Mergi la conţinutul principal

Creșterea economică în 2022 va fi mai mică decât se crezuse. Comisia de Prognoză a revizuit în scădere la 2,9% estimarea inițială

* Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere estimarea de creștere a economiei românești pentru acest an * este vorba despre o scădere cu 1,4 puncte procentuale, de la 4,3% cât previziona anterior la 2,9%

 

În varianta de primăvară a Prognozei pe termen mediu, CNSP arată că suprapunerea șocurilor (contextul geopolitic, majorările succesive ale prețurilor la energie și alterarea lanțurilor globale de aprovizionare) accentuează riscurile și incertitudinile asupra economiei, afectând totodată așteptările pe termen scurt și comportamentul mediului de afaceri.

Estimările publicate de CNSP sunt în linie cu previziunile instituțiilor financiare internaționale care au revizuit în scădere semnificativă țintele de creștere ale economiei românești în acest an.

Astfel, FMI estima, recent un avans de 2,2% pentru 2022, de la 4,8% cât indica în toamnă, în timp ce Banca Mondială a indicat o creștere chiar mai modestă pentru PIB-ul României, de 1,9%.

 

Efectele crizei energetice și ale perturbărilor în lanțurile de aprovizionare, amplificate de război

Comisia de Prognoză explică, în documentul citat, că în elaborarea actualei variante a Prognozei de primăvară pentru perioada 2022-2025 a reevaluat evoluțiile indicatorilor macroeconomici, în contextul conflictului declanșat de invazia Rusiei în și al sancțiunilor internaționale impuse.

"Efectele crizei energetice și ale perturbărilor în lanțurile de aprovizionare, manifestate încă din partea a doua a anului 2021, au fost amplificate în actualul scenariu, luându-se suplimentar în calcul și recentele majorări ale cotațiilor internaționale pentru produsele energetice, cât și ale celor agroalimentare, precum și necesitatea suplimentării deficitului de resurse energetice de proveniență rusească. Încetinirea activității economice la nivel european și mondial, conform estimărilor instituțiilor internaționale, induc totodată o decelerare a dinamicii economiei naționale. Pentru principalele țări partenere din zona euro, noile prognoze au ajustat în jos dinamica creșterii economice cu peste 1,5 puncte procentuale", menționează CNSP, scrie Agerpres.

Potrivit instituției, conflictul Rusia-Ucraina a determinat o înrăutățire a indicatorilor comerciali în contextul dependenței ridicate de gazul rusesc.

Pe de altă parte, apariția unui nou val pandemic în China va accentua blocajele în lanțurile de aprovizionare, afectând în principal industria auto.

 

Speranțe pentru HORECA și transporturi

Comisia Națională de Strategie și Prognoză menționează și un factor pozitiv, respectiv atenuarea șocului pandemic, care a condus la renunțarea restricțiilor începând cu luna martie și la o creștere a mobilității populației.

"În acest context, este de așteptat continuarea recuperării de activitate în sectoarele cele mai afectate în perioada crizei sanitare, cum ar fi HORECA sau sectorul de transporturi. Se menține însă riscul apariției în sezonul rece al unui nou val pandemic sau al unor mutații ale virusului. Analizele efectuate asupra contextului macroeconomic actual relevă un impact așteptat a se manifesta atât asupra puterii de cumpărare la nivelul populației, cât și asupra procesului investițional și al activității agenților economici", subliniază sursa.

 

Stabilitate pentru puterea de cumpărare

Estimările CNSP pentru anul curent sunt susținute de evoluțiile peste medie ale activităților din construcții și servicii, stimulate de măsurile de implementare a PNRR, cât și de măsurile guvernamentale privind majorarea investițiilor, dar și de unele servicii, precum activitățile informatice, neafectate de conflictul Rusia-Ucraina sau de criza energetică.

Nivelul estimat al creșterii prețurilor este ușor superior prognozelor anterioare, respectiv 9,7% față de 9,5% pentru sfârșitul anului, și 10,1% față de 9,9% ca medie anuală.

"În estimările realizate, efectele favorabile în evoluția prețurilor din sectorul energetic determinate de implementarea și prelungirea pentru 1 an a schemelor de compensare și plafonare au fost contrabalansate de o creștere mai accentuată a prețurilor pentru combustibili și produse alimentare.

Măsurile guvernamentale de sprijin pentru populația vulnerabilă luate recent, cât și măsurile privind majorarea salariului minim în agricultură și industria alimentară, vor determina menținerea dinamicii puterii de cumpărare la valori pozitive (circa plus 0,7%), în condițiile unei inflații medii anuale ridicate (plus 10,1%)", precizează sursa citată.

 

Salariul mediu brut ar putea crește cu 9,7%

Pentru anul 2022, câștigul salarial mediu brut este estimat să crească cu 9,7%, până la un nivel de 6.120 lei.

"Previziunile în ceea ce privește câștigurile salariale sunt în concordanță cu indicatorii privind evoluția activității economice și a numărului de salariați, luând în considerare climatul economic volatil, precum și incertitudinile generate de contextul geo-politic actual", se arată în document.

Numărul de salariați va consemna un avans de 1,6% în condițiile în care, pe fondul încetinirii dinamicii creșterii economice comparativ cu anul anterior, celelalte categorii de populație ocupată, în principal lucrătorii pe cont propriu, se vor confrunta cu o ajustare marginală.

Rata șomajului BIM va continua să scadă în anul curent, ajungând la 5,4%.

Proiectul de buget pentru anul 2022 a fost configurat pe o creștere economică de 4,6%.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro