Mergi la conţinutul principal

Copii la coada la avorturi

De la inceputul acestui an, la Spitalul de Obstetrica - Ginecologie s-au inregistrat 869 avorturi, dintre care 107 chiuretaje s-au facut la tinere intre 15 si 19 ani. Pentru o taxa de 59 RON, zilnic, zeci de femei apeleaza la medicii de specialitate pentru a pune capat unei sarcini nedorite. In cursul anului trecut, la Maternitatea braileana s-au facut 4103 intreruperi de sarcina, din care 1526 au fost avorturi la cerere, dar, pentru acelasi motiv, multe alte femei au apelat la cabinetele particulare din Braila.
In timp ce unele femei recurg la inseminarea artificiala pentru a avea copii, romancele se inghesuie pe holurile spitalelor sau ale clinicilor particulare hotarite sa renunte la sarcina, iar unele dintre acestea detin adevarate recorduri, de 30-40 de chiuretaje, la care se adauga unele afectiuni grave, generate de intreruperile repetate de sarcina.
In opinia dr. Mioara Salcudean, managerul Spitalului de Obstetrica-Ginecologie, toate pacientele, indiferent de virsta, au obligatia sa isi faca un control ginecologic clinic si biologic, dar cu precadere femeile cu virste cuprinse intre 45-50 de ani trebuie sa-si faca in fiecare an examenul citologic, pentru a preveni aparitia cancerului de col uterin. "Este foarte important ca femeile sa mearga la medicul specialist, la ginecolog, ca recoltarea probelor sa fie corect facuta, pentru ca nu este importanta numai recoltarea citologiei exocol, ci si endocol; femeile trebuie sa inteleaga ca sinul si colul uterin necesita controale periodice si acest lucru este la indemina oricarei femei". De aceeasi parere este si dr. Gheorghe Radulescu, medic ginecolog, care considera ca, periodic, femeile trebuie sa faca investigatiile necesare pentru prevenirea diverselor afectiuni ginecologice si, in special pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.
Despre faptul ca unele femei apeleaza la intreruperi repetate de sarcina, medicii considera ca aceasta este o mare iresponsabilitate, intrucit, la ora actuala exista foarte multe metode contraceptive, de la banalul prezervativ la anticonceptionalele orale, sterilete etc. Faptul ca unele femei fac cite 2-3 chiuretaje la cerere pe an, sau chiar mai multe, reprezinta si o mare lipsa de respect pentru ele, ca femei, dar si o lipsa de morala crestina, pentru ca, in ultima instanta, orice avort inseamna de fapt o crima si, indiferent citi centimetri are fatul cind mama ii ia viata prin avort, este vorba despre viata unei fapturi vii.
"Cred ca tinerele care recurg la intreruperea de sarcina nu sint suficient de educate si de instruite, iar un rol important in acest sens il au mamele acestora, care ar trebui sa discute aceste probleme; viata sexuala, din ce vedem noi in spital, incepe foarte devreme, la 14-15 ani. Dar trebuie retinut faptul ca, daca tinerii au dreptul la vot de la 18 ani, nu este intimplator acest lucru si, dupa parerea mea, asa ar trebui sa se intimple si cu viata sexuala, sa inceapa in momentul in care persoana respectiva are discernamint, este matura in luarea unor decizii. La 13-14 ani, tinerele respective sint niste fetite, care isi incep viata sexuala dintr-un teribilism, dintr-o mare necunoastere si un spirit de gasca, din dorinta de a nu fi marginalizate de catre persoanele din anturaj, aspecte care demonstreaza o necunoastere a informatiilor existente in acest sens", apreciaza dr. Mioara Salcudean.

"Asa m-am obisnuit"

Motivele pentru care unele femei aleg inca aceasta metoda de a scapa de o sarcina nedorita sint diferite. Situatia materiala precara, faptul ca tinerele mamici sint eleve sau studente si au ramas insarcinate accidental, cit si alte situatii, care tin de sfera sociala. La 15 ani, o tinara a avortat recent si ne-a spus ca nici macar nu stia ca era insarcinata. Se incurcase cu un baiat de citva timp, traiau impreuna, pentru ca fata fugise de acasa, dar nu s-a gindit ca relatia pe care o avea cu baiatul respectiv putea sa aiba astfel de repercusiuni, pentru ca nu ii spusese nimeni nimic in acest sens. In urma unei cazaturi de pe bicicleta a ajuns la spital cu hemoragie si asa a aflat ca fusese insarcinata... O alta adolescenta ne-a spus ca a ramas insarcinata si ca trebuie sa scape cit mai repede de copil, pentru ca nu doreste sa stie nici familia, nici sa se afle la scoala de acest incident. In Maternitatea braileana sint insa si multe cazuri in care femei cu virste cuprinse intre 30 si 40 ani fac avorturi repetate pentru ca... asa s-au obisnuit; "este destul de ieftin (59 RON -n.r.) , nu doare, nu stau mult in spital, fac chiuretajul si plec imediat acasa, la copii", ne-a spus una dintre pacientele cu... vechime in avorturi.
Uimitor este faptul cit de facil trateaza acest subiect unele tinere, in contextul in care o asemenea interventie ar trebui sa lase urme adinci. Astfel, Alina, B, 17 ani, eleva intr-un liceu de valoare medie din Braila, ne-a declarat senina ca faptul ca tocmai a avortat nu i se pare o asa de mare tragedie si ca ar face acelasi lucru din nou: "Pai, ce vroiati sa fac? Sa ma duc la scoala cu burta la gura? Cine s-ar mai cupla cu mine? Tatal copilului mi-a dat banii ca doar el e de vina. Si pina la urma care e problema? Am fost dimineata sa fac avort si cred ca ajung si la orele de la prinz, sa nu se prinda careva". Am intrebat-o pe tinara de ce nu s-a protejat avind in vedere ca elevele si studentele beneficiaza de contraceptive gratuite, si ne-a raspuns rizind superior: "Pai da' ar insemna sa ma duc in fiecare luna la cabinet, sa imi dea alea pastilele... E mai complicat... Si ce, e treaba mea sa am prezervativ la mine? Ar fi trebuit sa aiba si el, ca doar nu fac sex singura... Nu ma doare, e doar un disconfort... Daca as lua pastile ar trebuie sa stau mereu sa imi aduc aminte sa le iau... Asa, daca se intimpla, asta e... Sa plateasca", ne-a spus pe un ton plictisit tinara preocupata mai degraba de a face sex cit mai curind decit de faptul ca tocmai omorise o fiinta, sau ca s-ar putea trezi cu ceva mult mai grav decit o sarcina nedorita, si anume o boala incurabila.
Aceeasi atitudine am intilnit-o si la Ana Maria S. Tinara de 18 ani, eleva de asemenea, la un liceu bun, ne-a explicat fumind cum a ajuns la un asemenea gest: "Nu m-am protejat. Cred ca de lene. Nu m-am gindit la asta pur si simplu. A fost pe sistemul ca "nu mi se poate intimpla mie". S-a intimplat, o rezolv. Normal ca nu am spus nimanui". A adaugat zimbind si tragind cu pofta din tigara: "Nici nu eram sigura cine e tatal, da' daca ar fi aflat vreunu' ca sint insarcinata sigur ar fi zis ca sint proasta. Asa, o rezolv singura. Nu-i mare scofala. Dureaza mai mult un epilat... Asta e. Data viitoare iau pastile ca nu am chef sa imi pierd timpul pe aici, poate ma mai vede si cineva..."

Un pacat capital

Pentru Biserica ortodoxa, avortul reprezinta un pacat capital, iar unii preoti sint de parere ca femeia care a pierdut pruncul fara voie se opreste de la Sfinta impartasanie un an, iar cele care isi omoara pruncul in pintece sint oprite de la cele sfinte 10 ani. "Femeile care iau buruieni otravitoare si pierzatoare, ca si cele care primesc otravuri otravitoare de prunci sa se supuna canonului ucigasului, adica sa fie oprite 20 de ani de la Sfinta impartasanie. Orice femeie care bea ierburi ca sa nu nasca copii, sa nu se impartaseasca 7 ani si sa faca 200 de metanii pe zi", spun cartile bisericesti.
Preotii nostri sustin ca avortul este un pacat impotriva firii, pentru ca nu omul creeaza, ci Dumnezeu este Creatorul. "Dumnezeu-Tatal, cel care a creat viata si a dat viata intregii firi, EL, care a dat viata, numai EL are dreptul de a lua viata. In clipa conceptiei, in faza devenirii intru fiinta, fatul este fiinta, are suflet, iar la 40 de zile se formeaza inima omului. De aceea, nu avem dreptul sa luam viata, acest drept este rezervat exclusiv Creatorului. EL binecuvinteaza intrarile si iesirile din aceasta lume", ne-a declarat o preacinstita fata bisericeasca, preot paroh. Pacatul avortului este atit un pacat personal, cit si un pacat colectiv, pentru ca un popor este condamnat la disparitie datorita acestei practici, mai spun fetele bisericesti. "Femeile care au facut avorturi sa ia aminte la Sfintii Parinti, care ne indeamna la adinca pocainta prin post, milostenie, faceri de bine si, pentru fiecare copil in parte, 40 de liturghii la manastiri consacrate si post negru, care este vindecator; cainta, cainta si rugaciune personala. Exista posibilitate de mintuire si pentru mame si pentru nefericitii lepadati, dar aceasta se face sub indrumarea duhovnicului si dorinta de indreptare, iar prin sarcina dusa la bun sfirsit se rezolva multe nestiute boli", sustin preotii ortodocsi.

Romania - tara cu cele mai multe avorturi

Potrivit statisticilor, Romania este tara cu cele mai multe avorturi din Europa; in anul 1990, romancele au facut un milion de chiuretaje, in 2002 un sfert de milion, iar numarul de avorturi si mortalitatea cauzata de intreruperile de sarcina au plasat tara noastra pe primul loc in Europa. O explicatie a faptului ca dupa decembrie '89, romancele au devenit campioane la numarul de avorturi s-ar putea regasi in anii de interzicere stricta a chiuretajelor, pe vremea comunismului. Atunci, chiar si avorturile spontane, cauzate de probleme medicale, reprezentau o situatie critica pentru femei, care erau considerate mici fabrici de copii. Pentru a impiedica "productia" de patru copii solicitata de legislatia acelor vremuri, femeile incercau tot felul de metode de contraceptie, de la metodele empirice, la avortul provocat. Pentru ca nu existau anticonceptionale sau informatii utile in acest sens, multe femei isi provocau singure avortul acasa, sau cu sprijinul unor persoane neavizate, dar dispuse sa le dea o mina de ajutor pentru a scapa de o gura in plus la masa. Pina in '89, multe femei au incercat, macar o data, metode empirice de a scapa de o sarcina nedorita, in conditiile in care, periodic, erau consultate si luate in evidenta de catre medicii de intreprindere, care erau obligati sa raporteze lunar numarul de femei gravide arondate in circumscriptia medicala pe care o reprezentau. De la bai fierbinti la introducerea de andrele sau folosirea aspirinei, efort fizic excesiv sau alte metode, femeile disperate incercau orice metoda periculoasa, pentru a-si provoca un avort; de cele mai multe ori insa, au platit mult prea scump incercarea de a decide soarta lor si a pruncului nenascut. Pentru un avort clandestin sau spontan, o femeie putea muri pe patul de spital sau putea ajunge dupa gratii, daca nu recunostea cine a ajutat-o sau cine i-a provocat avortul, pentru ca Securitatea intervenea imediat in astfel de cazuri... In timp, victimele acelor timpuri au ajuns sa fie victime ale celor mai cumplite forme de cancer uterin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro