Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Credinciosii din Brailita si-au sarbatorit patronul spiritual

Brailenii care locuiesc in fosta comuna suburbana Brailita au participat, ieri, la Sfinta Liturghie oficiata la biserica "Sfintul Dumitru", pentru a-l cinsti cum se cuvine si a-i cere ajutor Sfintului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoritorul de Mir - Ocrotitorul Tesalonicului si al tuturor crestinilor care se roaga Lui Dumnezeu si-L proclama pe Hristos ca Domn si Mintuitor. Cu o seara inainte, in toate bisericile crestine ortodoxe a fost oficiata Vecernia si au fost inaltate rugi catre Sfintul Dimitrie, dupa datina stramoseasca.
Slujba de hram de la biserica "Sf. Dumitru", din Brailita, a fost oficiata de preotii slujitori Sandu Petrea si Aurel Zaharia, care au binecuvintat roadele pamintului si darurile aduse la Altar, pomenindu-i, totodata, pe cei raposati in Domnul, care au purtat numele Izvoritorului de Mir. Concomitent, in toate bisericile au fost rostite predici despre faptele Sfintului Dimitrie, Ocrotitorul cetatii Tesalonic din Grecia si aparatorul crestinilor persecutati, al saracilor si al celor nedreptatiti. Marea sarbatoare de ieri reprezinta si un moment de referinta pentru ciobani, pentru toti locuitorii satelor, pentru ca acum are loc "ravasitul oilor", adica ducerea mioarelor la iernat. Fara acest ritual anual, transhumanta veche de milenii n-ar mai fi fost pomenita pe aceste meleaguri. Mai trebuie spus ca toate parohiile au reusit sa ofere daruri celor necajiti, inclusiv cea din Brailita, care si-a cinstit patronul spiritual.
Ctitoria "Sfintul Dumitru" a fost ridicata din temelie la inceputul veacului trecut, prin staruinta unui comitet parohial compus din preotul paroh Vasile Enaceanu, Nita Bucur, Petrache Lipan, Marin Danila, Stoica Cristea, Radu Iuga, Stan Arion, Ion Leoca si Stoica Tataru. Potrivit pisaniei asezate in sfintul lacas, piatra de temelie a bisericii a fost pusa in ziua de 9 martie 1908, "Sf. M. M. Dimitrie" fiind sfintita in ziua de hram, la anul Domnului 1911, de catre Prea Sfintitul Nifon al Dunarii de Jos. In 1996, a fost inaltata o frumoasa poarta in stil maramuresan - la intrarea in curtea bisericii - cu sprijinul credinciosilor Gheorghe si Sultana Neagu. Pina in anii '50, biserica din Brailita a fost parohie rurala, devenind ulterior parohie urbana, prin alipirea comunei cu acelasi nume la Braila.
Sfintul lacas, mai precis turlele, au fost grav avariate la cutremurul din 1977 si, desi reparate, s-au prabusit la cutremurul din 1990. Biserica a fost refacuta in acelasi an, insa a avut si are multe probleme din cauza ploilor si a solului neprielnic din Brailita. Ultima oara, clopotnita s-a scufundat 20 de centimetri, ea fiind reparata cu sprijinul cotidianului "Obiectiv - Vocea Brailei", care a donat 20 de saci de ciment in cadrul campaniei "Ajuta-ti aproapele". Biserica are in continuare nevoie de ajutor pentru refacerea temeliei si consolidarea intregului edificiu, motiv pentru care preotii - si, odata cu sfintiile lor si redactia noastra - fac apel la toti cei care vor sa sprijine vechea parohie din Brailita.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii