Copiii din Lacu Dulce, sprijiniți la hramul Bisericii „Sf. Dimitrie cel Nou” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Copiii din Lacu Dulce, sprijiniți la hramul Bisericii „Sf. Dimitrie cel Nou”

• sute de brăileni au fost prezenți la hramul Bisericii „Sf. Dimitrie cel Nou”, de la TUG, lăcaș ridicat prin râvna părintele Daniel Bogdan, a donatorilor și a brăilenilor din Lacu Dulce • parohia a împărțit 500 de pachete cu alimente pentru copiii și familiile defavorizate, precum și 2.000 de sărmăluțe, pregătite la cantina parohială • 20 de copii de la Școala „Anton Pann”, însoțiți de profesoara de religie, Manuela-Veronica Iordache, de profesoara de limba rromani, Mădălina Anton și mediatorul școlar, Nicu Anton, au primit daruri, dar și Sfânta Împărtășanie

 

Zi de mare bucurie și de înălțare sufletească pentru brăilenii din Lacu Dulce și din Chercea, dar și pentru credincioșii care au sosit din toate cartierele Brăilei să se roage Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, ocrotitorul Bucureștilor și al lăcașului de închinare de pe Șoseaua Râmnicu Sărat (TUG).

Sute de credincioși au participat vineri, 27 octombrie, la hramul Bisericii „Sf. Dimitrie cel Nou”, păstorită cu neobositul părinte Daniel Bogdan, omul care a reușit să finalizeze construcția lăcașului sfânt - după ce, ani la rând, a oficiat Sfânta Liturghie într-un cort militar - și să păstorească enoriașii din cel mai nevoiaș cartier al Brăilei. În ajunul sărbătorii, la Biserica „Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou” a fost oficiată Vercernia și Litia hramului, de către un sobor de șapte preoți, în frunte cu părintele protopop Ștefan Constandache. Protoiereul Brăilei le-a vorbit credincioșilor despre calea pe care trebuie să meargă cel credincios: Calea Crucii.

Parohia „Sf. Dimitrie cel Nou” a pregătit, anul acesta, 500 de pachete cu alimente și dulciuri pentru copiii nevoiași, în majoritatea lor romi, pentru bătrâni și pentru familiile defavorizate, multe la număr, din cartierul Lacu Dulce. Totodată, au fost pregătite, de către bucătăresele Cantinei sociale a parohiei, 2.000 de sărmăluțe, în afară de colivă și colaci, care au fost împărțite celor sosiți la hram.

Vineri, în marea sărbătoare a Sfântului Dimitrie cel Nou din Basarabi, la slujba de hram au fost prezenți sute de credincioși, precum și 20 de copii de la clasa a III-a B și de la clasa a IV-a, de la Școala Gimnazială „Anton Pann” (fostă nr. 9), din cartierul Lacu Dulce, îmbrăcați în costume tradiționale, care au însuflețit atmosfera. Însoțiți de profesoara de religie, Manuela-Veronica Iordache, profesoara de limba rromani, Mădălina Anton, și de mediatorul școlar Nicu Anton, cei mici au fost recompensați cu daruri și au primit Sfânta Împărtășanie de la părintele Daniel. 

Școala Gimnazială „Anton Pann” este singura unitate de învățământ din cartierul Lacu Dulce, unde învață circa 400 de copii, majoritatea (circa 70%) fiind de etnie romă. Potrivit prof. Manuela-Veronica Iordache, an de an, la început de an școlar, Parohia „Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou”, de la TUG, le-a oferit copiilor nevoiași de la „Anton Pann” ghiozdănele complet echipate pentru școală și pachete cu dulciuri. „Avem în derulare mai multe proiecte social-educaționale cu Parohia „Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou”, în scopul ajutorării familiilor nevoiașe și cu mai mulți copii”, a precizat profesoara de religie.

Imediat după Sfânta Liturghie, părintele Daniel Bogdan le-a oferit tuturor celor prezenți la slujba de hram delicioasele sărmăluțe, pregătite de cea mai bună bucătăreasă a parohiei, doamna Pina, colivă și colaci, dar și cuvinte de îmbărbătare.

Parohia „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi” a fost întemeiată în anul 1996, odată cu parohiile „Sf. Ap. Andrei” (din Radu Negru - Mogador), „Nașterea Maicii Domnului” (Hipodrom) și „Cuv. Antonie cel Mare” (Vidin). Lucrările la noul lăcaș de cult au început, însă, mai târziu și au mers destul de greu, din pricina lipsurilor materiale, parohia aflându-se în cel mai sărac cartier al Brăilei, afectat și de inundațiile din anii 2000. Prin dărnicia lui Ion Bălan, care a donat parohiei două locuri de casă, de 764 mp, precum și o mare cantitate de cărămidă, ctitoria a prins contur. Prima slujbă a fost oficiată aici în ziua de 25 decembrie 1999, chiar de Crăciun. De atunci, prin strădania părintelui paroh Daniel Bodgan, edificiul a fost finalizat, iar acum este finalizată și pictura murală a bisericii, aceasta fiind pregătită pentru târnosire.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro