Mergi la conţinutul principal

Controverse legate de desfasurarea Olimpiadei de limba germana

Olimpiada de limba germana, faza judeteana, s-a desfasurat simbata, 4 martie, la Liceul "Panait Cerna". Elevii au intrat in sali la ora 9.00 si ar fi trebuit sa primeasca subiectele la ora 10.00. Au fost inscrisi 33 de elevi. Modul in care s-a desfasurat acest concurs a fost contestat de profesoara Carmen Pirlog, profesor titular de limba germana la Colegiul National "Nicolae Balcescu". Intr-o sesizare adresata inspectorului scolar general Lilliana Tudoran, profesoara Carmen Pirlog a mentionat ca la faza judeteana a olimpiadei de limba germana s-au petrecut grave Incalcari ale Regulamentului de desfasurare a concursurilor scolare si ale deontologiei morale si profesionale. Profesoara Carmen Pirlog a spus ca organizarea evenimentului a fost defectuoasa: locul de desfasurare a olimpiadei a fost modificat cu doua zile Inainte de concurs, desi timp de doua luni fusese anuntat In alta locatie, nu a fost transmisa o nota telefonica aprobata de inspectorul general, In care sa fie specificate detalii privind ora la care trebuie sa fie prezenti elevii, subiectele au fost aduse elevilor cu o Intirziere nepermis de mare, adica la ora 10.44, desi In concurs au fost numai 33 de elevi. In sesizare se mai mentioneaza si incalcari grave ale Regulamentului de desfasurare a concursurilor scolare: "Inainte de Inceperea probei, nu s-a procedat la verificarea identitatii elevilor. In sala de concurs, printre profesorii supraveghetori s-au aflat cadre didactice ale elevilor aflati In concurs (prof. Urse Daniela, prof. GItlan Luiza, Colegiul National "Gh. M. Murgoci").
Profesorii supraveghetori din salile de concurs nu au realizat activitatea de supraveghere, ci au stat de vorba Intr-un colt al salii.
Profesorii supraveghetori au dat indicatii (gresite, de altfel) elevilor din concurs (prof. Marina Florentina, Urse Daniela). Nu s-a solicitat predarea ciornelor elevilor, mai mult, acestea nu au fost stampilate cu stampila scolii, deci elevii puteau folosi orice foaie pe care o aveau asupra lor", a mai scris prof. Carmen Pirlog. Acelasi profesor a apreciat ca evaluarea lucrarilor s-a realizat necorespunzator. "Prof. Florentina Marina si prof. Mariana Burlacu, ambele profesoare de gimnaziu, respectiv, prof. Cecilia Carabat si prof. Luiza Gatlan, ambele au gradul didactic definitiv, nu gradul I sau II.
Prof. Florentina Marina si prof. Luiza GItlan au fost atit membre ale comisiei de supraveghere, cit si membre ale comisiei de evaluare, ceea ce contravine metodologiei. S-au produs si incalcari grave ale deontologiei profesionale si morale: prof. Florentina Marina a adresat remarci demoralizatoare la adresa elevilor participanti In concurs. Elevei Pascu Luiza i-a spus "Vezi, poate nu mai faci anul acesta o compunere ca anul trecut". Mentionez ca domnia sa nu a fost membru In comisia de evaluare de anul trecut, deci nu cunostea continutul lucrarii elevei, iar In calitate de profesor supraveghetor nu avea calitatea si nici dreptul de a face asemenea "recomandari". Desi nu cunoaste limba germana si nici nu a participat la vreo activitate metodica de limba germana, doamna inspectoare de limbi straine din cadrul ISJ Braila, prof. Mirela Dumitru, a solicitat pentru evaluare profesori de la scolile generale si profesori a caror pregatire profesionala nu este atestata prin sustinerea gradelor didactice. Desi ma numar printre cei mai titrati profesori de limba germana din judet - Premiul I, II, III, mentiuni la fazele nationale, sint formator national de limba germana si metodist al Inspectoratului Scolar la disciplina limba germana, nici eu, nici alti profesori titrati si cu grade didactice nu am fost solicitati pentru evaluare. Mentionez ca nu am avut elevi participanti la clasa a IX-a, deci aveam dreptul legal de a participa la evaluare.
Baremul de evaluare la limbile straine trebuie aplicat In sensul Intelegerii corecte si a logicii exprimarii, ceea ce presupune ca evaluatorul sa discearna, pentru a decela Intre multiplele variante posibil corecte, pe care nu le mentioneaza baremul. In cazul evaluarii practicate, profesorii au omis chiar variante corecte", se mai mentioneza in sesizare.
Referitor la aceasta situatie, inspectorul scolar general adjunct Lucica Visalon a spus ca prima masura a vizat recorectarea lucrarilor. Deja am constituit o comisie pentru recorectarea tezelor copiilor. Apoi, vom analiza toate aspectele asupra carora ni se atrage atentia in sesizare. Peste citeva zile vom avea un rezultat, a spus inspectorul scolar general adjunct Lucica Visalon.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro