Mergi la conţinutul principal

Control de la Uniunea Europeană la DSVSA Brăila, pe tema pestei porcine africane

• o echipă de inspectori a descins, ieri, la sediul DSVSA, pentru a verifica felul cum s-a acţionat pentru combaterea virusului pestei porcine africane pe raza judeţului nostru • inspectorii s-au deplasat şi în judeţ

 

O comisie din partea Uniunii Europene a descins, ieri, la sediul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila, pentru un control ce vizează felul cum s-a acţionat în combaterea pestei porcine africane pe raza judeţului nostru. Potrivit prefectului George Paladi, inspectorii şi-au exprimat intenţia de a vizita un abator, o fermă de creştere a porcilor, dar şi gospodării individuale unde au fost confirmate focare ale bolii. Ar fi fost vizată, în special, comuna Frecăţei, acolo unde s-au finalizat deja operaţiunile de dezinfecţie a gospodăriilor afectate, ajungându-se la etapa introducerii de purcei-santinelă, pentru a se verifica dacă virusul a fost distrus sau nu.

Inspectorii UE dar şi conducerea DSVSA Brăila au evitat, ieri, să facă declaraţii de presă. În calitate de şef al Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, prefectul Paladi şi-a exprimat convingerea că inspecţia nu va scoate la iveală deficienţe, deoarece autorităţile judeţene au acţionat conform Manualului de Contingenţă referitor la gestionarea unor situaţii în genul celei generate de virusul pestei porcine africane.

Reamintim că, din luna iulie şi până la ora actuală, au fost înregistrate focare de boală în majoritatea comunelor de pe raza judeţului Brăila. Sunt în jur de 90 de focare confirmate oficial, cel mai recent fiind înregistrat în comuna Chiscani. Pentru stoparea răspândirii virusului, au fost eutanasiaţi până în prezent mai mult de 200.000 de porci în gospodăriile şi fermele brăilene. În lunile iulie şi august, s-a procedat la omorârea tuturor porcilor din localităţile unde s-au confirmat focare, inclusiv în gospodăriile unde porcii erau sănătoşi. Din luna septembrie, autorităţile veterinare au schimbat tactica şi au început să eutanasieze doar suinele din gospodăriile unde s-au confirmat efectiv focare de boală. În acest fel, s-a redus substanţial volumul despăgubirilor care trebuie acordate crescătorilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro