Primăria Brăila derulează, din primăvara acestui an, prin intermediul Poliţiei Locale Brăila, o campanie de sancţionare a proprietarilor care nu îşi întreţin corespunzător terenurile sau clădirile situate în zona centrală a municipiului. Până în prezent s-au aplicat zeci de amenzi cuprinse între 50 şi 500 de lei. În plus, o nouă prevedere legislativă le-ar putea permite autorităţilor locale să mărească de până la cinci ori impozitul pe aceste terenuri sau imobile abandonate, aşa cum vă informam într-o ediţie recentă a cotidianului nostru.
Aflând toate acestea, câţiva locuitori ai străzii Plevnei încearcă să găsească răspuns la următoarea întrebare: "Dacă Primăria îi amendează şi supraimpozitează pe cetăţenii care nu îşi întreţin corespunzător proprietăţile, ce se întâmplă cu terenurile aflate în proprietatea Primăriei şi lăsate într-o stare de degradare greu de descris în cuvinte?". Un astfel de teren se află pe Str. Plevnei, la nr. 395. Locatarii caselor învecinate se plâng că respectiva suprafaţă, întinsă pe câteva sute de metri pătraţi, a devenit nu numai un focar de infecţie, dar şi o adevărată crescătorie de şerpi, şobolani, broaşte şi alte lighioane, care noaptea trec pe sub garduri şi se împrăştie prin toate curţile din jur. Evident că, fiind abandonat de ani de zile, terenul în cauză, chiar dacă este împrejmuit, s-a transformat într-o adevărată groapă de gunoi, toţi necivilizaţii din zonă aruncându-şi acolo deşeurile, atât pe trotuarul din faţa gardului de la stradă, cât şi peste gard. De fapt, inclusiv firma care a pavat strada a lăsat în urmă o grămadă de piatră cubică, pe care nu a ridicat-o nici până acum.
Sătui să suporte atâta mizerie, vecinii terenului în cauză au făcut nenumărate reclamaţii către Primărie. "Am fost şi la Cibu, când era primar, şi la Simionescu. Amândoi au zis că se rezolvă şi nu s-a rezolvat nimic, nici până la ora actuală. Nici măcar nu vin să ia gunoaiele astea din faţa gardului, că sunt unii vecini de prin zonă care, dacă le văd aici, vin şi ei şi aruncă. Uitaţi, grămada asta de moloz nici nu era aici azi-dimineaţă, la 8.00. Acum au aruncat-o, dar cine o fi fost nu ştiu, că n-am mai ieşit pe la poartă", ne-a spus, ieri, în jurul orei 12.30, Milan Ursache, vecinul de la numărul 397.
O altă vecină, Mariana A., susţine că în urma reclamaţiilor făcute în ultimii ani a aflat sigur că terenul îi aparţine Primăriei. Povestea ar fi următoarea: pe vremuri, acolo se afla o casă trainică, boierească, ce ar fi aparţinut familiei unui fost amiral brăilean. După revoluţia din 89, susţin locatarii străzii, imobilul a fost cumpărat de Mihai Manea, patronul firmei "Tracon" Brăila. Acesta a demolat casa boierească, iar cu cărămizile recuperate aici şi-ar fi construit o vilă într-o altă parte a oraşului. Terenul rămas viran ar fi fost folosit ca grădină, de rudele lui Manea, până când acesta a făcut un schimb cu Primăria, oferind locul de casă de pe Plevna şi primind în loc o porţiune din bulevardul Independenţei. Din acel moment, terenul a rămas neîngrijit şi nepăzit de nimeni şi a ajuns în starea actuală.
"Mie mi-au zis poliţiştii locali, care patrulau pe stradă, că terenul e al Primăriei. Am făcut o sesizare şi am primit un răspuns de la primarul Simionescu, prin e-mail, prin care mi se aducea la cunoştinţă că nu sunt eu în măsură să ştiu dacă terenul e al Primăriei sau nu şi că, dacă vreau să nu mai arunce lumea gunoaie aici, să stau să păzesc la poartă. Cam aşa a pus problema Primăria!", ne-a spus, indignată, brăileanca Mariana A. Aceasta se plânge că, noapte de noapte, în curtea ei intră şobolani "cât pisica de mari", din curtea abandonată, de la nr. 395.
Istoria unui schimb de terenuri controversat
Faptul că terenul de pe Str. Plevnei, nr. 395 chiar a făcut obiectul unui schimb de proprietăţi, între Primăria Brăila şi firma "Tracon", a fostului prefect Mihai Manea, ne-a fost confirmat de viceprimarul Alexandru Dănăilă, într-o declaraţie acordată ziarului nostru în luna martie a acestui an. Atunci, firma la care a ajuns - prin vânzări şi preluări succesive - porţiunea din bulevardul Independenţei, primită la schimb de "Tracon", încerca să interzică accesul trecătorilor pe acea zonă a bulevardului, situată la intersecţia cu Calea Galaţi, în zona Maternităţii Brăila.
După cum ne informa, în luna martie a.c., viceprimarul Dănăilă, terenul în cauză, situat la intersecţia bulevardului Independenţei cu Calea Galaţi, a intrat în proprietate privată ca urmare a unui schimb făcut de municipalitate cu o societate comercială, în 2003. Ulterior, terenul a făcut obiectul mai multor tranzacţii, ajungând în prezent în proprietatea firmei "Vădeni Tranzit" SRL. Îngrădirea pe care o făcuse la vremea respectivă firma era abuzivă, deoarece pe bulevard nu se poate construi nimic, zona având statut de spaţiu verde.
În fapt, problema acestui teren a intrat în atenţia opiniei publice în urmă cu mai bine de zece ani, mai exact în 2003, când "Tracon" SRL, firma fostului prefect Mihai Manea, a făcut un schimb de teren cu Consiliul Local Municipal. Concret, în luna mai 2003, la solicitarea firmei "Tracon", Consiliul Local Municipal a decis trecerea din domeniul public în cel privat al municipiului a unui teren în suprafaţă de 1.320 mp, situat pe B-dul Independenţei, la intersecţia cu Calea Galaţi, şi schimbarea acestuia cu două terenuri, situate pe străzile Braşoveni nr. 7-9 în suprafaţă de 523,52 mp (alipit Liceului "Nicolae Iorga") şi Plevnei nr. 395 în suprafaţă de 797,46 mp, proprietatea "Tracon" şi a soţilor Manea.
Imediat după ce s-a perfectat transferul, "Tracon" a vândut bucata de bulevard, pe care doar ce pusese mâna, către "Lukoil", care îşi anunţase intenţia de a-şi construi acolo un sediu. Numai că intenţia "Lukoil" a fost zădărnicită de mai mulţi brăileni, locatari ai bulevardului. Aceştia s-au unit într-un grup de iniţiativă şi au depus mai multe plângeri şi sesizări către forurile competente, până când i-au determinat pe cei de la "Lukoil" să îşi abandoneze planurile. Ulterior, porţiunea de bulevard a trecut prin mai multe tranzacţii, până când a ajuns la firma care voia să o îngrădească, în luna martie anul curent. Poliţia Locală a intervenit, somând firma respectivă să îndepărteze stâlpii de beton cu care barase accesul publicului, însă situaţia juridică a acelei bucăţi din bulevardul Independenţei este în continuare incertă.
În ceea ce priveşte terenul de pe Str. Plevnei, nr. 395, Primăria nu şi-a luat niciodată în serios rolul de proprietar, lăsându-l abandonat şi plin de gunoaie, din 2003 şi până în prezent. Cu alte cuvinte, Primăria Brăila este un proprietar la fel de vinovat ca şi proprietarii - persoane fizice sau juridice - pe care i-a amendat în ultima perioadă, pentru că şi-au lăsat terenurile şi, în unele cazuri chiar casele, să devină halde de gunoi.