• se întâmplă pe Aleea Învăţătorilor, în dreptul blocului G1, unde locatarii au marcat cum s-au priceput mai bine zona unde s-ar putea prăbuşi o creangă de mari dimensiuni, pe jumătate ruptă dintr-un arbore • pe parcursul zilelor de duminică şi luni, problema nu a atras atenţia autorităţilor locale, care nu au intervenit în niciun fel
Toaletarea copacilor de pe raza municipiului Brăila se dovedeşte a fi o misiune foarte grea, pe alocuri imposibil de finalizat într-un timp rezonabil de serviciile specializate din subordinea Primăriei Brăila. Nici atunci când crengi pe jumătate rupte ameninţă să cadă peste maşini sau trecători şi să provoace adevărate nenorociri lucrurile nu se mişcă mai repede. De exemplu, pe Aleea Învăţătorilor, din cartierul Hipodrom, în dreptul blocului G1, locatarii au fost nevoiţi să se descurce cu ce au la îndemână împotriva ameninţării reprezentate de o creangă de mari dimensiuni, aflată pe punctul de a se prăbuşi dintr-un arbore bătrân. Oamenii au legat două fâşii de bandă reflectorizantă de un tomberon, pentru a delimita astfel zona periculoasă. Măsura a fost cu atât mai necesară cu cât pe acolo trec zilnic sute de copii, către şcoala din apropiere. Din păcate, tomberonul din mijlocul drumului nu a reuşit să atragă atenţia autorităţilor locale, astfel că respectiva creangă a rămas atârnată timp de două zile (duminică şi luni) fără să intervină nimeni pentru îndepărtarea ei în condiţii de siguranţă.
Aşa cum vă informam într-un articol publicat recent de cotidianul nostru, autorităţile locale afirmă că există foarte multe cereri pentru toaletarea sau doborârea unor arbori bătrâni, motiv pentru care se face faţă cu greu volumului de muncă. Astfel, la sfârşitul anului 2016, în evidenţele Serviciului “Seroplant” din cadrul Primăriei Brăila figurau 317 arbori aprobaţi pentru doborâre, 1.823 aprobaţi pentru toaletat şi 519 pentru reducţii, adică o toaletare ceva mai agresivă, al cărei scop este uşurarea coroanei arborilor, în cazul când aceştia sunt mai înclinaţi decât ar fi normal chiar dacă au trunchiul sănătos. De la începutul anului în curs, s-au mai dat aprobări pentru 88 de doborâri şi 282 de toaletări. Între timp, Seroplant a doborât 485 de arbori şi a toaletat 2.904, însă dintre aceştia nu fac parte doar cei pentru care existau cereri din partea populaţiei ci este vorba şi de copaci incluşi în operaţiunile curente din cadrul curăţeniei de primăvară, derulată în toate cartierele din municipiu.