, dar nu mai târziu  de 31 decembrie 2024.

Crescătorilor de albine din întreaga țară li s-au alocat, prin acest program, un plafon de 59.866.000 de lei, echivalentul a 12 milioane de euro.

În România, numărul estimat al familiilor de albine se ridică la 2,4 milioane. Dintre acestea, 5.683 de familii de albine se află la Brăila, deținute de 46 de exploatații apicole, conform Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro