Creşte numărul focarelor de pestă porcină africană în judeţul Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Creşte numărul focarelor de pestă porcină africană în judeţul Brăila

• după ce boala a decimat efectivele de porci din comunele Frecăţei, Berteştii de Jos şi Stăncuţa, alte trei focare au fost confirmate în Măraşu, Băndoiu şi Măgura, din Insula Mare a Brăilei • şi porcii de aici urmează să fie eutanasiaţi • între timp, s-au finalizat dosarele de despăgubire pentru o parte dintre porcii deja eutanasiaţi

 

Pesta porcină africană continuă să se extindă pe raza judeţului Brăila, alte trei focare fiind confirmate în Insula Mare a Brăilei, în localităţile Măraşu, Măgura şi Băndoiu. Acestea se adaugă celor deja existente pe raza comunei Frecăţei, tot din Insula Mare, şi a comunelor Berteştii de Jos şi Stăncuţa, de pe terasa judeţului. Autorităţile veterinare, ajutate de Poliţie, Jandarmerie, ISU şi Armată, vor începe operaţiunile de eutanasiere a porcilor din cele trei localităţi unde au apărut noile focare de boală.

După cum v-am mai informat, până la sfârşitul săptămânii trecute fuseseră ucişi şi îngropaţi, pe raza comunelor Frecăţei, Berteştii de Jos şi Stăncuţa, 3.014 porci, iar 145 au murit înainte ca autorităţile veterinare să fie anunţate, ceea ce înseamnă că pentru aceştia nu se vor da despăgubiri. Pentru restul exemplarelor, care se aflau în zonele afectate şi a trebuit să fie asomaţi preventiv, se vor da despăgubiri. Valoarea acestor despăgubiri este stabilită de o comisie special înfiinţată, pentru fiecare exemplar în parte. În general, este vorba despre sume cuprinse între 8 şi 10 lei per kilogram, în concordanţă cu preţul de vânzare de pe piaţa liberă. Pentru exemplarele de reproducţie, a căror valoare este confirmată prin documentele care le atestă rasa şi fondul genetic, valoarea despăgubirilor poate fi mai mare. Important este ca gospodarii care observă orice indiciu că starea de sănătate a porcilor se deteriorează - înroşirea extremităţilor, stare de apatie, lipsa poftei de mâncare - să anunţe imediat autorităţile veterinare. Cei care nu anunţă la timp sau care încearcă să ascundă faptul că le-au murit porci în gospodărie, pe lângă faptul că pierd despăgubirile acordate de stat, riscă să primească şi o amendă de până la 5.000 lei. Deşi carnea porcilor infestaţi cu pestă porcină africană poate fi consumată fără riscuri pentru om, autorităţile veterinare atrag atenţia că sacrificarea porcilor bolnavi şi păstrarea cărnii, chiar şi la congelator, poate duce la reapariţia bolii în rândul porcilor reintroduşi în gospodărie după încetarea focarului. Asta deoarece virusul rezistă în stare de congelare până la 6 luni, iar odată ce carnea a fost decongelată, se reactivează şi poate face din nou ravagii în efectivele de porci.

Până la ora actuală, autorităţile au reuşit să întocmească dosare de despăgubire pentru toate cele 233 de gospodării de pe raza comunei Berteştii de Jos, unde s-au eutanasiat în total 1.161 de porci. Dosarele vor fi trimise astăzi la Bucureşti, urmând ca în termen de 90 de zile crescătorii să îşi primească banii.

La Frecăţei, au fost eutanasiaţi porcii din 25 de gospodării, în total 1.020 de capete, dintre care pentru 703 s-au finalizat dosarele de evaluare, iar azi vor fi trimise la Bucureşti, urmând ca restul de 317 să fie întocmite în zilele următoare. Pentru comuna Stăncuţa, întocmirea dosarelor de despăgubire va începe săptămâna viitoare, după cum ne-a informat conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro