In experienta acumulata, am gasit corpi straini ca: boabe de porumb, spice de griu, baterii de ceas, bilute, margele, boabe de fasole. In fosele nazale am gasit frecvent boabe de fasole, care sint periculoase, deoarece, in momentul extractiei exista posibilitatea sa ramina in pensa doar camasa bobului, iar bobul sa alunece in faringe, sa fie aspirat.
Corpii straini orofaringieni (din zona gurii) au fost, de obicei, oase de peste, fragmente de oase de pasare, porc si chiar de vita.
In cazul corpilor straini laringotraheobronsici am gasit, de asemenea, bucati de oase, seminte si chiar fragmente de proteze dentare.
Corpii straini esofagieni au fost reprezentati, in primul rind, de fragmente alimentare, oase de peste, porc sau vita si s-au datorat in mare masura faptului ca pacientii aveau multe lipsuri dentare si nu mestecau bine alimentele. Avind in vedere aspectele prezentate, atragem atentia tuturor de a nu lasa la indemina copiilor obiecte mici, cum ar fi cele enumerate mai sus, pe care le pot inghiti sau aspira in plamini. Persoanele care au probleme dentare serioase este bine sa si le rezolve sau sa foloseasca o alimentatie semisolida.
O alta categorie este cea a persoanelor care au avut in antecedente indigestii accidentale de substante corozive si care au ramas cu leziuni ale esofagului (esofagite postcaustice), aceasta insemnind o ingustare a esofagului, care este calea de trecere a alimentelor din cavitatea bucala in stomac.
De aceea, este foarte bine sa mincam linistit, sa mestecam bine alimentele si sa fim foarte atenti la oase, seminte sau alte alimente.
Dr. Constantin DAVID, medic primar ORL,
sef sectie ORL Spitalul Judetean de Urgenta