* credincioșii participă la hramul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, de pe B-dul Cuza și îi cinstesc pe cei trecuți la cele veșnice * „Sâmbătă, de la ora 8.00, vom oficia Utrenia, apoi Sfânta Liturghie de hram, cu respectarea normelor de igienă și distanțare socială”, a precizat părintele paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, Cătălin Hurmuzache
Vineri, forfotă mare la biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” de pe B-dul Alexandru Ioan Cuza, păstorită de părintele paroh Cătălin Hurmuzache.
Erau așezate ornamente la icoana de hram și împodobite icoanele împărătești de la catapeteasmă, iar credincioasele din comitetul parohial soseau la sfântul lăcaș cu flori de crin - simbolul purității și al credinței - ca să le pună înaintea chipului adormit întru veșnicie al Maicii Domnului.
„Astă-seară (vineri, 14 august - n.r.), de la ora 17.00, vom ține Vecernia cu Prohodul Maicii Domnului și procesiune în jurul sfântului lăcaș, cu respectarea măsurilor impuse în această perioadă de pandemie. De asemenea, se va citi Acatistul Adormirii Maicii Domnului. Vor fi mai puțini preoți la slujbă decât în anii trecuți - 4-5 preoți - însă credincioșii sunt bineveniți la hramul parohiei noastre. Sâmbătă, de la ora 8.00, vom oficia Utrenia, apoi Sfânta Liturghie de hram, de asemenea cu respectarea normelor de igienă și distanțare socială”, a precizat părintele paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, Cătălin Hurmuzache.
Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Brăila este ridicată pe locul unui mai vechi lăcaș de închinăciune. Potrivit pisaniei așezate la loc de cinste, la intrarea în sfântul lăcaș, biserica a fost întemeiată la data de 31 mai 1909 și terminată la 27 aprilie 1914, când a fost sfințită „de către Prea Sfințitul Episcop Nifon al Dunării de Jos, sub domnia Măriei Sale Regelui Carol I al României”.
La acea dată, preot paroh și protoiereu al județului Brăila era vrednicul econom Ilie Didicescu, teolog recunoscut, „prin a cărui osârdie s-a început opera de ctitorire, ajutat de pr. econom Ioan Nicolau și epitropii Atanase Țenescu și C. N. Macedonescu”. Arhitectul care a proiectat „Adormirea Maicii Domnului” a fost Mihail S. Nicolescu, iar meșterul constructor D. R. Dumitrescu. Pictorul V.C. Robea este cel care a realizat pictura murală a bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.
Icoanele împărătești și icoana de hram a sfântului lăcaș sunt îmbrăcate în argint. Biserica păstrează o tapiserie (epitaf) cu scena Adormirii Maicii Domnului, lucrată în fir, precum și alte obiecte de cult lucrate cu multă iscusință.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se ține în fiecare an pe data de 15 august și este una dintre cele mai mari sărbători creștine. Potrivit Tradiției, Maica Domnului a fost înștiințată printr-un înger al Domnului despre mutarea ei din această viață: „Acestea zice Fiul tău: vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața nemuritoare”. După ce și-a cerut iertare de la cei apropiați, Maica Domnului și-a dat duhul. Însuși Domnul Iisus Hristos S-a pogorât din Ceruri, pentru a primi sufletul Maicii Sale. Multe minuni s-au petrecut atunci: ochii orbilor s-au deschis, surzilor le-a revenit auzul, iar ologii și bolnavii s-au vindecat în chip minunat.
Trupul Fecioarei Maria a stat trei zile în mormânt, după care a fost ridicat către lăcașurile cele cerești. Potrivit Tradiției, Apostolul Toma, zis și „Toma necredinciosul”, a sosit la Ierusalim a treia zi după înmormântare. Vrând să cinstească trupul Fecioarei, după datină, apostolii i-au deschis mormântul, însă au găsit sicriul gol, pentru că aceasta se ridicase la cer.