Mergi la conţinutul principal

Corlăţean este convins că solidaritatea europeană este mai necesară ca oricând

"Sărbătorim astăzi Ziua Europei, prilej de reafirmare a principiilor fundamentale, care stau la baza acestei construcţii: unitate şi solidaritate. În contextul evoluţiilor actuale din regiune, este datoria noastră a tuturor europenilor să conlucrăm permanent pentru a consolida rolul şi influenţa Uniunii Europene. Viziunea părinţilor fondatori, care s-a născut din dorinţa de a crea un spaţiu al păcii, stabilităţii şi dezvoltării economice al unei Europe Unite, după cel de-al Doilea Război Mondial, nu a încetat să îşi demonstreze viabilitatea. Să nu uităm că Europa Unită înseamnă spaţiul democraţiei, libertăţii şi al respectării drepturilor omului. Este un proiect la care au aspirat generaţii de români, convinşi, de-a lungul vremii, de identitatea lor europeană şi de apartenenţa spaţiului românesc la comunitatea europeană de valori", se arată în mesajul şefului diplomaţiei.
Titus Corlăţean precizează că evoluţiile din vecinătatea estică a UE şi a României "ne arată că solidaritatea europeană e mai necesară ca oricând". "Ce se întâmplă acum în Ucraina, cel mai mare vecin al nostru, ne demonstrează încă o dată, dacă mai era cazul, că ancorarea europeană fermă, clară şi fără echivoc, este calea pentru securitate, pace, prosperitate pentru toţi cetăţenii continentului nostru", afirmă ministrul de Externe.
După depăşirea unui "ciclu economic foarte dificil" pentru toţi europenii, "Europa are datoria, în acest moment, să adopte măsuri economice şi sociale care să ducă la relansarea investiţiilor, la creştere economică, la crearea de noi locuri de muncă în special pentru cei tineri", susţine Corlăţean, adăugând că Uniunea Europeană "trebuie să însemne, în anii care urmează, mai multă solidaritate şi mai multă coeziune".
şeful diplomaţiei are, la 9 mai, "un gând special" şi pentru Republica Moldova, "pentru fraţii noştri de peste Prut care au reuşit o adevărată performanţă pe drumul lor european", şi anume liberalizarea vizelor pe 28 aprilie.
"În cei şapte ani de la aderare, am devenit un partener credibil, prezent permanent în toate proiectele europene, cu beneficii vizibile pentru toţi românii, inclusiv pentru cei aflaţi în afara graniţelor. Principala motivaţie a României în drumul către Uniunea Europeană a fost conştiinţa apartenenţei la o comunitate a valorilor de care fusese separată prin hazardul istoriei pentru mai bine de jumătate de secol", se mai arată în mesajul ministrului de Externe.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro