Dunărea a crescut vertiginos în ultimele zile, iar tendinţa se va menţine şi în perioada următoare. Dacă săptămâna trecută nivelul fluviului era foarte redus, cota înregistrată, ieri, la mira Brăila a fost de 426 centimetri, la un debit de 8.000 metri cubi pe secundă. Specialiştii se aşteaptă ca pe parcursul săptămânii viitoare, cota fluviului să depăşească 500 cm pe sectorul brăilean. Deja, sectoarele de apărare Gemenele şi Lunguleţu au intrat în faza I de apărare, cu apa ajunsă la baza digului. În zilele următoare, toate sectoarele de dig, atât cele care apără Insula Mare a Brăilei, cât şi cele de pe terasa judeţului, se vor afla în faza I de apărare, unele dintre acestea urmând să intre chiar şi în faza a II-a, cu apa urcată peste un metru pe taluz.
Conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila dă asigurări că digurile pe care le administrează sunt suficient de puternice şi bine întreţinute încât să facă faţă acestei viituri, care oricum nu e de amploarea celei din 2010, când cota la Brăila a atins valori istorice, depăşind pragul de 700 cm. Inclusiv digurile din zona Stăncuţa, afectate în ultima vreme de zecile de vizuini săpate de bursucii din zonă, au fost consolidate între timp şi nu mai dau semne de slăbiciune. "Sectoarele de dig brăilene sunt pregătite să preia o viitură mult mai mare decât cea care se preconizează pentru săptămâna următoare. În afara unor mici infiltraţii, normale pentru asemenea debite, nu avem de ce să ne facem griji", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul SGA Brăila.
Potrivit acestuia, debitul crescut al fluviului a fost determinat de topirea zăpezilor din bazinul hidrografic superior, dar şi de ploile căzute în ultima perioadă. Precipitaţiile nu au fost, însă, atât de puternice încât să se pună problema unei viituri masive.