Procedura stabilirii eligibilitatii unui copil pentru adoptie este greoaie in sensul ca, in primul rind, trebuie identificate toate rudele pina la gradul al IV-lea care trebuie sa-si exprime acordul in legatura cu aceasta decizie. Reprezentantii DGASPC discuta cu rudele si, in masura in care nu se pot implica in cresterea si educarea copilului, abia atunci se declanseaza procedura adoptiei. "Pentru a putea adopta, o familie trebuie sa fie atestata, competenta eliberarii acestui act apartinind directorului general al DGASPC, care ia decizia la propunerea specialistilor de la biroul “Adoptii”, dupa evaluarea complexa a familiei din punct de vedere psihologic, social, al veniturilor, al starii de sanatate si al cazierului. Familia va urma si cursuri pentru a se familiariza cu procedura adoptiei. In evidenta noastra exista 30 de familii atestate sa adopte copii. Majoritatea solicita copii cu virsta cuprinsa intre 0 si 3 ani, in special fete", a precizat Simona Cimpoae, director executiv al DGASPC Braila.
Cautam o familie pentru un copil si nu un copil pentru o familie
Compatibilitatea teoretica a unei familii cu un copil se realizeaza pe baza dosarelor. Asadar, nu conteaza momentul inscrierii pe lista celor dornici sa adopte, ci cit de bine se pliaza cuplul pe nevoile copilului. "In primul rind, noi cautam o familie pentru un copil si nu un copil pentru o familie. Pornim de la interesul copilului. Asadar, initial, realizam o potrivire teoretica si ulterior, una practica. De exemplu, copilul este la asistentul maternal profesionist. Evaluam toate familiile si, cu dosarul copilului si cu managerul de caz al celui mic, stabilim care este cea mai buna familie pentru acel copil. Tinem cont de mediul in care a trait copilul. Daca a trait in mediul rural incercam sa-l mentinem acolo, daca a trait in mediul urban, vom cauta solutii pentru a ramine tot in aceeasi arie. Acestea fiind realizate, stabilim o intilnire intre copil si familia selectata", a mai spus Simona Cimpoae.
Studiile arata ca, in momentul intilnirii, al primului contact, exista un soc, nu se poate vorbi de un atasament reciproc instantaneu. Schimbarea brutala a universului mirosurilor, sunetelor, figurilor persoanelor care se ocupa de un copil provoaca intotdeauna o pierdere a reperelor, insotita de sentimente de nesiguranta si confuzie. Copilul este agitat, are stare depresiva, poate refuza sa manince sau sa doarma. Starea de soc poate dura intre doua si trei zile. Ulterior, copilului i se va diminua comportamentul hiper-vigilent si va incepe sa fie atent la noii parinti. Perioada de acomodare este aceea in care copilul incepe sa aiba incredere si se simte in siguranta din punct de vedere afectiv. Daca familia si copilul ajung la aceste rezultate, inseamna ca alegerea a fost corecta.
In acest moment, DGASPC Braila are pe rol 5 deschideri de procedura de adoptie. Acesta este primul pas in vederea adoptiei. Dupa potrivirea teoretica si practica, are loc si incredintarea copiilor, operatiune care este stabilita de instanta pe o perioada de 3 luni de zile, la propunerea DGASPC. In aceasta perioada, reprezentantii institutiei merg si viziteaza familia in cauza pentru a vedea in ce masura s-au acomodat.
Precizam ca, in ciuda numarului mare de solicitari in vederea adoptiei, anul trecut au fost incuviintate numai 8. "Legislatia in vigoare este mult prea stricta. Atit timp cit exista familii care indeplinesc conditiile materiale, spirituale si au obtinut atestatul de familie care poate adopta, ar trebui ca si sistemul legislativ sa se plieze pe o astfel de cerere masiva in domeniul adoptiilor. Sint persoane care nu pot da nastere unor copii si isi doresc foarte mult sa adopte. Pe de alta parte, exista si copii adoptabili. Actele normative impun conditii prea severe la capitolul adoptie, descurajind-o", considera Alexandru Sculschi, director general al DGASPC Braila.
Adoptiile internationale se mentin stricte
In ceea ce priveste adoptiile internationale, ramine in vigoare legislatia actuala, astfel incit acestea se realizeaza doar in cazul in care solicitantul este ruda cu copilul in cauza. De fapt, numai daca este bunicul copilului. De aceea se vorbeste despre faptul ca actele normative sint foarte stricte. Odata cu integrarea a fost pus in discutie si termenul de adoptie europeana. Pina in acest moment nu au fost comunicate Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului noutati in acest sens. "Practic, am trecut de la o legislatie extrem de lejera, cind se faceau adoptii internationale pe banda rulanta, la una extrem de severa. Adoptia europeana trebuie sa fie una simplificata", a precizat Alexandru Sculschi.
Reamintim ca procedurile adoptiilor internationale din Romania intrau in contradictie cu conventiile internationale ratificate, ceea ce a dus la incalcarea drepturilor copiilor. Aceasta deoarece erau primordiale dorintele adultilor in raport cu nevoile celor mici. In foarte multe cazuri autoritatile romane nu reprezentau drepturile copiilor, ci incercau sa gaseasca un copil pentru familiile care-si exprimau dorinta de a adopta. Aceste situatii au impus revizuirea actelor normative, pachetul legislativ transformindu-se dintr-unul permisiv intr-unul extrem de sever.